Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych si tento týden zajet do Polska na příhraniční tržnici nakoupit kytice a květiny na hroby na svátky zemřelých. Zajímá mne jestli v souvislosti s koronavirovou situaci se tam vůbec něco takového prodává a jestli je možné bez problémů projet hranici.
Byla jsem na tržnici v Polsku právě před rokem, v této době před Dušičkami. Ta jejich hřbitovní výzdoba je děsná. Křiklavé barvy, jejich vzájemné kombinace, nepřirozené umělé květy. Jejich umělé jehličnaté větévky trčí, jako kartáče na láhve. Připadala jsem si tam jak u střelnice na pouti. Z rostlých větévek tam nebylo nic, jen ta umělina.
V našem květinářství jsem včera viděla docela vkusné koše, mísy i věnečky. Vybral by si každý. Možná si myslíte, že v Polsku pořídíte levněji, ale nezapomeňte si započítat cestu. A jejich výrobky, to je opravdu divočina.
Nelezla bych nikam. Došla jsem si do lesa pro chvojí, doma mám keř mahonie, košík mám už několik let, nějaké maličkosti na dozdobení jsem v Květince dokoupila. A dneska budu zdobit košík. Až to bude, dám sem foto. Není třeba jezdit někam za hranice, buď člověk udělá sám, nebo případně koupí v Čechách. Polsko i jiné státy v této době klidně oželím. Jaga.
Tak tady je košíček. Dodělala jsem ho dneska. Jsem s ním spokojená a nemusím nikam. Jaga.
Mluvíte mi z duše, nemám rád, když se z jakýchkoli svátků dělá Disneyland plný kýčů. Jednou za rok "zavzpomínat" nakoupením kravin a hotovo.
babajaga: Nevím jestli to co píšeš je skutečný tvůj názor a nebo tím chceš pouze odradit od cesty do Polska. Byl jsem tam včera a snad jsem si odtamtut nevědomě nepřivezl i nějaký virus, ale ten bych si mohl přivést i z nákupu v Česku. Rozhodně to v tom Polsku není tak jak píšeš pouze samá umělá hřbitovní výzdoba. Záleží kde a u kterého prodejce. Umělých věcí tam mají dost, ale mají tam i z chvojí a jiného přírodního materiálu. Stačí si jen vybrat podle vkusu každého a ten může mít každý jiný. Každému se může líbít něco jiného. Hřbitovní uměliny se prodávají i u nás v Česku a není to pouze v Polsku. Rád jezdím do těch Marklowic kupovat hřbitovní dušičkovou výzdobu, protože na tamní tržnici je před dušičkami v tom velký výběr a je tam možné nakoupit při jedné cestě i jiné věci a o to mi především šlo. Samozřejmě se dá ta hřbitovní dušičková výzdoba udělat i doma, ale na to musí být člověk trochu zručný a umět to a to já příliš neumím a tak raději koupím něco hotového než se pokoušet o výrobu něčeho co by asi vypadalo nic moc hezký. V tom Polsku bylo docela dost lidí z Česka a dnes když je u nás svátek (nepracovní den) tak předpokládám, že jich tam bude ještě více. Pokud jde o tu cestu do Polska tak ne každý to má třeba 100 nebo více km. Já to mám do těch Marklowic 11,5 km a to si myslím, že není až tak daleko aby se mi to neoplatilo tam zajet.
babajaga, tak jak píšete, dělám to tak každoročně, nastříhám mahonii a stříbrný smrček, přidám třeba drátovec, vřes a mám mísy na hroby za chvilku. Ani mne nenapadne někam kvůli tomu cestovat, natož do Polska. Letos jsem vyzdobila košíčky, které jsem si schovala po Vánocích.
Manželka a sestra každý rok dělají věnečky, kytičky a co vše je třeba doma, dají si k tomu dobrou večeři, pivínko, štamprdli a do Polska nejedou, i když je to 34km.
A jak krásné.
