Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kácení bez povolení – nahlásit?

Od: takzvanejaktivi odpovědí: 69 změna:

Dobrý den, potřebuji tak nějak lidsky poradit...

Sousedé pokáceli jehličnatý strom, který měl obvod určitě více než 80 cm – to znamená, že potřebovali povelení příslušného obecního úřadu. Zeptal jsem se jich, jestli měli povolení. Odpověděli, že o tom paní starostce řekli... a co mi do toho vlastně je.

V případě, kdyby neměli povolení (což je velmi pravděpodobné), je možné něco dělat..? Jde mi o to, že se v naší obci tahle situace opakuje. Každý si kácí, co chce. Nepopírám ale, že k tomu třeba mají důvody, které by obstály... Řízení o povolení ke kácení, které má na starost obecní úřad, neprobíhá ale ani formálně. Na jednu stranu chápu, že na obecním úřadě chtějí být nějakým způsobem vstřícní, na druhou stranu od toho tam nejsou. Neplní správně svoji funkci, neznají zákon... Lidé k tomu přistupují tak, že když je to jejich strom, tak jim nemá nikdo co říkat. A podle této teze koná (nebo spíš nekoná) i obecní úřad. Co s tím? Nahlásit/nenahlásit? Snažit se jim říct, jak se věci mají pro příště?

Přijde vám v pohodě kácet stromy na základně vlastního uvážení? Proč tady je ten zákon pak ale?

69 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

21x
Mě přijde padlé na hlavu, že si na vlastní pozemek nasadím strom a od určité velikosti ho nesmím pokacet... Ale je to holt vyhláška a preventivně musíme rubat mladší stromy abychom za deset let neměli les, který nechceme.

hodnocení

8x

Ano, přijde mi v pohodě kácet na vlastním pozemku vlastní stromy na základě vlastního uvážení. A chápu, že existuje zákon jako pojistka proti tomu, aby to uvážení překročilo nějakou rozumnou mez, protože lidé nebývají rozumní.

Na druhou stranu, to, jestli mají nebo nemají souhlas úřadu, je záležitost mezi nimi a úřadem. Třetí straně (tj. vám) je po tom opravhu...pendrek.

Jak by se vám líbilo, kdyby nějaký aktivní soused začal vyšetřovat, jestli je u vás doma všechno v pořádku?

priklad11*

Občan má právo vědět, zda byl spáchán přestupek, nebo nebyl.

Když na naší louce parkují cizí auta tak si toho policajti ani nevšimnout. Pokud nafotím a dám jim to tak konají. Musejí konat. Jen ti co pak dostanou pokutu jsou rozčarování proč zrovna oni, když tam parkuje kde kdo. No já to pořád hlídat nebudu a ostatní jsou naučení, že se nic nestane, protože policajtům je to jedno.

takzvanejaktivi
hodnocení

No mně přijde, že tohle trochu překračuje vlastnický právo těch lidí. Je tady i něco jako právo na příznivé životní prostředí, veřejnej zájem... to mi do toho je žeo. :)

Já neříká, že to apriori nemohou pokácet. Jen je tady zákon, kterej tomu prostě dává nějaký parametry, toť vše.

On jehličnan nějak přizpívá k životnímu prostředí?

takzvanejaktivi
hodnocení

Ano, stromy jsou důležitý v tomhle světě.

berger*

Ano,jsou důležitý. Mám na dvoře borovici,je k ničemu,překáží a díky aktivistům,jako jsi ty,s ní nehnu. Když jsem kupoval barák,zvedla mi cenu odhadce a tím daň.Ta borovice téměř převýšila hodnotu baráku.*zed*. Až bude v noci silný vítr a budu tu mít traktor,zlomí se. Sousedy nahlaš,nezapomeň se podepsat. A dál ti přeji příjemné žití na vsi,až na tebe zaměří svou pozornost.

re4zon
@berger presne tak, akorat buzerace majitelu. Smysl takovy zakon ma pro pripad, ze se developer rozhodne vykacet cennou alej, ale jinak je to jen byrokracie. Pak prichazeji na radu reseni jako umela vichrice traktorem nebo zahadne uschnuti. Nikdo nechce mit na zahrade monstrum, ktere akorat hrozi zlomenim a zveda cenu pojistky.
takzvanejaktivi
hodnocení

