Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s čichem

Od: jikom33 odpovědí: 28 změna:
Ahoj,
mám problém s čichem. Nejsme z těch, co by hned letěl k lékaři, tím spíš v této době, kdy spousta z nich ordinuje na dálku... Proto se první zeptám tady, třeba měl nekdo podobnou zkušenost.
V srpnu jsem prodělal covid, jedním z příznaků byla ztráta čichu. Necítil jsem asi 10 dní. Teď cítím, ale přijde mi, že mám čich nějak poškozený.
Při mnoha činnostech na mnohých místech cítím takový divný zapach, těžko popsatelný. Je to hodně u jidla a pití. Například otevřu čerstvé balení kvalitní šunky a misto vůně masa citim onen zápach. Nebo otevřu konzervu s tuňákem a zase citim jen ten zapach. Udělám si kávu a cítím jen ten pach. Stejně tak když jsem v blízkosti někoho, kdo kouří - necítím pach cigarety ale jen ten pach...
spoustu věcí cítím normálně,spoustu ne. Například u kávy a šunky necitim ani chuť...
Nemáte někdo podobnou zkušenost? Nemůže to být ještě pozůstatek te ztráty čichu? Neznáte třeba nějaké ověřené metody, jak čich stimulovat?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Na to vám asi těžko někdo něco poradí, ztráta čichu po koronaviru ještě nebude úplně prozkoumaná, je to přece jen něco nového. Ale přečtěte si článek z října letošního roku ze Státního zdravotního ústavu o nedávné mezinárodní studii:

Pacienti s Covid-19 trpí zkreslenými pachy a chutěmi – zotavení může trvat až 2 roky

Dostali jsme dotazy z veřejnosti, proč po prodělání Covid-19 trpí ztrátou chuti a čichu na typické pokrmy a potraviny. I když se vysvětlení objevilo v několika médiích, možná vám tyto informace pomohou pochopit některé souvislosti. Vycházíme obrazně z více dostupných informací. szu.cz/...

doplněno 02.11.20 14:39:

@jikom33, super, tak to jsem ráda.

jikom33
hodnocení

Moc díky, tohle vypadá jako něco co jsem hledal a v záplavě zpráv z médií, kde píšou pořád to samé, jsem to nebyl schopen. Někdo umi hledat lepe, děkuji :)

Jak můžete vědět, že zotavení bude trvat až dva roky, když covid je tu necelý rok? :)

@stepm, stačí kliknout do odkazu a přečíst si ho, případně Váš dotaz směrovat na Státní zdravotní ústav :)

hodnocení

2x

Nemáte někdo podobnou zkušenost?...

Podobnou mám, ale je to více jak 3 roky. Necítím. Ani vnuka, když je něco v plíně, ani voňavou polívku, nepoznám čichem ředidlo C6000 a S6006. Zkrátka nic. V nemocnici jsem pobyl několik dní, cosi mi dělali v nose, ale nepomohlo to. Dávali mi několikrát test s voňavými fixy, měl jsem psát co cítím, nebo co mi vůně připomíná. Když jsem všude napsal nic necítím, tak chtěli, abych napsal, co mi ta vůně připomíná. Necítím. Ještě že mi chuť zůstala.

Neznáte třeba nějaké ověřené metody, jak čich stimulovat?
Bohužel neznám, ale zvykl jsemsi.

jikom33
hodnocení

Dekuji za odpoved, doufal jsem v radu nekoho s podobnou zkusenosti.
Pisete, ze vam davali cichat nejake vonave fixy, to by prave mohla byt moznost, jak cich stimulovat. Zkusim neco pohledat, dekuji za sdileni zkusenosti.
Jinak ten Vas pribeh zni celkem neprijemne, tak Vam budu prat aby se treba srovnalo

To se ti přihodilo zničeho nic?