Tak jak to tu čtu tak mi to připadá, že někteří asi musíte být docela dost zaujatí vůči Polsku a nebo se panicky bojíte toho koronaviru a ani z domu nevycházíte. To si snad naivně někteří myslíte, že koronavirová situace v Polsku je mnohem horší než u nás a že v Česku je to v pohodě? Já mám z koronaviru také určité obavy a velmi nerad bych se nakazil, ale snažím se kvůli tomu nepanikařit. Ono je třeba občas zajít na nákup alespoň potravin a základních hygienických potřeb a všude v obchodech se může člověk potkat s někým nakaženým a nakazit se, ale to bychom pak nesměli dělat téměř vůbec nic protože všude na nás číhá nějaké větší či menší nebezpeči a nemusí to být pouze koronavirus. Lidí myslete trochu víc nad tím co tu píšete. Jestli se někdo nakazí tak nevidím žáden rozdíl v tom jestli k tomu dojde v Poklsku nebo v Česku. Určité opatření proti nákaze je dobré dodržovat např. nošení roušek když se člověk pohybuje mimo domov mezi lidmi, odstupy, nepohybovat se mezi lidmi příliš dlouho atp., ale panikaření kvůli tomu je spíše cesta směřující k některému z těchto lékařů.
Hlavičko, ujistím Vás, že Covidu se neobávám, páč to mám za sebou. Do Polska, nejezdím, páč nevím co tam. Manželka tam jezdí pro okurky, pak jen doprovod sestře, která tam jezdí 3-4x do roka. Takže nemám averzi k Polsku, jak Vy zmiňujete.
Dále si myslím, že jste od dotazu odskočil jinam, k útoku a hodnocení poradců.
Přeji hezký sváteční den.
milancukrar: Nikoho jsem přímo nejmenoval a tak by si měl každý sám posoudit co se na něho vztahuje nebo nevztahuje i když k těm spíše negativním vlastnostem se asi jen tak nikdo nepřizná. Myslíš si, že když už máš Covid za sebou tak ti vůbec nehrozí aby ses tím svinstvem znova opakovaně nakazil? Já si myslím, že opakovaná nákaza je asi možná, ale nejsem na to odborník a nedokážu to dobře posoudit.
Od původního dotazu se tu odskakuje díky některým diskutujícím už od samého začátku a nyní když už to tu bylo docela prodiskutované tak to může být i jedno.
milancukrar: Já i když nejsem na to odborník tak bych si tím nebyl až tak jistý, ale to je spíše věc názoru na to každého z nás.
To by jsi pak měl dostat i nějaké potvrzení, že nemusíš nosit roušku když ti nic nehrozí a ani nemůžeš nikoho nakazit.
milancukrar: Zbytečné papírování ano, ale jak by jsi to bez dokladu vysvětlil policií nebo když by tě bez roušky odmítali někde pustit na úřad, do obchodu atp.?
milancukrar: A ty neznáš ty různé nařízení o kterých se neustále mluví v televizi? Nemyslíš, že by už snad mohlo být dost těch tvých asi ironických a možná i trollovačných keců?
babojago, váš košíček je nádherný, kam se hrabou ty na trhách, předražených pár větviček. Příště se budu opičit s růžičkama, dávám takové umělé červené jeřabiny.
milancukrar: Alespoň by sis ty tvoje odpovědi mohl po sobě číst a popřemýšlet nad tím jestli to vůbec stojí za to tu psát než je zde zveřejníš. Kdo tu na koho útočí tak o tom by se dalo docela dost diskutovat, ale s tebou to nemá smysl. Pokud se ti tato diskuze nelíbí tak tě myslím nikdo nenuti aby ses do ní zapojoval a pokud máš velkou touhu se s někým pohádat tak s tím jdi někam jinam, protože tu asi není na to nikdo zvědavý.
babajaga: Tak ten košík je opravdu krásny. Musí se to ale alespoň trochu umět. Já raději koupím něco hotového než abych dělal něco co pořádně neumím a ten hrob by to příliš nezdobilo.
maky: To co se prodává na trhách je dělané především kvůli vydělku a na kráse jim až tolik nezáleží. Hlavně, že jim to lidi kupuji a oni na tom vydělávají.
Opravdu nevydržíte sedět doma na prde**?
Zrovna dnes byl ne Novinách článek o "okupování" tržnic a obchodů občany ČR. A protože i Poláci ví, jak to u nás vypadá, opravdu z toho nejsou nadšení (a to jim jde o obchod).
