Nejste přihlášen/a.
Nemuzu poradne najit, jak je to s placenim zdravotniho pojisteni, v pripade, ze jsem si nasla pracovni uvazek v Norsku. Norsko neni v Evropske unii, ale je v Evropske ekonomicke zone EAA.
Drive jsem byla zaregistrovana v Brne na pracovnim urade, ale jiz minuly rok jsem se rozhodla zkusit najit si praci po Evrope. Zdravotni pojisteni jsem si par mesicu platila sama.
V lete jsem si nasla v Norsku (Trondheim) casteny pracovni uvazek, ktery stale trva (nikoliv jen dohodu o provedeni prace). Jsem zaregistrovana v Norsku na danovem urade a platim dane. pracovni uvazek je dostatecne velky k tomu, abych mela prava v Norsku jakozto rezident.
Zajima me, zdali jsem stale samoplatcem ztravotniho pojisteni u VZP v CR, nebo je zdravotni pojisteni hrazeno z dani a reseno v Norsku.
Norsko životní a pracovní podmínky
V okamžiku, kdy začnete v jiném státě vykonávat výdělečnou činnost, začnete podléhat právním předpisům tohoto státu. To znamená, že od tohoto okamžiku přestáváte být českým pojištěncem a nemáte žádný nárok z Evropského průkazu zdravotního pojištění, vystaveného českou zdravotní pojišťovnou.
Zpravidla se automaticky stanete pojištěncem státu, v němž pracujete a obdržíte místní doklad o nároku na zdravotní péči.O tom, že začínáte v jiném členském státě vykonávat výdělečnou činnost jste povinen bezodkladně (do 8 dnů) informovat svou dosavadní českou zdravotní pojišťovnu. Zároveň jí musíte vrátit Evropský průkaz zdravotního pojištění, který předtím vystavila. V případě nesplnění této oznamovací povinnosti můžete být sankcionován v souladu s českými právními předpisy.
Po ukončení výdělečné činnosti v jiném státě oznamte české zdravotní pojišťovně, že opět podléháte českým právním předpisům o povinném zdravotním pojištění. Doložte jí zároveň doby pojištění v jiném státě, aby po Vás nemohlo být v ČR vyžadováno doplacení pojistného.
více v odkazu uradprace.cz/...
@Andy123,
od zdravotního pojištění v ČR je nutné se před odjedzdem odhlásit u své zdravotní pojišťovny. Odhlásit se lze nejdříve ode dne následujícího doručení písemného odhlášení. Není to možné zpětně ani "automaticky".
Hradíte-li zdravotní pojištění v Norsku a máte-li potvrzení o platbách, odhlašte se co nejdříve písemně u své zdravotní pojišťovny od zdravotního v ČR.
Zároveň pojišťovně zašlete kartičku pojištěnce.
Po návratu se budete muset do 8 kalendářních dnů u své pojišťovny znovu k pojištění přihlásit a zároveň doložit platby zdravotního pojištění v Norsku. Dobu, za kterou nebylo zdravotní pojištění hrazeno, budete muset doplatit jako OBZP. Po doplacení pojistného můžete zdravotní pojišťovnu písemně požádat o prominutí penále.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.