Je to již několik let, a pomalu se to ztrácelo, jako sluch. Ten mám ještě na druhé ucho, ale nos jen jeden. Smířil jsem se s nečichem.

hodnocení

2x

Ano, mam podobnou zkusenost. Covid v kvetnu, ztrata chuti i cichu. Ted v rijnu zacal zapach cigaret, jmenuje se to parosmia. Z toho mala, co se da zjistit, je doporucovano brat zinek. Hodne lidi s timto ma problemy.
Chuť se mi vratila, cich tak z poloviny. Ted ten smrad z cigaret. Pro od odnauceneho kuraka nic moc.

alenaa

Zmiňujete zinek, berete ho? Pokud ano, mohl?

jikom33
Dekuji za radu. Pomaha zinek? Kdo vam ho doporucil?
Predpokladam, ze zinkem nic nezkazim. Ten je na imunitu

Ano pomohl mi zinek. Hodně lidí, co má za sebou virus to zkusilo a chválí si to.

hodnocení

2x

zapojte se do této studie a testu číchu pro lidi co prodělali covid-19 a mají problém s číhem https://cich.info

jikom33
Dekuji, zapojil jsem se

gigina
hodnocení

2x

Zdravím,

objevil se u mně stejný problém, prodělala jsem covid, jen stráta čichu i chuti, bez teplot, cca po 3 týdnech se to vrátilo jakž takž pozvolně do normálu, ale teď po 3 měsících mi začala smrdět káva, nepopsatelně, i má divnou chuť, a to mi káva tolik chutná, s jídlem je to podobné, skoro vše chutná s smrdí prostě divně, mám to asi 5 dní, byla jsem pro jistotu na testech, negatívní ... tak jsem ráda že jsem narazila na tuto diskuzi a že nejsem sama. Už jsem si začinala myslet že je nějaký další zdravotní problém, můžu se zeptat jak jste na tom teď po 3 měsích, jestli se to vrátilo do normálu.

jikom33
hodnocení

Dobrý den,
do normálu se to úplně nevrátilo, ale je to mnohem lepší. U většiny jidel už ti pachuť a zápach necítím, ale u něčeho se občas objeví. Obecně se mi zdá, ze mám cich porad celkem slabý, ale cítím velké zlepšení.
Lékaři mi doporučili brát zinek a vitamín B, což už tři měsíce dělám a možná proto se to zlepšuje.
Každopádně u každého je ta délka rekonvalescence jiná. U někoho to trvá měsíc, u jiného prý i dva roky. Berte vitamíny a buďte trpělivá, zlepší se to

katy*
hodnocení

2x
Dobry den, V rijnu jsem mela covid a necelych 10 dni jsem byla bez chuti a čichu ani ne mozna jen 7dni. Pak bylo vse uplne vporadku. A cca po meci a pul se zacal obevivat divny pach a divna chut. Pach cigaret je hrozny, stejne tak kava a vubec nepoznam ze maj dcery nadeleni v plence cut jidla je hrozna. Ale stane se treba 3x za den ze pach i chut zmizi a citim uolne normálně, stejne tak chut. Najednou je vsse normalni a pak zas ‍♀
Tak zkuaim taky nasadit zinek a b vitamin a uvidim uz to trva pred 2 mesice a je to otravne.

hodnocení

1x

Je toho plný internet a neexistují média, která by o covidu nepsala. Někdo ztrátu čichu má dočasně, někdo měsíce... A když se někomu částečně vrátí, může být deformován.

Jsou to nové potíže, nové situace - recept na nápravu se asi vyváží zlatem.

jikom33
hodnocení

Ne, není toho plný internet.
Plný internet je informací o ztrátě čichu a postupném návratu.
Na to jsem se ale neptal. Já se ptal na ty čichové "halucinace" co mám. To nikde nepopisují, proto se ptám na zkušenosti jiných lidi. Takže tahle odpověď byla zcela zbytečná :)
jarin*

já bych se předchozího rádce zastal. Odpověď to nebyla zbytečná a je toho opravdu "plný internet a média". Že to není chřipečka, a že se ukazuje, že ten virus může různě poškodit různé orgány na různou dobu. I když má lehounký průběh. To jestli to nechcete vnímat, nebo slyšet je jen Vaše věc.

Píše se o ztrátě i "halucinacích".

jikom33
hodnocení

Já to samozřejmě četl, hledal jsem různě. Všude pisou to samé. Rádce si asi myslí, že jsem úplně blbej a nevyhledal jsem si informace jinde, než jsem se zeptal.
O problému, který popisuji, jsme se nikde nic směrodatného nedočetl, proto jsem se obrátil se žádostí o radu sem. Čekal jsem buď někoho s podobnoi zkušeností, anebo třeba s odkazem na neco užitečného, co jsem nenašel. Konstatování, ze je toho "plný internet" je tedy zcela zbytečná odpověď :)

Nemyslím si o nikom, že je blbý - jestli to z mého komentáře chápete takto, pak se omlouvám.

Psal jsem, že potíže jsou nové, lidi se s tím setkávají, ale nikdo to léčit neumí. Vir mutuje a na každého ze 100 lidí působí vždy trochu jinak. Pokud Vám nedokáže poradit Váš lékař, internetová diskuse Vám také nepomůže.

hodnocení

1x

Mám něco podobného. Když jsem ležel s covidem, tak jsem občas cítil kouř a zároveň jsem měl pocit modré barvy. Teď jsem měsic vyléčený, ale "modrý kouř" občas citim dodnes. Předpokládám, že to časem přejde samo.

jikom33
hodnocení

Já právě nedokážu ten zápach cítit. Už mě to ale dost štve, je to nepříjemné.
Myslel jsem, že když se čich vrací, tak to prostě znamená, že nějakou dobu neucítí na 100 % ale bude se to vracet postupně, nikoliv, že budu cítit neco "nepopsatelného" nepříjemného a otravného. Nikde jsem o podobných problémech nečetl

hodnocení

1x
Já měl něco podobného po dlouhé "hnisavé" rýmě jako školák...to už je let...o žádném covidu v té době nikdo nic neslyšel, nevěděl... trápil jsem se pár měsíců, než jsem zase cítil normálně.A tu "vůni" jsem nedokázal popsat, něco jako "studená plíseň", takové dráždivé, nejhorší byla vůně chleba... takže nejen covid...
jikom33
hodnocení

Jasne, nekomu se to stane i pri ryme.
Mne se to ale nikdy nestalo, a to jsem mel rymy a nachlazeni, pri kterych mi bylo hur nez pri covidu. Tohle je moje prvni zkusenost se ztratou cichu.
Ten clanek, ktery tu daval radce vyse, to celkem dobre popisuje. Prave v nem pisou, ze zabit cich umi vic viru

loorbeer
hodnocení

0x
Pripojuji svou zkusenost. Prodelala jsem covid na konci unora 2021, druhy tyden nemoci jsem ztratila cich i chut, ktere se mi nevratily dosud! Rozeznavam prevazne jen zakladni chute jako sladke, slane, kysele, horke, ktere jsou navic daleko intenzivnejsi, vse mi prijde extremne slane nebo sladke. Co se cichu tyce, tak mi asi pred mesicem zacalo jidlo smrdet. Neni to nejaky konkretni zapach, ale jogurty, ovoce, zelenina, vsechno je citit stejne divne. Necitim vlastne ani zadnou vuni ani napr. cesnek nobo pot. A extremni je "vune" kavy a cigaretovy kour. Krome toho citim casto spaleny zapach, i kdyz se nic nepali. Je to hodne neprijemne a stresujici.
liska5

Na čich je dobré užívat Zn, zinek. Když z lékárny, tak v triádě Mg,Zn,Ca.

Ideálně ale v potravinách, jako ořechy, dýň.semínka, klíčky, mák, řepná melasa, cibule, kvalitní maso.

Zn se vstřebává s A vitaminem, tak ještě žloutek, tučné ryby, játra, duš.mrkev...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]