Byl jsem o víkendu na kole v lese (sám..zcela sám) a potkával jsem skupinky po 8-12 lidech.
Pak se zítra budeme divit, až se to tady zavře vše..a zcela totálně.
Musím, protože sport zlepšuje fyzickou kondici, upevňuje zdraví, snižuje nadváhu a tím přispívá k odolnosti proti covidu. A krom toho sám sebe těžko nakazím, je to tedy zcela bezpečné.
Kořeny na kole moc nemám rád, takže se jim snažím vyhýbat co mohu, případně je přeskočím. A vzhledem k tomu, že jezdím výhradně po stávajících cestách (jak lesních tak polních) a nevymýšlím žádné nové, nic nepoškozuji (to si majitelé lesa s těžkými traktory zvládnou udělat sami). Tudíž jste se netrefil.
Ale jistě že na názor máte právo stejně jako já.
Tak to je móóc dobře,že jste jiný a hlavně lepší jak ti druzí,zdůvodňovat a omlouvat umíte krásně.Opravdu si myslíte,že rouška je potřebná v kontaktu s lidmi a naopak pokud jedete na kole lesem tak můžete být bez roušky?
Jak by bylo na světě náherně pokud by v lese byli a "škodili" pouze cyklisté / no a ještě pěší či jezdci na koních/.
Vládní nařízení znám a dodržuju,pokud Vás toto zajímá.Zároveň se omlouvám za ukvapenou reakci na Váš první příspěvek,který by ani Hujer lépe nenapsal ale možná,že jsem jenom nepochopil,že jste vlastně jezdil na kole v polském lese . . .
totak: Jestli se covidu líbí či nelíbí zvýšená imunita, nevím...Ale že zvýšená váha či přímo obezita má velmi velký vliv na komplikace či přímo úmrtí, to je věc, na které se shodují snad všichni lékaři (byť obezita je škodlivá i u jiných onemocnění, to je pochopitelné).
martincakl: Ano, Poláci asi ví jak to u nás v Česku vypadá, ale i mý češi vímé jak to vypadá v Polsku. Mám možnost sledovat polskou televizi a vím, že v Polsku situace s koronavirem není příliš lepší než u nás v Česku a je tam asi stejně špatná jako u nás. Kvůli tomu aby se někdo nakazil do Polska asi nikdo normální nejede, ale jestli se má někdo nakazit tak si myslím, že je to asi jedno jestli k tomu dojde při nákupu u nás v Česku nebo v Polsku. Samozřejmě nikomu nákazu nepřejí.
razman:
Opatrný se samozřejmě snažím být. Příliš se mi ale nechce věřit, že by Polská mutace covidu-19 byla více zákeřná jako u nás v Česku. Spíše si myslím, že to bude asi stejné, ale odborník na tuto problematiku nejsem.
Bez problémů na kole i autem, jestli jdete na tržnici u nás nebo u nich, tak nebezpečí je /nebo není/ stejné. Tam mnohem větší výběr i ochota a ceny menší. Když se chovám jako člověk a ne jako debil, tak je relativní nebezpečí všude stejné. Nemusím se nikde cpát v davu. Kde bydlíte, kam se vydáte? Pěkné pořízení!
Děkují za rady, ale v mým případě řeč o Kudově určitě není. Kdybych měl jet až tak daleko tak tou cestou by se mi ten nákup velmi hodně prodražil. Koncem září jsem byl v Cieszynie a prošel jsem tam i přes příhraniční tržnici a bylo tam docela dost lidi. Asi tak odhasdem o 5 - 10% míň než obvykle kdysi a ze stánků byly zavřené asi 2 - 3. Roušky tam měli převážně češi a z poláků a polských prodejců téměř nikdo. Nyní zvažují asi zítra zajet na tržnici v polských Marklovicích.
Zrovna jsem na výletě v Polsku.
Obchody otevřené
Roušky platí všude
Restaurace jen přes ulici
Hrady zámky památky otevřené
Ubytování bez problémů
Opravdu? Začínám mít pocit, že se potřebuji nadechnout polského vzduchu dřív, než v úterý poblázněný Bureš zavře hranice
Bojí se o hlasy, jde mu jen o znovuzvolení a vlastní prospěch, jako každému sociapatovi. Jeho mozek se ve vrcholné politice transformoval z kvalitní manažerské struktury do populistického iracionálního blobu.
Pochybuji že Burešovi jde o potencionální zemřelé, těch bude i při nejhoším scénáři "pouze" pár tisíc. IMHO Bureš počítá jen s aktivními voliči a jejich názorem.
A Polsko je krásná a velká země, že Milane
Burešovi voliči jsou starší generace. Pamatují si žvásty ODSáků z devadesátek o tom, jak holt musíme zavřít oči nad rozkrádáním, že bez kapitalistů ten kapitalismus nevybudujeme. A že máme volit ty schopné, co si už nakradli a ne ty neschopné, kteří se ještě třesou na koryto.
Novější žvásty už nepamatují, to se už neuložilo. Na ty slyší zase ti mladší, kteří devadesátky prožili na pískovišti.
milancukrar: Ano, záměrem této diskuze bylo řešit Polsko a polské příhraniční tržnice a ne politiku, ale to se bohužel některým vysvětlit nedá.
Pane hlavičko, oddělit momentální situace v obou zemích je v této debatě nemožné. Berte prosím tuto rozšířenou diskuzi pod odpovědí jako nutné a nevyhnutelné "zlo"
Tak jak jsem napsal, tak to tu je. Co se týká tržnic - nemohu sloužit, nejezdím sem na trhy.
Jo - ještě jedno omezení jsem zaznamenal - vyhlídkové věže co jsou například v rámci hradů a zámků jsou uzavřené, zřejmě kvůli příliš těsným prostorám.
obchody mají otevřené , jen mají omezení od 10 do 12 hodin nakupují 60+, tak si jen pohlídejte v kolik vcházíte do obchodu.
Ve Walbrzychu jsem si nějakých omezení pro 60+ nevšiml (a v podstatě by mne ani nezajímaly), snad by to bylo na dveřích napsané, ne?
@bublaaa - mě coby tradičního voliče ODS nikdo nemůže podezírat ze sympatií k Burešovi. Myslím, že jsem tu už i pár jasných vzkazů napsal, např k Prymulovi, což je nyní ve volné diskuzi. A přiznávám dlouho jsem brojil i proti rouškám. Jelikož mám rád čísla a statistiky, nespoléhám jen na ty Burešovo kartičky a hledám vždy více zdrojů. A bohužel - tohle opravdu už není o ANO a jeho sektě, je to síla průšvih. Je potřeba chovat se jak situace žádá a jak je nutné. A že to zrovna koreluje s tím, co říká Bureš? To hoď za hlavu. Je to totiž nutnost bez ohledu na politické postoje. Neděláme to pro Bureše, děláme to pro sebe a své rodiny a blízké.
v prvni rade si zjisti pravidla v polsku , tak to je uz ted myslim prisnejsi nez u nas , dalsi vec je jestli je v soucasne situaci vyplati riskovat kvuli usetrenym 50,-, pokud uz teda pominu tu komedii jak kazdy vzpomina na sve blizke jen jednou rocne, protoze je to zvykem, po cely rok je jim to jinak jedno
Jen tak na okraj: Těm, kterým je to jedno, tam nejdou ani na ty dušičky. Většinou se hroby navštěvují i mimo dušiček. Stačí přijít se svíčkou a jenom tam tak postát. Ale také je mnoho těch, které to drásá chodit na hřbitov, vidět ten hrob, že toho svého už nikdy neuvidí. Pro někoho jako pohřeb, nápor na nervy.
jurajjuraj: Jestli jde někdo nakoupit u nás v Česku nebo do Polska tak si myslím, že riskuje stejně. V Polsku situace s koronavirem je asi stejná nebo hodně podobná jako u nás v Česku, takže v tom nevidím příliš veljký rozdíl. Já tam nechci jet především kvůli ušetření trochu peněz, ale především kvůli tomu, že je tam lepší výběr jako u nás v Česku. Jezdím tam každým rokem koncem října a bývá tam na tržnici hodně prodejců s kyticemi a květinami, takže je tam z čeho vybírat jak podle ceny tak i podle toho co se komu více či méně líbí.
