Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu popř. o osobní zkušenost. Vím, že se mohu zajít zeptat na úřad, ale raději bych to napřed zkusila touto cestou. Mému otci je 73 let. Zhruba před dvaceti let přestával vidět a po několika letech oslepl úplně. Rozezná jen světlo, tmu a obrysy. V šedesáti letech měl i problémy se sluchem kdy si myslel, že i ohluchne, což se naštěstí nestalo, ale psychicky se z toho zhroutil a skončil na 6 týdnů na krizáku. Dodnes má občas období kdy si musí vzít léky na uklidnění. Snaží se být 100% soběstačný...toto máme asi rodově, pokud nám vyloženě neteče do bot, tak o pomoc nežádáme. Bohužel si dnes zlomil nohu, na 6 týdnů nechodící sádra. Jsme tři sourozenci, takže se nějak o péči musíme rozdělit, ale... já směnuju a mám dost náročnou práci, sestra má dvě děti se kterýma se nyní musí učit a svou práci a brácha bydlí daleko a je bez auta. Nějak to teď uděláme, ale bojím se budoucna kdy bude potřebovat ještě větší péči. Začala jsem tedy hledat nějaký domov seniorů kde bude mít svůj klid / naši se před 30 lety rozvedli a on nikoho od té doby neměl a je na klid zvyklej / a zároveň, aby měl nějaký sociální kontakt s ostatními. Kde si může kdykoli odejít /chodí do knihovny, na procházky / , ale aby měl pomoc při ruce kdyby ji potřeboval. Nevím jestli vůbec něco takovýho existuje. Zároveň, aby to bylo i finančně dostupné i když to je asi to poslední na co bych koukala. Nemáte někdo, prosím, zkušenost? Děkuji. Ještě jsem zapomněla dodat, že žijeme v Brně.
Něco podobného jsem řešil v roce 2012 se svojí tchýni, kdy se stále oddalovalo, kdy do domova důchodců. Vůbec se jí tam nechtělo, stále byla zvyklá na samotu, po smrti přítele. Na víkendy jezdila k nám, ale přes týden sama doma a chodila k ní pečovatelka s jídlem. Až jednou skončila v nemocnici, pak chvilku na LDN. Již od uvedeného roku je v domově důchodců, nemůže si to vynachválit. Bereme si jí stále na víkendy, (teď ne, pá je Covid). Je invalidní, nechodící, ale spokojená.
Nevím jaké možnosti jsou v Brně, ale z vlastní zkušenosti doporučím, hledejte státní domov důchodců, či pečovatelský dům.
Hezký víkend.
To jste to, rádcové, vůbec nečetli? Píše, že teď to nějak dají, ale hledá do budoucna. Ono najít domov důchodců a získat tam místo není časově týden, ale většinou roky. Takže si nechte ty řeči o tom, že se ho chce zbavit, ale zkuste najít něco u Brna, kde by bylo dobře. Jistě, je pěkné, když můžou být generace pospolu až do konce, ale ne vždy to jde a zde vidím, že důvody jsou vážné, i když ne neřešitelné.
Pamatuji svého dědečka, takto velmi protivného dědka, který se odmítl po smrti manželky (a sám si neuvařil ani kávu) odstěhovat od Sázavy, byť měl syna na druhém konci republiky a bez šance uplatnění někde jinde. Tak byl ve Světlé v domově důchodců, měl tam své kamarády, mastili karty, kouřili viržinka a byli dost spokojení. Je správné, když se děti starají o své staré rodiče, ale ne vždy kvůli tomu je možné převrátit celý život. Oni o to staří často ani nestojí, je pro ně důstojnější než nějaký pokojíček u dětí, kde nemá klid a nemůže si dělat co chce, když žijí v pěkném domově a jsou svými pány.
etana, hezky zostra začínáte:
To jste to, rádcové, vůbec nečetli?
Já četl a radil ze své vlastní zkušenosti, nic o zbavování jsem nepsal. Hledat něco u Brna nebudu, to si musí najít tazatelka sama.
Co vše jsme ještě udělali špatně?
@etana, ale četli! Já tam kdysi 10 let sloužila, tak si pamatuji, jak tam byli někteří "šťastní". Nemyslím, že je dobré vytrhnout starého člověka z domácího prostředí, pokud je chodící a zvládá a převrátit mu život. Ne všichni staří musí skončit v domovech, lze důstojně dožít i v domácím prostředí.
To, že to zvládl Vás děděček, bohužel u jiného nemusí být. A ve Vaší odpovědi také nevidím žádnou konkrétní radu, jen poučování ostatních! .
Zkuste se informovat v nejbližším Domově pro seniory se zdravotním postižením. Váš tatínek má problém se zrakem, což ho může v budoucnu ještě více limitovat v běžném životě. Ještě nevíte, jak rychle a dobře se mu podaří znovu zrehabilitovat a chodit. Mohl by mu vyhovovat domov pro zrakově postižené. Jednak tam mají bohatou knihovnu zaměřenou pro nevidomé, mají také programy speciálně pro tyto seniory (ergoterapie pro nevidomé, hudební pořady, předčítání atd.), bezpečné prostory atd. Jsou tam k dispozici různé pomůcky, které v běžném DSS nebývají. Info třeba zde: centrumpronevidome.cz/... Nebo prozatím formu respitní péče, info třeba zde: kralovopole.brno.cz/...
