Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smí zaměstanavatel použít kamerový záznam proti zaměstnanci?

Od: kejchal* odpovědí: 10 změna:

Moje nadřízená používá záznamy kamer druhé firmy, v této firmě zajištujeme bezpečnost a hlídání EPS, proti nám zaměstnancům. Pokud se ozveme když se nám nelíbí její chování okamžitě sedá k záznamm a hledá co by na nás našla,aby nám hohla vzít pödměny, dokonce se nechala slyšet,že když nesplníme nějaký úkol nezaplatí nám celou směnu. Mohlo by to být úsměvné, jenže v tom dusnu co nastalo už ani nejde pracovat.

Dotaz zní, může se používat takto zázanmy kamer a kolik dní zpětně? Nejedná se o trestné činy krádeží, spíš, že si ulevíme a jednou nejdeme zkontrolovat např.pánské šatny když víme ,že se tam muži převlíkají, jsme ženy a není nám příjemné takové situace řešit ,

děkuji za odpověď

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

No možná to nebude tak jednoduché. Pokud máte v povinnostech, že během pracovní doby máte během obchůzky zkontrolovat určité věci a zaměstnavatel na základě záběrů z kamer zjistí, že jste to neprovedli, tak já bych to rozhodně jako špiclování neviděl ( ale není na mě, abych to posuzoval ). Máte povinnosti, které si prostě neplníte, zákazník, který si tyto služby u Vaší firmy objednal a na svých kamerách vidí, že je neděláte, si asi po právu stěžuje. Jinak není na Vás posuzovat, co je adekvátní z toho co kontrolujete a co ne. Skoro vždy to stanovuje zákazník ( v 95% ), Vaše firma jen plní jeho zadání. Jinak Vy si nesplníte povinnost, kterou máte při obchůzce danou, vedoucí Vám to vytkne a nedá část prémií a Vy jste naštvaní? Fakt dobré...

111®
hodnocení

2x

zkuste si počíst v odkaz, já to ale nečetl.. pravnilinka.cz/...

kejchal*
hodnocení

děkuji za odkaz, zavolala jsem přímo na inspektorát a máte pravdu, nesmí se zneužívat kamery . Dávám podnět, podle paní na inspektorátu abych nebyla nijak trestána, tak anonymně.

hodnocení

2x
Co já vím tak vas nesmí šmírovat při práci a v šatnach a na wc kamery být nesmí
novinky.cz/...
kejchal*
hodnocení

Na šatnách a WC kamery naštěstí nejsou, na šatny chodíme kontrolovat zda zaměstanci nekradou sprchové hadice, což bohužel dělali .Z příkazu firmy tam docházíme na kontrolu každých 45 minut, za celou noc to dělá 14 návštěv .

asd1
hodnocení

2x

Jestli rozumim, tak vy neděláte jak máte (vynecháváte obchůzky) a když vám za to šéf sáhne na prémie tak se vám to nelíbí? Aha.

Taky bych vám dělal dusno... Co takhle obcházet tak jak máte?

hodnocení

0x

Když si vezmete domů řemeslníka - vlastní zkušenost - a od souseda se dozvíte, že často nic nedělá,vzdaluje se mimo objekt, přesto peníze vyžaduje za celou dobu, kdy měl pracovat , tak jako důkaz použijete záběry ze sousedovy kamery, bude vás řemeslník žalovat a udávat, že ho sledujete? Vezměte to ze strany zaměstnavatele. Jednou jste v práci, pokud se vám zdá, že na vás zaměstnavatel klade nepřiměřebné nároky, tak se braňte, ale v tomto případě se mi to nezdá.

hodnocení

0x

lenulakr - " ...tak jako důkaz použijete záběry ze sousedovy kamery, bude vás řemeslník žalovat a udávat, že ho sledujete?"

Ano, pokud to bude záznam ze sousedovy kamery, tak ho řemeslník skutečně žalovat může. Existuje něco jako " Zákon o ochraně osobních údajů" (101/2000.sb). Pravidla používání kamerových systémů se sice v poslední době značně uvolnila, ale stále platí!

Ale ta kamera není nastavená tak, aby soused primárně sledoval řemeslníka. Se sousedem máme dohodu, že jeho kamera ohlídá i náš vchod, to,že vím,že řemeslník odchází a přichází je jen bonus. Taky jsem ho tenkrát vyhodila,i když jsem s ním hrozně peněz prodělala, pak jsem to dodělávala sama. Tím ale nechci říct, že kamera nastavená na náš pozemek by byla v pořádku.

iz*
hodnocení

0x

Zaměstnanci si v práci nemají co "ulevovat", jsou povinni plnit všechny pracovní povinnosti, byť jim nemusí "být příjemné řešit některé situace".

Mužské šatny lze přece zkontrolovat před či po převléknutí mužů.

Zaměstnavatel sice nesmí kamerové systémy používat proti zaměstnancům, ale má právo (jen by to měl dělat jinak) kontrolovat plnění jejich pracovních povinností.

Podle mne je logické, že za nevykonanou práci Vám nezaplatí. Neplnění pracovních povinností by také mohl řešit "vyhazovem" bez nároku na odstupné a podporu v nezaměstnanosti.

Odměny zaměstnancům náleží za nadstandardní pracovní výkon, nikoliv "za chození do práce" nebo dokonce za neplnění pracovních povinností.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]