Nazvat komedii vzpomínku na své blízké může asi pouze někdo kdo nemá žádenou úctu k zemřelým. Ty budeš asi jedním z těch co na hřbitov vůbec nechodí a po celý rok je jim to jedno. Já na svoje blízké pamatuji a často po celý rok chodím na jejích hroby a starám se o ně. Obzvláště nyní v těchto dušičkových dnech si nedokážu představit, že bych tam nešel s kytici a květinami zapálit svíčky, ale to ty asi těžko dokážeš pochopit když zemřelí pro tebe asi nic neznamenají. Jít tam třeba až za měsíc a půl to tam také půjdu, ale nejít tam nyní mi připadá něco jako např. odložít slavení Vánoc třeba na jaro nebo léto.
Oni už na to apelovali, aby se chodilo na dušičky spíše už měsíc před a nebo po. I tam číhá nákaza, ale v supermarketech je to o hodně horší. Tam je někdy hlava na hlavě a s rouškou pod nosem i u pokladen. Kontroly žádné.
Apelovat můžou, ale na lidi to příliš nepůsobí. Je to něco jako apelovat na lidi aby např. nepili kávu a místo ní pili pouze čaj. Lidí mají nějaké zvyklosti a tradice a těch se těžko vzdávají nebo to mění.
hlavicka : ti co tam chodi cely rok to je neco jineho, ale 80% lidi kteri tam ted leti tam cely rok nejdou, ted tam honem daji kytku kdyby nahodou nekdo sel kolem tak at vidi
jinak k tomu polsku, na te trznici bude v lepsim pripade polovina prodejcu co touhle dobou kazdym rokem
jurajjuraj: Jak víš, že zrovna 80% lidí na hřbitov chodí pouze 1x ročně a to pouze na dušičky? Ano, takových je asi dost, ale nemyslím si, že by jich bylo až tolik. Někteří tam chodí častěji a jiní jen občas. To bude záležet na různých okolnostech např. jak daleko má kdo na ten hřbitov, na věku a zdravotním stavu těch lidí atp. a ne vždy na tom jestli se tam někomu chce nebo nechce jít. Já mám hřbitov asi přiblížně 120m od domu a kdysi po smrti rodičů jsem tam hodil hodně dlouho každý den a nyní se snažím tam zajít alespoň 1x za týden nebo když jdu okolo tak mi není těžko se tam nachvíli zastavit. Od jara do podzimu mívám na hrobech květináče s živými kytkami a tak pokud neprší tam chodím i zalévat. Nevím jak ty, ale já jsem byl vychovaný k úctě k zemřelým a starání se o hroby těch nejbližších zemřelých.
Za současného stavu je nezodpovědnost konat takové cesty. Už se mezi zákazy řeší i Dušičky, že by se měly zavřít hřbitovy, aby se nesešlo mnoho lidí na jednom místě. Myslím že dostatečně důstojné může být i přijít na hřbitov kdykoli okolo Dušiček a zapálit svíčku. Důležité je zavzpomínat v kruhu rodiny a nemusí to být zrovna u hrobu.
"Už se mezi zákazy řeší i Dušičky, že by se měly zavřít hřbitovy, aby se nesešlo mnoho lidí na jednom místě." Před chvíli zkončila tisková konference po jednání vlády a pokud jsem dobře poslouchal tak o něčem takovým tam nebyla ani zmíňka. Ono je asi důležité aby se na těch hřbitovech dodržovaly nařízení tj. nošení roušek, pokud to bude možné odstupy mezi lidmi a aby se tam lidi nezdržovali příliš dlouho.
Já nevím, po nocích beztak neběhám venku. Já v tom vidím blbej smysl salámově uřezávat co se smí a nesmí, místo aby se holt brutálně řízlo - teď se nesmí nic 14 dní. Ale co já můžu říkat, z naší prdelky dojíždím za prací do velkého města každý den, postupně okolo padají ti, co to mají stejně. A do toho každé ráno i odpoledne vesele nakupující důchodci se začlení do MHD, ti co je prý máme chránit, že jsou nejvíc zranitelní. Půlka z nich roušku pod bradou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.