Ne vždy může rodina zajistit péči o svého seniora. @pb to píše velmi přesně.
Nechodící, slepý a přesto chodí do knihovny? Promiň, ale jsem z toho vedle sebe. Nejlíp by mu asi bylo v rodině. Pokud se ho chcete zbavit, tak hledejte mezi domovy důchodců, které by tu zástupnou roli rodinu mohly obstarat. O tom ale vážně pochybuji. Tam je to jen čekání na smrt.
Nechodící je od včerejška. Je jinak plně soběstačný. A existují i knihovny pro nevidomé. Zbavit se ho nechci, kdybych se ho zbavit chtěla, tak to neřeším takto, ale šoupnu ho do LDN.
A řešila jste to s tatínkem, chce to vůbec? Těch 6 týdnů nějak musíte vyřešit v rámci rodiny, nechodící sádra je sice momentálně problém, ale třeba s kolečkovou židlí, nebo berlemi se může pohybovat po bytě. Bez jeho souhlasu bych nic nehledala, navíc pokud nevidí, bude každá adaptace na nové prostředí velmi obtížná, zdlouhavá a psychicky velmi náročná.
Třeba o ten "klid v domově důchodců" vůbec nestojí, možná by mu pomohla spíš docházka pečovatelky, která by mu občas pomohla s tím, co je pro něj obtížné, zajistit mu dovážku obědů a pokud je chodící, nechala bych ho v klidu dožít ve známém prostředí.
Pořádně ani nevím. Na jednu stranu by chtěl, ale bojí se právě toho, že by neměl volný režim. Proto jsem se ptala zda vůbec něco takovýho existuje. V bytě to zvládá, protože má pidibyteček kam to má všema směrama 3 kroky. Obědy vozit nechce, to bylo první co odmítl.
Zdravím. Já bych radila, abyste si nejdřív zašli (vy sourozenci) u "vás" na sociální odbor při ÚP a nechali si vysvětlit, jaké jsou ve vašem okolí ústavy pro seniory s problémy, které váš tatínek má. Jsou domovy příspěvkové (kam rodina finančně přispívá při nedostačující výši důchodu) a bezpříspěvkové (kam se nepřispívá, ale případnou část platby za pobyt a stravu dotuje obec – ve vašem případě město Brno. Navíc jsou ústavy pro větší množství klientů, a takové, které mají kapacitu třeba jen do 20 lidí, kde atmosféra je rodinnější. Požádejte o letáky a příslušné popisné a propagační materiály, a doma si to v klidu prostudujte a vytipujte pro tatínka nejvhodnější variantu. Mějte na paměti, že žádostí o umístění je mnohem víc, než volných míst, proto mají přednost ti, kteří pobírají příspěvek na péči, což je důkaz o tom, že péči 2. osoby skutečně potřebují. Zhodnoťte tatínkův zdravotní stav, v čem potřebuje pravidelnou pomoc 2. osoby a zajděte za jeho obvodním lékařem se poradit. Pomozte vyplnit tatínkovi žádost o příspěvek na péči, on ho podepíše, a neprodleně odevzdejte na úřadu. Ihned poté vyplňte s tatínkem žádost o umístění do (pro něj vhodného) ústavu (můžete do několika naráz => máte větší šanci, že se uvolní místo), i tu on musí podepsat a s umístěním souhlasit; a uvidíte (může to trvat rok i déle). Ovšem musíte docílit příspěvku na péči. Jinak moc šancí na umístění nemáte. Nakonec vás chci ujistit, že domovy seniorů nejsou žádná odkladiště, že to jsou hezká a důstojná místa pod přísnou kontrolou, je tam staříčkům dobře a je o ně postaráno. Mají tam svého praktického lékaře a 24 hodin denně sloužící vyškolený odborný personál. Tyto domovy jsou u nás velikou vymožeností, jsou dostupné všem, a budují se právě proto, aby pomohly staříčkům důstojně žít. Zároveň ochrání toho z rodiny, kdo by dlouhodoběji pečoval, před totálním psychickým a fyzickým vyčerpáním, jaké si ten, kdo nikdy nepečoval, neumí vůbec představit, a klidně se dopustí (falešného) moralizování. Držím palce. Ida
@m123, ještě upřesním: Jsou 1) Domovy pro seniory a 2) Domy s pečovatelskou službou (jak píše i @milancukrar). Nechte si na sociálce vysvětlit rozdíl, je to dlouhé k vypisování, navíc tatínkův obvoďák dokáže posoudit a poradit, který z ústavů by byl pro tatínka vhodnější. Jen počítejte s tím, že tatínek bude stárnout a zdr. stav se nebude lepšit. Řešte věc, dokud je čas. Ida
@bruno, vaše dezinformace jsou pro tazatelku zbytečné a matoucí (např. ty o příspěvkových a bezpříspěvkových Domovech pro seniory (mezi lidmi se jim /nesprávně/ říká "státní" a "soukromé"), že v Brně je "sociálka" při Magistrátu... Navíc způsob výpočtu úhrady za pobyt a stravu v DS i vaše informace o ...financování domovů funguje trošku jinak. Domov má svůj rozpočet,... jsou v této fázi pro tazatelku zcela bezpředmětné, vodítkem je výše částky. Tazatelka není hloupá, na konkrétní detaily se jistě dovede vyptat příslušných úřednic. Pokud tazatelce chcete pomoct, napište jí adekvátní radu. Ida
Děkuju, asi to bude nejlepší. Opravdu nevím jestli to někde funguje, tak jak si představuji. Mamka mojí tchýně byla v nóbl domově v Praze. Byli to vlastně pidibytečky s kuchyňským koutem a vlastní koupelnou. Kdo chtěl, tak si vařil, kdo ne, ten chodil do jídelny. Na objednání tam byly služby jako holič, pedikúra apod... Chodila si ven pokecat s kámoškama atd... Personál tam víceméně jen kontroloval zda berou léky jak mají a zda jsou ok. Něco takovýho by se mi líbilo.