Já jsem neudělal nic "udavačskýho". Přišel jsem k nim, zeptal se, jestli měli povolení. Oni něco zablekotali, na 90 % vím, že povolení neměli (potvrdit to může obecní úřad). Zeptal jsem se, proč strom pokáceli... a oni kdo jako jsem, že mě to zajímá. Pak řekli něco, že je ten strom starej, vysokej a maj strach, že spadne na barák. Já řekl, že chápu. To nemění nic na tom, že je tady nějakej systém, nějakej proces, kterým se mají řídit. Jejich požadavek na pokácení je třeba naprosto legitimní... ale to si může myslet každej, když chce něco pro sebe.
Udávat je nebudu, i když o tom přemýšlím... Nikdy bych nikoho neudal jen kvůli tomu, že porušil zákon. V nějakej případech ale lidi prostě nedohlédnou dál než na svůj zájem. Co pak? Nedělat nic...?

Ano, především listnaté. Přijít ke mě na zahradu a ptát se na povolení, do kterého vám nic není, tak vás slušně, možná i méně slušně vyhodím.

priklad11*

Dej adresu. Třeba to někdo zkusí a dostaneš v nouzovém stavu 5 let jako ta cikánečka 3 roky za roušku. Jediná v republice. Pak tě to hrdinství přejde.

takzvanejaktivi
hodnocení

Na jejich pozemku jsem nebyl. Pokácení tohoto stromu si nešlo nevšimnout. Změnilo to to prostředí naprosto. Slušně jsem se na to zeptal... Možná to vytvořilo trochu divnou atmosféru, ale aby mě za to někdo nějak napadal...? To je tak, když někdo dokáže myslet jen v rovině JÁ... a JÁ... a MOJE.

k2
hodnocení

5x

A co vlastne chcete tim udanim dosahnout? Aby souseda poradne oflastrovali? Protoze pokaceny strom uz tim udanim na misto nevratite...

takzvanejaktivi
hodnocení

No, já nad tím přemýšlím proto, že tomu pro přístě třeba půjde zamezit... Tím, že budou vědět, co říkají příslušný ustanovení zákona, co mají dělat, když potřebují pokácet strom... že se nebudou chovat jako ignoranti.

Já se rozhodně nechci mstít, udávat... s těmi lidmi nemám dobrý ani špatný vztahy, nemáme žádný vztahy. Já z toho nic nemám. Jen se na to dívat z povzdálí mi přijde ale taky ignorantský.

Vím, že kdybych to asi nahlásil, tak to bude mít taky špatnej efekt, ale v první řadě oni tento "problém" vytvořili, ne já.

priklad11*

Máš pravdu. Obce si nemohou utvářet vlastní pravidla, jen aby se zalíbily občanům.

takzvanejaktivi
hodnocení

A za druhý... když dojde k vraždě, tak tím, že potrestáme pachatele, taky zavražděného nevrátíme... Ten trest má různý jiný funkce.

jendad

Proto já vždy kácím stromy dokuď jsou malé . Samozřejmě pak zas sázím sazeničky, aby tam něco rostlo . Holt šílené předpisy kdy si nemužete upravovat okolí , tak to dopadá takto :(

hodnocení

5x

Mám v Beskydech chalupu, kolem ní kousek louky a cíp lesa. A když v létě dělám zásobu dřeva na zimu, vezmu motorovku, něco vyberu a položím. Stejně jako kdokoliv z místních. Myslím, že kdybych s tím přišel na obecní úřad a dožadoval se povolení, dívali by se na mě jako na blbce.

Jiný kraj, jiný brav.

Tím bravem myslíš zajisté ten úřednický dobytek, že?*smich*

hodnocení

4x

Každý ať se chová podle svého svědomí. Zákon je jedna věc, skutečnost druhá. Ale vám do toho nic není. Je to jejich majetek, jejich strom. Udavačí bv měli dostat přes dr*ku.

hodnocení

4x
Bydlím v Krkonošském národním parku. Otec kdysi dávno, když se sem přiženil zasadil u baráku dva smrky. Po čase stromy dvakrát vyšší než barák 10 metrů od baráku. Kdyby při vichřici padnul na barák, je až v přízemí.
Starosta mě nic nemohl napsat, protože národní park. Takže do Vrchlabí na park dát žádost. Dvakrát místní šetření, asi si pořadové z parku potřebovali udělat výlet, pokaždé přijeli čtyři. Ovšem povolení ke kácení nikde. Ani když jsem jim při druhém šetření ukázal šest nových vysazených stromů.
Když mě opravdu rozčílili, tak jsem vyrazil na park a chtěl po nich, ať mi podepíší papír, že v případě pádu stromu platí veškeré škody. To samozřejmě nikdo nepodepsal, ale do týdne přišlo povolení. Výsledek celé akce je jediný. Příště jsem se nikoho na nic neptal a hotovo. Co jsem potřeboval, to šlo dolů i bez papíru.
Za každej strom zasadím tři čtyři nový a všichni jsou spokojený. I bez úřadů.

