Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sleva na dani na narozené dítě

Od: ladaa odpovědí: 13 změna:
Dobrý den,
narodilo se nám dítě, já otec jsem zaměstnanec.
Doložil jsem rodný list dítěte svému zaměstnavateli.
Je ještě potřeba něco doložit nebo podepsat u zaměstavatelile, aby mi chodila sleva na dani na dítě okolo 1200Kč?
Měla by se mi o to navýšit konečná částka na výplatě.
Děkuju za vysvětlení

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

5x

Stačí rodný list.

Sleva na dani na dítě Vám "nebude chodit", ale sníží se o ni odvedená daň. V případě nízkého příjmu by Vám "chodil" daňový bonus.

doplněno 25.10.20 19:59:

@Pet32 a @Inzinyrka mají pravdu > zapomněla jsem na čestné prohlášení nebo potvrzení zaměstnavatele o tom, že druhý rodič slevu na dani neuplatňuje.

ladaa
hodnocení

Dobře, kopii rodného listu jsem odevzdal zaměstnavateli, tak snad to tedy stačí.

pet32
hodnocení

3x

Ano, rodný list, zaměstnavatel může chtít - čestné prohlášení, že druhý rodič slevu neuplatňuje.

Zaměstnavatel musí mít potvrzení zaměstnavatele druhého z rodičů, že slevu na to konkrétní dítě neuplatňuje; nemá-li druhý rodič zaměstnavatele, pak čestné prohlášení o tomtéž.

ladaa
hodnocení

To čestné prohlášení po mě nikdo nechtěl, je třeba ho řešit nebo by si ho zaměstnavatel vyžádal pokud by ho potřeboval?
Čestné prohlášení od manželky co si pamatuju jsem zaměstnavateli dával jak mi dělal jednou ročně daně začátkem roku.

Zaměstnavatel ho ve skutečnosti potřebuje. Je to jenom jeho laxní přístup, že to nevyžaduje. On totiž každý měsíc (zjednodušeně) inkasuje z finančáku Váš daňový bonus a vyplácí Vám jej, aniž by k tomu měl relevantní doklad. Může se stát cokoli a už z Vás ten papír nikdy nedostane. A bude v průseru, protože čerpal státní peníze bez titulu.

ladaa
hodnocení

Ano rozumím vám, zatím přihlášení nechce.
Když teď budu mít slevu na dani na 2 děti, budu mít i možnost získat slevu na manželku po podání daňového přiznání začátkem roku, když můj plat je okolo 30 000Kč hrubého?
Nebo bych musel vydělávat více abych měl větší odvodové daně a mohli mi je vrátit?
Děkuji
ladaa
hodnocení

Opravdu někdo neví jestli sleva na manželku se počítá také z příjmů nebo ji dostane každý rok každý, když manželka nepracuje?

Při 30.000 hrubé mzdy a uplatněném bonusu na 2 děti máte daň 6.030 Kč, slevu 2.070 Kč, bonus 2.884 a zbývá zaplatit na dani 1.076 Kč. Zaplatíte-li za rok 12x 1076, je to 12.912 Kč, které lze ještě pokrýt nějakou slevou na dani.

Sleva na manželku činí 24.840 Kč za rok. Pro uplatnění slevy na manželku je nutné splnit dvě podmínky. První podmínkou je, že manželé žijí ve společné domácnosti. Druhou podmínkou je příjem manželky - nesmí přesáhnout v úhrnu částku 68.000 Kč.

Z uvedeného vyplývá, že abyste mohl plně uplatnit slevu na manželku, musel byste mít o něco vyšší daňovou povinnost. Vychází mi to na 35.000 hrubého, pak se Vám umoří celá odvedená daň slevou na manželku.

Je takové jedno přísloví:

Když si člověk dělá plány, Bůh se směje.

ladaa
hodnocení

Dobrý den,
perfektní, děkuji moc za vysvětlení, to jsem potřeboval vědět jak se to počítá ;) Nárok na nějakou slevu na manželku mít budeme, tak jsem rád ;)
ledaa
hodnocení

Ještě taková doplňující otázka: aby člověk získal plnou slevu na manželku musí být jeho plat okolo 35000Kč každý měsíc nebo stačí průměrný za rok? Dostáváme totiž 2x ročně prémie, takže některé měsíce je výplata nízká jiné vyšší.
Děkuji

Stačí průměr, zúčtovává se roční daňová povinnost.

ladaa
hodnocení

Děkuji, jsem moc rád za vysvětlení :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]