Nejste přihlášen/a.
Pb, přesně tak. K jedné kamarádce jsem přestala chodit, bojím se tam sáhnout na naleštěnou kliku a kafe piju s hrůzou, že nabryndám. Ona je ráda když příjdu a ještě raděj když odcházím a nedejbože bych ji někde o roh šmrncla inv. vozíkem který při mé návštěvě důkladně umyje, dobře že to udělá mě to totiž ani nenapadne jeden mám na ven a jeden v bytě. ( kamarádka bydlí o dvě patra výš). Mám ráda uklizeno ale prach na skříni nevidím a nedosáhnu tam, tam uklidí manžel tak max 2x za měsíc. Vaše druhá reakce je úžasná, nechtěla bych s tyranem a otrokem úklidu žít.
Té 18 leté "uklízečce" to vše moc nevěřím ale radu pro něj mám. Začněte žít a netrapte se prachem na polici, kdyby měli v ložnici rodiče po kotníky hnůj, je to jejich ložnice a vy tam nemáte co dělat. Ukliďte si svůj pokoj, můžete umýt wc a koupelnu. Dát nádobí do myčky zvládnu i na vozíku a zvládá to i 6 letá vnučka, to přece není žádná práce.
Zdravím. Mamka třeba jen přestala být takový pedant na úklid. Ale z Vás se stal. Do ložnice rodičům nechoďte a uklízejte si hlavně sám po sobě. Když vypomůžete v domácnosti, je to v pořádku. Buďte rád, že máte střechu nad hlavou, máma toto dělala celý život. Když chcete žehlit, zalívat kytky atd. nikdo Vám v tom nebrání. Ale neremcejte, když to uděláte. A pokud Vás to štve, tak si rozdělte péči o domácnost i s tátou. Jak říkám - uklízejte a starejte se především o své věci a nesnažte se uklízet všem a všude. Názory na toto mohou být samozřejmě ale různé..
Zdravím. Tak bych řekla, že nám tu buď "kecáte", příliš přeceňujete své "zásluhy",nebo nejste "normální". Protože, domek i celá domácnost je rodičů, a vy jim nemáte co dirigovat uklízení, ani co posuzovat, zda mamka doma něco dělá či nedělá, a jak to dělá či nedělá. Rozhodně nelze srovnávat vaše chození na gympl s mamčiným chozením do práce. Vy děláte školu sám pro sebe a za peníze rodičů, oni to dělají pro rodinu, tudíž pro vás. A jelikož vás stále živí a poskytují zázemí i když jste už dospělý, je vlastně vaše povinnost jim to vynahradit - třeba tím, že jim ulevíte v úklidu. (A taky byste mohl chodit na brigády a přispět na svá studia a mobil finančně). Ale abyste řekl ...Já jsem pedant na úklid... tak mámo po práci doma kmitej, abych já byl ve vaší domácnosti spokojenej, to je drzost největšího kalibru! ...3 týdny nebylo uklizeno než jsem zase uklidil já. Jednou za 1-2 měsíce se stane, že třeba setře podlahu, ... A vy to nemáte co komentovat. Až budete mít svou domácnost, tam si stanovte svá pravidla. V té její domácnosti ne! ...Nevím prostě co už mám dělat... Ráda poradím. Držte ústa a krok, líbejte rodičům ruce - nohy za to, že vám umožňují studovat (to není jejich povinnost, ale dobrá vůle, zvlášť, když jste dospělý), a váš život i studia financují. Není to v dnešní době nic jednoduchého. Jste mladý, když uklidíte, kus vás neupadne. Ida
Další ze série rozvláčného vyprávění, jak osmnáctiletý zodpovědný mladík a jeho mamka, co jednou se jen fláká, jindy mu nedává peníze, potřetí preferuje jiné...buď jsou tyto "dotazy" nějaký sociologický výzkum, nebo si z nás někdo na online výuce, unuděn k smrti dělá prču. Anebo...
Ok, chceš radu, tu je...dej matce přečít tento tvůj dotaz a odpovědi rádců.
Čím je člověk starší a dům větší, tím míň se do domácích prací "chce" a chuti něco doma dělat nepřidá ani návrat z práce, která je fyzicky a psychicky náročná. Jednou stejně od rodičů odejdeš, takže tam budou rodiče uklízet sami nebo budou mít všude nepořádek. Ještě rádi vzpomenou na tvoji pomoc. Osobně kytky a zvířata nemusím-takže kytky bych nezalil..
Jsi plnoletý, odstěhuj se, najdi spolubydlení, nech si od rodičů platit výživné a samozřejmě musíš na brigády. Kdyby jsi tohle doklázal na dva měsíce, určitě by tě rodiče povolali zpět a snažili se dohodnout.
Jinak si uklízej svůj pokoj, umyj si své ušpiněné nádobí, zapni pračku se svými věcmi a sem tam vyluxuj společné prostory, které obývá s rodiči. Pokud uklízíš celý domek nebo budeš jen část, stejně dle tvého popisu mamka bude brblat. Že jim uklízíš i ložnici, je tvé rozhodnutí. Tak to nedělej. Tak kde je problém?
Do ložnice rodičů byste měl mít vstup zakázaný. Projít okolo a ani očkem nenakouknout. To je jejich soukromá věc. Žádný úklid.
To ostatní neporadím, protože jak to píšete, tak nemám sílu, jsem z toho čtení unavená, když si všechnu tu Vaši práci v 18 letech u kluka představím, nevím co poradit, je to těžké, nechápu to.
Jediné, co mám, tak jestli není mamka nemocná. Netrucuje, chtěla se vůbec stěhovat do baráčku?
Chybí mi tam komunikace s taťkou. Nemá on na starosti okolí domu, zahradu, auto, že se nezapojuje?
Tak uklízejte před ní, když už je doma, aby vše viděla, že to dá práci. Když už je naklizeno, tak si ani nevšimne. Takhle vidí čisto a když budete před ní tancovat s kýblem, hadrem, vysavačem, tak to už jinak na toho druhého působí. Jinak buďte rád, že máte tuto schopnost vidět ten bordel a že by to mělo být uklizené. A až jednou budete mít svou manželku, ta by si toho měla cenit, ale zase si dejte pozor, aby toho nevyužila jako vaše máti. Aby jste nebyl manžel pro všechno.
@shox - Rodiče mají povinnost se o mě postarat po dobu mého studia, dokud nebudu schopný se o sebe postarat sám.
Máte naprostou pravdu i skvělý přehled o rodičovských povinnostech - a tohle znáte?
NOZ § 886
(1) Žije-li dítě s rodiči nebo s některým z nich v rodinné domácnosti a je-li o ně řádně pečováno, podílí se i ono na péči o chod domácnosti. Tato povinnost dítěte zaniká zároveň s poskytováním výživy rodičů dítěti.
(2) Dítě se podílí na péči o chod rodinné domácnosti vlastní prací, popřípadě peněžitými příspěvky, má-li vlastní příjem, anebo oběma způsoby. Pro určení rozsahu podílu dítěte na péči o chod rodinné domácnosti jsou rozhodné schopnosti a možnosti dítěte i odůvodněné potřeby členů rodiny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.