Jinej kraj, stejná zkušenost. První kácení s žádostí - dvě kola jednání, přijeli z OÚ i s ochranáři, ti to měli celkem výlet - 30 km. Druhá žádost: Napsli jsme přímo do žádosti, že hrozí škoda na majetku a v případě pádu stromu i nebezpečí újmy na zdraví a to přímo na pozemku obce (strom rostl 3 metry od chodníku), nepřijel nikdo a do týdne jsme měli povolení i pokáceno :-D.

hodnocení

4x

@takzvanejaktivi - Reálně si uvědomuju všechny konsekvence toho, co by se stalo, kdybych to nahlásil. Nic pozitivního a nejsem mstivej. Na druhou stranu mi do toho prostě něco je, žiju tady stejně jako ty lidé.
Ano - už jste psal, že "nahlašovat nebudete". Co byste si pálil prstíčky, že? A mstivý by mohl být soused. Ale nemůžete čekat, že úředník bude z vlastní iniciativy prolejzat soukromé pozemky a pátrat po čerstvých pařezech.

Takže jste v podstatě srábek s plnou pusou hezkých řečiček.

hodnocení

3x

Dej blbci funkci a vymyslí lejstro. Káceli jsme pár stromů na které byl od dendrologů vystavený posudek , od obce povolení, navíc v blízkosti veřejné komunikace...jenže chyběl štempl od památkářů, protože stromy byly "součást zámeckého parku" který už 50 let neexistuje ...Nevím na čí udání památkáři přišli. navíc se za každý strom vysadilo několik dalších . Můžou do toho zřejmě mluvit všichni, ale kdo by měl zodpovědnost v případě úrazu spadlou větví? No přece majitel objektu ...

takzvanejaktivi
hodnocení

V případě, že je strom zdravý, nejsou tam žádné známky poškození, přijde silnej vítr, na někoho spadne větev a zraní ho nebo poškodí nějaký majetek, tak za to jako vlastník stromu nejste zodpovědný...

Déle: "Pokud strom spadne na sousední pozemek sám, bez vnějších vlivů, pak podle ustanovení § 2937 občanského zákoníku odpovídá za škodu vlastník stromu, resp. vlastník pozemku, na kterém strom roste. Vlastník pozemku, resp. stromu, se může ubránit povinnosti k náhradě škody, pokud prokáže, že nezanedbal náležitý dohled, tj. že vykonával své vlastnické právo řádně. Vlastník pozemku musí prokázat, že s přihlédnutím ke konkrétním okolnostem nemohl pád stromu předvídat a ani mu zabránit." (Zdroj: epravo.cz/...

Kdybysme se takhle báli, museli bysme pokácet všechny stromy... Každej den, každou minutu je člověk v nějakým riziku... Žáleží na tý míře. Strom automaticky neznamená nebezpečí.

Tak tak. Že majitel objektu už rok obíhá byrokratický kolečko, to nikoho nezajímá. Ovšem kdyby ze stromu spadla větev a někomu ublížila tak by si z toho mohl majitel hodit mašli.
Podobný to je se zvěří.
První příklad.
Skočí ti srnka před auto, dostane ránu do hlavy, jinak ji nic není a tak ji pustíš žilou a vezmeš si ji domů.
Druhý příklad.
Srnka ti skočí před auto, vezmeš ji naplno předkem auta. Nárazník, světlo a pár dalších věcí na výměnu. Srnka na kaši.
V prvním případě jsi lump a darebák, neb jsi způsobil myslivcům škodu, neb je srnka jejich.
V druhém případě srnka myslivců není a tak ti samozřejmě nedají ani korunu.

