Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodičovský příspěvek po narození druhého dítě

Od: miamia* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám 6ti měsíční mimino a jsem znovu těhotná, zajímalo by mě jak je to s rodičovským příspěvkem po narození druhého dítěte,ted mám klasickou variantu na 3 roky.

Děkuji za odpověd

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

knopka*
hodnocení

0x

Tak ti začíná znova od narození 2 dítěte,ale nevím jak je to s volbou délky.

fidonet*

uplně stejně. 1. se ukončí a 2. začne za stejných vstupmích podmínek, tedy volbou délky. .. . .

zuzee*
hodnocení

0x

Záleží jestli jste byla pře mateřskou zaměstnaná. Pokud ano nastoupíte na mateřskou a po jejím skončení si vyberete délku rodičáku. Pokud jste zaměstnaná nebyla tak nebudete mít nárok na mateřskou, ale rovnou na rodičák a to pouze ve 4-leté variantě. Rodičíák se vždy pobírá na nejmladší dítě.

miamia*
hodnocení

před tím jsem zaměstnaná byla ale ted jsem na mateřské,já myslela že před nástupem musím něco odpracovat,ale já vlastně na mateřskou půjdu když bude prvnímu dítěti rok

zuzee*

Pokud jste před první mateřskou pracovala I tak byste měla mít nárok na mateřskou na druhé dítě

No, to záleží hlavně na tom, jestli je paní stále ještě zaměstnaná. Tedy pokud trvá pracovní poměr a ona v něm čerpá rodičovskou dovolenou, tak se jí ta doba počítá do doby nemocenského pojištění, i když ve skutečnosti nepracuje. Pokud ovšem třeba před mateřskou na první dítě měla smlouvu na dobu určitou a ta doba určitá už uplynula a ona je bez zaměstnavatele, tak není nemocensky pojištěná a nárok na peněžitou pomoc v mateřství mít nebude. Leda by jí smlouva skončila tak, aby do 180 dní od jejího skončení stihla začít pobírat další peněžitou pomoc v mateřství. Takže nezáleží na tom, jak to bylo se zaměstnáním před prvním dítětem, ale jak je to teď.

miamia*
hodnocení

Pracovní poměr mám na dobu neurčitou, takže budu mít nárok na mateřskou a tím pádem i na výber rodičovského příspěvku,rozumím dobře.

durancea*

Ano, rozumíte dobře... Já též doba neurčitá, rodičák s dítětem, v jeho 2,5letech další dítě - nastoupila jsem těch pár týdnů před porodem na řádnou mateřskou s druhým dítětem, vybrat délku jsem si mohla. Finančně Vám tím končí rodičák a máte ten půlrok mateřskou (počítala se jako ta první procentuálně z posledních platů před 1.mateřskou), poté rodičovskou dle Vaší volby.

Přesně tak. Pokud máte pracovní poměr na dobu neurčitou, tak 6-8 týdnů před termínem porodu nastoupíte na mateřskou dovolenou a budete pobírat PPM, zároveň s tím musíte sama zrušit pobírání rodičovského příspěvku na dítě starší. Po uplynutí mateřské dovolené v práci požádáte o čerpání dovolené (na zotavenou - bude vám náležet, ptž mateřská dovolená se pro tyto účely počítá jako doba odpracovaná) a poté o dovolenou rodičovskou. Zároveň s koncem pobírání PPM si na ÚP požádáte o rodičovský příspěvek na dítě mladší, u kterého budete mít možnost volby délky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]