Pro Idu - upřesnění. Sociální odbor není při úřadu práce. Odbor sociální péče je součástí Magistrátu, konkrétně v Brně jej najdete na Kolišti 19. Tam lze získat informace o vhodných pobytových sociálních zařízeních. Úřad práce vyřizuje žádosti o příspěvek na péči.
Neexistují příspěvkové a bezpříspěvkové domovy. Každý domov má stanoveny výše úhrad za pobyt, stravu a péči. (Vyhl.č.505/2006 Sb. § 3-35). Po úhradě musí klientovi zůstat nejméně 15% jeho příjmu. Pokud má klient příjem (většinou důchod) nižší, pak domov osloví rodinu, aby svému příbuznému doplácela rozdíl. Pokud si to rodina nemůže dovolit, snižuje se výše úhrady tak, aby 15% příjmu klientu zůstalo. Já jsem své matce doplácel po dobu 5 let.
Pro m123: zařízení o kterém píšete se jmenuje domov s pečovatelskou službou. To však není sociální zařízení, nýbrž zvláštní typ bydlení. Tyto byty nepřiděluje sociální odbor, nýbrž bytový odbor. Předpokladem je relativní soběstačnost klienta.
Speciální domov pro osoby se zrakovým postižením je v Chrlicích. Stálo by za to, se informovat na místě. centrumchrlice.cz/...
bruno, s výpočtem máte pravdu, jen upřesním, pokud rodinu nemá, nebo nechce doplácet tolik korun rodina, tak to doplácí zřizovatel, v našem případě kraj.
Milane, financování domovů funguje trošku jinak. Domov má svůj rozpočet, při jeho sestavování se určují předpokládané příjmy a výdaje. Hlavním zdrojem příjmů jsou úhrady klientů, příspěvky na péči a příspěvek zřizovatele. A to, jestli některý klient platí z důvodu nízkého důchodu méně, to se nijak zvlášť nesleduje. Prostě celkové příjmy jsou o to nižší, stejně jako když některé lůžko zůstane po smrti klienta několik dnů prázdné. Nebo když je klient hospitalizován déle než měsíc, výplata příspěvku na péči se přerušuje. Je jasné, že finanční potřeby domova pokrývá zřizovatel, ale počet klientů, kteří mají sníženou úhradu se mu neoznamuje.
Bruno, sděluji jen to, co mi sdělila účetní z domova důchodců, když jsem jim sdělil, že neakceptuji navýšení příplatku, a nadále budeme přispívat stejnou částku.
Jinak nic nepíšu o finacování DD ani ho nerozporuji.
Hezký víkend.
V pořádku, já jsem chtěl jenom vysvětlit, že když má klient zaplatit např.10 800 Kč a on je schopen uhradit jen 10 300 Kč, tak ten rozdíl (500 Kč) domovu nepošle zřizovatel.
Jasně je to tak jak píšete, páč neposílá za každého částku, ale dává hromadně, dle rozpočtu ředitele.
@idanova jestli někdo vkládá dezinformace, tak jste to vy. Odbor sociální péče, který řídí činnost pobytových a terénních sociálních služeb je součástí Magistrátu města Brna a uvedl jsem i jeho adresu. Vy byste poslala tazatelku na úřad práce. Na úřadu práce se vyřizuje pouze příspěvek na péči. Příspěvkové a bezpříspěvkové domovy - tento pojem zák.č. 108/2006 Sb. zákon o sociálních službách nezná. Tazatelku jistě bude zajímat, jak bude hrazen pobyt, strava a služby, pokud bude mít klient nízký důchod, tak jsem se to snažil vysvětlit. Pracoval jsem v tomto oboru téměř 20 let, takže o této problematice něco vím.
To si myslím, že je zbytečný. On je opravdu plně soběstačný. Až teď si bohužel nedojde nakoupit, ale to máme pořešeno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.