Když beru konkrétně ten "zámecký park" , udržovaly se tam dřeviny v nějakých parametrech . Přerostlé stromy které začly ohrožovat se kácely , mladé se sázely. prostě v tom byl po několik generací zažitý systém a žádný ouřada od stolu nemusel nic řešit . A najednou když chci sundat ohrožující strom. potřebuju nejmíň 4 razítka? A málokterý z úředníků tomu rozumí.

Novodobý příklad - dnešní urbanistiscké řešení měst ve stylu " vzrostlé stromy necháme " aspoň u nás dopadlo tak že stromy poškozující fasádu musely zůstat stát kdežto stromy bránící radním ve výhledu z balkonu byť byly o 20 metrů od baráku dál se musí pokácet. Nevím jak je to u vás ale u nás mám tyhle konkrétní zkušenosti.Navíc bříza se přece hodí panu místostarostovi do krbu ... Bavil jsem se s lidma co to před 50 lety sázeli - v sobotu odpoledne dovezli na sídliště vlečku semenáčků, každý popadl 2 a kam je vrazil tam byly.Nikdo neřešil že za 40 let budou vyšší než panelák..žádné urbanistické studie, rýč lopata a šlo se makat

Každý přece ví líp co má dělat ten druhý ...

No jo. Ouřadů je čím dál tím víc a musí vykazovat nějakou činnost. Nejlépe otravovat lidem život. Spoustou zbytečných a nesmyslných lejster a na každým lejstru hodně razítek.
V dnešní elektronické době, kdy je vše se vším propojený mě to vše připadá úplně zcestný.
takzvanejaktivi
hodnocení

Tak co je to řešení? Pokácet všechny stromy? Co stromy u silnic? Parky, kam dobrovolně chodí maminky s kočárky? Stát se může všechno. Přijde mi to někdy úplně nelogický, jak si lidé myslí, že eliminují všechna rizika světa tím, že pokácí strom, protože nikdy nevíš... Bylo by obrovský neštěstí, kdyby se něco stalo, něco, co se nedalo vůbec předvídat... ale jinak... Člověk musí žít s nějakou (minimální) mírou rizika. Stromy je potřeba pokácet, až budou starý, suchý, poškozený, objektivně nebezpečný. A do budoucna v prostorech s velkou koncentrací lidí sázet nižší stromy...

Záleží na umístění stromu i pozemku. Vysaďte na svém pozemku 20 malých smrčků a můžete se o ně starat

Proč kácet všechny stromy? To není přeci potřeba. Ale proč se ke všemu má vyjadřovat deset ouřadů? Jen aby vykazovali nějakou činnost?
Neměl bych problém, když potřebuji u baráku porazit strom, dojít si na ouřad a tam mě, klidně i za stovku poplatku, na počkání vystaví povolení. Není sebemenší problém dát do povolení povinnost vysadit dva nové stromy.
Ovšem proč o tom rozhodují půl roku?
Ale ty aleje podél silnic, to je asi na delší povídání. Jak kvůli bezpečnosti, tak kvůli poškozování vozovky.

id
hodnocení

1x

@takzvanejaktivi - příspěvků je zde víc než dost, i vašich reakcí.

Chybí mi od vás informace kolik stromů jste vysázel ze své iniciativy a nejlépe na svém pouzemku. Pro vaše dobro vysaďte alespoň 8 stromů místo souseda a bude vám dobře. Nezapomeňte z počátku zalévat.

Id- vzala jste mi dotaz z úst. Já také porážel na zahradě staré stromy a místo nich jsem hned nasazel nové. Teď jsem to nedávno počítal a jsem přes 50 stromků.
takzvanejaktivi
hodnocení

Je mi 21. Fyzicky jsem v životě zasadil tak 6 stromů. Na mém pozemku je množství stromů, keře, které jsem nezasadil já osobně. Několik stromů jsme v rámci rodiny nechali zasadit profesionály, to se jednalo už o vzrostlejší stromky – takže je to pro nás priorita i z hlediska financí. V budoucnu, když budu moci, chci určitě jako dobrovolník pomoci.

To, kam ale touhle debatou mířím, jste asi nezachytili...

asd1

Jo, zachytili. Časem zjistíš, že ne všechny předpisy jsou dobré a že úřad ti obvykle akorát hází klacky pod nohy.

Když nepočítám stromky v lese, tak jsem zasadil tak 80 stromů, možná i víc.. Ale v životě by mě nenapadlo udávat souseda že pokácel vlastní strom a neškemral o povolení u úředníka...

takzvanejaktivi
hodnocení

Byl to spíš clickbait. Reálně si uvědomuju všechny konsekvence toho, co by se stalo, kdybych to nahlásil. Nic pozitivního a nejsem mstivej. Na druhou stranu mi do toho prostě něco je, žiju tady stejně jako ty lidé.

Obecní úřad tady má mít nějakou funkci... že to tak v praxi není, na to se přece nelze odvolávat, má to daleko k dokonalosti, ale s tímhle přístupem, jak zlý úřady podrýváte celej systém. Zásadní je digitalizace atd. Ale nějakej kultivovanej způsob ochrany přírody tady v týhle společnosti má přece místo. Jsou mechanismy, díky kterejm se můžete odvolat, dovolat... a domáhat se svýho práva.

U nás je úřad, kterej vychází lidem populisticky vstříc, za každejch okolností. Z toho je mi mdlo.

Možná na tohle myšlení má vliv i minulej režim, kterej byl vychýlenej zase opačným směrem a v lidech to vzbuzuje naopak to, že ani legitimní odůvodnění jejich výsostný vlastnický právo omezit nemůže. Tímhle uvažováním trucovitým se vracíme ale zase zpátky.

priklad11*

Ivane. Zahrada a stromy. Nejspíš ovocné. To jseš tak neznalej, nebo hloupej, že nevíš, že těch se to netýká. No kdyby jsi přišel na úřad a chtěl povolení, tak by tě asi považovali za exota.

id

Vámi 6 zasazených stromů, při vašem věku 21 let, jsou dnes ještě miniatury. Doporučuji již pokácet letos v zimě, aby vám nepřerostly a nějaký zvědavý, nerudný soused vás neudal. Doufám, že už nyní děláte něco pro obec, jse v zastupitelstvu a v příštích volbách budete kandidovat na starostu. Tím můžete vaši obec udělat krásnější, dbát na dodržování všech nesmyslů a podobně.

Kritizovat umí každý, ale s přiložením ruky k dílu už je to horší.

takzvanejaktivi
hodnocení

Co víte o tom, co dělám nebo nedělám. Proč předjímáte, že jen kritizuju? Na základě čeho? Dopustil jste se argumentačního faulu.

jabraka*
hodnocení

0x

Myslím,že poškozené stromy na vlastní zahradě můžete pokácet kdykoliv.Když si nejste jisti,požádejte odbor životního prostředí o radu.Nioc to nestojí.

JABRAKA

priklad11*

Zažádat jsme museli i na suchý strom. Bez povolení jen v případě hroziciho bezprostředního ohrožení.

senior
hodnocení

0x

Oni mají těch stromů na zahradě více? Myslíte, že budou opět kácet?

Jestli lidsky, nevím, ale tenhle strom už zpátky nepostavíte.

Optal jste se, proč ho pokáceli?

Jestli byl velký, tak měl kořeny rozprostřené kdoví kam. Ty kořeny měly sílu a pokud se dostanou pod základy domu, garáže, terasy, studně, tak se stavby nadzvednou.

Také je další možnost, že strom jak byl velký a přišla by vichřice, prudký závan větru, tak strom vyvrátí. Kam by strom spadl, kam až by dosáhl? Nevíte, jestli by nespadl rovnou na barák a prolomil střechu. Takový strom je nebezpečí pro lidi, zvířata i nemovitosti.

Pokud je malá pozemková výměra, tak takový strom zabírá spousta místa, stíní, a navíc opad jehličí je enormní. Na jaře Vám nepřeju pylový poprašek, který je potom všude v obydlí.

Pokud na stromě nebylo nějaké hnízdo, tak čas na pokácení je v pořádku. A jestli jsou na pozemku ještě další stromy téhož druhu, tak za mě bych to neřešila. Kdy ano, když by to bylo na veřejném prostranství.

Soused měl 4 - 5 smrků omoriky. Nádherné. Když je sázeli, tak malé stromky. Po 50 letech obr velké stromy, které stíní, při větru se ohýbají, kořeny prolézají pod plotem, jsou na povrchu země, kdyby vítr a nějaký polom, tak mám nadzvednutou garáž a plot. O suchu ani nemluvě, větve dosahují 1.5 až ke mě. Vloni soused upozornil, že bude firma kácet jeden, nejvyšší strom. Kořeny mu poškodily studni a obytnou terasu. Musel zasypat kopanou studni. Kdyby kácel všechny a nechal jenom jeden, tak by se nic nestalo.

Takže já nevím, jak to u toho Vašeho dřevorubce vypadá, proč káceli, ale třeba měli důvod.

A že nepožádali písemně? Můj názor je, není les, pouze 1 strom a je to na vlastním pozemku a cm jste nepřeměřoval, jenom odhadem a ten může být zavádějící.

Ty důvody nevíte a když by sousedi pokácení písemně odůvodnili - ,,nebezpečí,, tak město zkácení schválí.

Nevezmou si na triko úhradu škod chybným rozhodnutím.

---------------------------------------------

Ale vím, jak to myslíte, prostě mít bumážku.

Já osobně bych nehlásila, stejně jako bych nevolala policii na občany bez roušky.

Ještě za další, koupila bych stromek a vysadila nějakou náhradu u sebe doma, nebo před domem /i když i to je dnes diskutabilní, pozemek před barákem je vždycky něčí/.

takzvanejaktivi
hodnocení

No kdyby fungovali jako odpovědní občané, tak by prostě sepsali jednoduchou žádost, obecní úřad by to nestranně zhodnotil a vydal rozhodnutí, ne? Kdyby k tomu byly ty důvody, které popisujete, fungující úřad rozhodne o jeho pokácení... a já to rozporovat nijak nebudu. Ochrana životů je daleko daleko důležitější než strom. To vnímám jako úplně bezpředmětné.

Já jen nevím, proč to dělat takhle, když to jde i transparentně. Nahlašovat to nebudu no, ale mrzí mě, jak to funguje... a že ať něco udělám nebo ne oobojí je špatně.

senior

Rozumím, pere se se to ve Vás. Rád byste pořádek.

Uděláte si nepřátele, a ve Vás zbyde špatný pocit, že jste to nedokázal nahlásit.

Každopádně obě dvě situace ve Vás vyvolávají negativní pocity.

Obraťte směr myšlení na něco lepšího, běžte si zasportovat, na procházku, nebo dělat nějakou manuelní práci, meditovat, číst knihu, vzít děti na pole a pouštět draka, večer si pustit pořádnou detektivku, nebo si udělejte s přítelkyní pěkný večer u lahvinky červeného.

Zkuste to vytěsnit a neotravujte svoji mysl, myslete pozitivně.

-----------------------------------

Pokud přesto, pusťte si na youtube kácení miliónů stromů a vypalování amazonského deštného pralesa.

Tam se ničí naše životní prostředí ve velkém.

takzvanejaktivi
hodnocení

Díky za tu první část, co jste napsala. Do jistý míry si uvědomuju, že je to i můj boj samotného se sebou. Mám nějaké hodnoty, ideály a ty naráží. Možná je to celý přehnaný... Jenže pak věci ztrácí smysl. Nedělat něco jen, abych se zalíbil nebo někoho nenaštval. Nikomu nechci ubližovat, znepříjemňovat život, prosazovat byrokracii. Snažím se o tom přemýšlet komplexně a hledat nějakou cestu.

jendad

Kolik jste zasázel letos stromku? Já už hromady břízek , olší a boroviček . Pokuď vám to vadí mužete začít sám u sebe.

takzvanejaktivi
hodnocení

Nezní otázka spíš, kolik jsem pokácel stromů bez povolení? Kolik dřevin jsem poničil?

Sázet nový stromu je zásadní, ale stejně tak je důležitý nekácet ty vzrostlý.

priklad11*

Vyprdni se na pocity možná slaboduchých jedinců. Jediný pocit který tě může uspokojit je, že jsi udělal správnou věc. Tady jedna baba píše jak si užívá a běhá po lese a kochá se přírodou. Já taky nemohu svůj les jen tak vykácet. To by běhala po šutrech. Moje vlastnické právo je omezeno. Dokonce nesmím les ani oplotit. Musím trpět ty co se kochají přírodou a já po těch prasatech uklízím plastové láhve, papíry a sem tam šlápnu do něčeho nechutného od psa. Nesmím ani zakázat sběr hub a lesních plodin.

Nesmím ani jako vlastník odvést hrabanku. Za to měšťáci to rabují pod své rododendrony a kanadské borůvky o sto šest.

Pravda je, že než si někde stěžovat, by bylo lepší na ně vzít bič. Taky to není dobré řešení. A nad vyrychtovaným lesem od čtyřkolek a crosů synáčků bohatých podnikatelů jsem již zlámal hůl. Policajtům musíš viníka dovést za límec.

asd1

Tvl ty bys za války běžel udat souseda gestapu, taky na to byl předpis... Mmch. spousta akcí gestapa byla na udání, podobných typů jako ty.

Nevidim důvod proč by si vlastník nemohl pokácet svůj strom podle svého uvážení.

Stromy mám rád, ale velký strom nepatří k baráku ale do lesa = jak začne být nebezpečný tak sundat.

takzvanejaktivi
hodnocení

Já právě zákony vykládám ne jen textualisticky, ale i z hlediska jejich významu, účelu, proto myslím, že bych rozhodně sousedy naprášit neběžel... Vlastně tohle vaše přirovnání mě hodně uráží a značí jen o vašem nepochopení situace.

"Nevidím důvod proč by si vlastník nemohl pokácet svůj strom podle svého uvážení." – i protože zákon o ochraně přírody a krajiny říká něco jinýho... podléhá to žádosti o povolení u příslušnýho obecního úřadu, kterej to vyhodnotí z hledika více faktorů a v případech, kdy strom ohrožuje zdraví/majetek, tak kácení povolí. Ten zákon nikdo nevymyslel, aby buzeroval lidi, ale aby ochránil veřejnej zájem na zachování stromů a jiný zeleně...

Jsou přípday, kdy lidi kácí stromy, který jsou naprosto zdravý, neškodný. Padá jim listí na zahradu, nebo ho musí na podzim hrabat... nebo řeknou, že může spadnout jen na základě jejich dojmologie, bez argumentů. Že stromy mají zásadní funkce v ekosystému jaksi neřeší – zadržují vodu, dělají stín, zachytávají prach a jiný znečištění, jsou místem pro jiný zvířata... produkují kyslík, kterej potřebujete, nebo ne? A funkce jsou i v rovině estetický, krajinný.

asd1

Ten zákon je nastavený tak, že zdravý strom pokácet nedovolí ani když je to 30 metrové monstrum u baráku. Neřeší to, že pokud foukne tak ten barák zarazí do země. A poslední roky je větrů kdy se lámou zdravé kmeny 5 metrů nad zemí docela dost.. Velký strom u baráku je opravdu problém i když je zdravý a zdravý legálně pokácet nejde. Soused asi měl důvod, jinak by to nesundaval. Třeba i proto, že teď to šlo sundat snadno, za 10 let by to kácel stromolezec za těžký prachy který mu úředník nedá...

Pokud máš pocit že sundali strom který tam mohl být a splňuje podmínky pro veřejný zájem, tak to řešit můžeš (v první řadě s majitelem že je blbec co kácí zdravé stromy které nevadí), ale jestli to bylo něco většího u domu nebo strom který kořenama prorůstal do základů nebo kanalizace, zvedal pot apod., tak to sundal správně a vrtat bys do toho neměl. Spíš se mu nabídni že mu pomůžeš zasadit nový strom..

takzvanejaktivi
hodnocení

To si dovolím oponovat. Legálně pokácet musí jít, pokud je tam to zvýšený riziko. Na to tady jen ten úřad, kterej to má nestranně a objektivně vyhodnotit, odůvodnit. Nemá to být majitel, který má i svoje různý malicherný a pofidérní důvody. Pokud někdo dá na dojmy a ne fakta, tak je tahle diskuze už bezpředmětná.

priklad11*

To asd1. Sice za války mne zajímalo něco jiného a Skopčaci nebyli moje vláda. Ovšem kdybych věděl že mezi partyzánama je provokatér tak bych jim to řekl.

To udávaní za války jistě existovalo. Udávači po válce vstoupili do KSČ a po roce 89 chytli vítr a vlezli třeba do ODS. Třeba Kubera těžko by něco dělal za války, ale taky chytnul vítr z KSČ do ODS. Nechť mu je země lehká.

Co se týče nebezpečného stromu jistě žádný úředník nebude dělat problém. Horší je, že jsou rady i strom navrtat, abych se ho mohl zbavit.

asd1

Takzvanejaktivi - ty si úřad představuješ jak Hurvínek válku. