Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni, začalo mě bolet koleno. Šla jsem na ortopedii, poslali mě na rengen, po prostudování snímku mě lékař sdělil, že se jedná o artrozu. Dostala jsem recept na Nimesil a poukaz na rehabilitaci (deset návštěv). Daší kontrola na ortopedii dle potřeby. Rehabilitaci jsem absolvovala, ale bolest nepřestává. Zkusila jsem mazat koleno konopnou mastí, mažu koleno teprve krátkou dobu tak nevím. Na internetu jsem jsem se dočetla o koloidním stříbru, ale nevím jestli je možné je užívat i na artrozu a jestli se může užívat vnitřně, názory se různí. Prosím o vaše názory a zkušenosti. Moc děkuji za odpovědi.
S artrozou v kolenou mám letité zkušenosti, ale nic moc nepomáhá, jen trochu tlumí bolesti. V současnosti používám konopné masti. Artroza působí nevratné degenerativní změny, které mohou za čas končit výměnou kloubu, pokud na to pacient přistoupí. Když si necháte vysvětlit princip tohoto onemocnění, zjistíte, že to vyléčit nejde.
Injekce vám nepomůžou, když máte v kloubu nevratné změny. Operatér a ošetřující ortopéd v nemocnici mě to potvrdil, když jsem byl na menisku. Řekl mi, že to je pouze marketingový tah, který připraví pacienty o peníze, stejně jako ty různé přípravky z reklam. Zde citace :Artróza způsobuje ztrátu chrupavky kloubu a nárůst kostní tkáně v okolí kloubu. Výrůstky kostní tkáně způsobují bolest, která se s rozvojem onemocnění stupňuje. Existují různé způsoby rehabilitace, které např. zmírňují bolesti, ale vyléčit to nelze.
Vzpomeň si na to, když rozebereš kuřecí čtvrtku, jak vypadá kloub. Je potažen hladkou chrupavkou, aby mohl protikus volně klouzat. Kdyz ta chrupavka je odrbaná, jakoby chlupatá nebo na některých místech chybí, tomu se říká artroza. Žádné masti, ani žádné prostředky neumějí chrupavku v kloubech obnovit. Je to jen odkládání nezbytného a tahání peněz z lidí. Vyřeší to až nový kloub z bakelitu nebo z čeho se to dnes dělá. Sama mám kyčel a je to jediný kloub v těle, který mě nebolí.
Artróza se nevyléčí ničím, snad se jen dá někdy s víceméně většími nebo menšími /nebo žádnými!/ úspěchy zmírnit bolest. Prášky se ale necpat, masti a podpůrné potravinové produkty jsou vesměs nulové a vyhazují se jenom peníze a babské rady taky, žel, moc nepomáhají. Výměnu kloubu dnes velmi kvalitně umí i kdejaká regionální nemocnice. Před lety jsem běžel půlmaraton, kde kategorii šedesátníků vyhrál běžec s oběma kolenními klouby umělými a před pěti roky mistrovství ČR v maratonu vyhrál v kategorii nad 70 let kamarád půl roku po výměně kyčle. Oba výborně běhají dlouhé tratě dodnes. Tak čeho se bát?
totak - tak tu kurkumu doporučuji také, ale i pro celkový přínos pro organismus. Někdy místo zázvorového čaje.
Také ji přidávám hodně do jídel.
Navíc dělám k pití - kurkumu zaleju vřelou vodou do půlky hrnku a doplním mlékem. Někdy dám i cayenský pepř.
Dělá se i zlaté mléko, hlavně na noc, na spaní, ale protože omezuji i to mléko, tak to půlím.
Zde recept vymyzlený - kitchenette.cz/...
Revmatolog neřeší artrozu. Tu řeší ortoped. Revmatolog řeší artritidu všech původů. Artritida- zánětlivé onemocnění způsobené vadnou imunitou, tedy o autoimunitní onemocnění.
Měla jsem úraz kolene + beckerovou cystu a při ní mi našli na rtg. artrózu prvního stupně.
Měla jsem také rehabilitaci /listopad 2019/ a navíc tunel na koleno - ultrazvuk. Paní rehab. tenkrát řekla, necvičit přes bolest, jenom co to koleno dá.
Cviky, které jsem dostala poctivě cvičím stále, přidala jsem si i další /jóga, pozdrav slunci a co mě zrovna napadne i alternativní cviky východní medicíny z internetu, meditaci/.
Mazala jsem také vším možným. Sehnala jsem si i sádlo z jezevce.
Někdy jsem měla pocit, že koleno úplně sádlo vcucává, jak potřebuje promastit. Také jsem zkoušela postupně tvarohový zábal, teplé bezinkové listí, do vany dvakrát týdně jodobromovou sůl, měla jsem i zbytek rašeliny, tak i tu jsem občas použila. Sůl mám od Bassau. bassau.cz/...
Takže nevím, co přesně pomohlo.
Měla jsem také bolesti, pajdala na koleno rok.
Nyní po roce od rehabilitace otok úplně splaskl a jsem bez bolestí. Koleno v pořádku. Na ortopedii jsem už nebyla.
Jedna paní v čekárně mi tenkrát řekla /měla úplně stejné co já/ bude Vám to trvat rok. A měla pravdu.
Hlavně cvičte, klidně si i zaplaťte soukromou rehabilitaci. A hlavně, snižte váhu i kdybyste měla jenom 5 kg navíc, protože ta kila drží navíc kolenní klouby a navíc se násobí.
Pracujte na sobě s intuicí. Co Vám dělá dobře, sbírejte různé informace, nikdy nevíte.
Prášky jsem do sebe necpala, žádné žraločí chrupavky, ale udělala jsem si párkrát vařené nožičky a kupovala Šumavský sulc.
Včera jsem zrovna ryla záhon a ryju tou postiženou nohou, artróza se neozvala. Jinak ještě zkuste návleky na kolena, kolena se zpevní a zahřejí.
To zhubnutí doporučuji, já dala dolů nyní za rok 10 kilo, pomalu, člověk to celý život nabírá, tak to zase pár let půjde dolů.
Nevím, jaký stupeň máte, pokud vyšší, tak Vám to třeba moc nepomůže, ale ráda jsem se podělila se svými zkušenostmi.
Tak ať je lépe.
Ortoped mi ěekl,panempři vašem věku je koleno prostě ošoupané.Ovšem že jsou ošoupaná obě kolena a bolí jen jedno,to u něj dojem neudělalo.Neurologie prozkoumala rentgeny a stanovila diagnozu .neuropatie.Sláva,mám prezidentskou nemoc! mohu se pokojně belhat a sdílet úctu.Po rehabilitaci a lázeňské léčbě jsem se s bolestí smířil,když se přidala i kyčel a záda.
JABRAKA
Koleno souvisí s ledvinami. Víc pijte vodu, vodu s citronem a často si dělejte urologický čaj, střídejte druhy. To aby se v kloubech neusazovaly krystalky látek, které mělo tělo vyplavit.
Upravte stravu blíž k vegetariánské, ryby, list.saláty, mandle, klíčky, panens. oleje. Omezte sůl, cukr, uzeniny. ..Snižte případnou nadváhu. Ze sportů plavání a kolo, kde nohy nenesou plnou váhu.
Úpravou životosprávy lze možná artrózu oddálit, ale když už jednou je, tak prostě je. Vyléčit se zatím nedá. Masti a léky mohou zmenšit bolest, ale poškozenou, či snad dokonce chybějící chrupavku neopraví. Nová už prostě znovu nenaroste. Pokusy s kmenovými buňkami se taky ukázaly jako problematické (až podvodné). Jediná možnost je umělý kloub.
Ať se oddálí, hlavně když člověk do sebe neláduje uzeniny a plísňové sýry. Doporučuji tvarohy a čerstvé sýry, kdo je tedy na mléčné.
Také nesolím a uzeninu tak 3 krát do měsíce.
senior, máte pravdu, je fajn oddálit. Ale dovolte zamyšlení. Většinou se operaci stejně nevyhnete a je rozdíl, když kloub vymění člověku po padesátce nebo po sedmdesátce. Než jsem šla s kyčlí, stěžovala jsem si mladým (rehabilitační a druhá fyzioterapeutka), že bych chtěla mít takovou péči jako třeba V.Klaus, který byl snad druhý den po operaci na lyžích. Obě měly ze mě srandu a pravily, že to není ani tak lékařem, jako stavem tělesné konstrukce, jak je fit. Jestli pohyb vychází z kolena nebo kyčle, nebo ze svalů břicha, zadku s stehen. Jasně že to říkaly kapku jinými slovy, ale já začala cvičit, abych svalstvem podpořila nemohoucí kloub. Povedlo se. Dodnes vím, jak mám vstávat, zvedat zátěž atd, aniž bych kloub a páteř zatěžovala.
Souhlasím s Vámi, s tím věkem. Máme zde dobré ortopedy a ti snad vždycky dobře rozhodnou, kdy je ten správný čas na výměnu.
Ale je to také případ od případu. Každý jsme jiný, máme jinou kondičku, určitě je potřeba posílit svalstvo okolo kloubů.
Teprve když člověk ztratí pohyblivost, nebo ochoří jinak, tak zjistí, jak je důležité mít všechno v pořádku a jak cokoliv chybí.
Děkuji všem za odpovědi a potřebné rady. Objednám se na revmatologii, musím si nejdříve obstarat žádanku, dneska jsem chtěla o ni požádat na ortopedii, ale na ambulanci berou jen nejnutnější případy, tak půjdu k praktickému lékaři, snad mi ji napíše, když budu mít ssebou předchozí zprávu z ortopedie, zkusím i dozimetrii, to je dobrý nápad. Dneska jsem pracovala na zahrádce, tak jsem si předtím zafixovala koleno pružným obinadlem, trošku se mi ulevilo. Mějte se všichni moc hezky, jsem ráda, že tato poradna existuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.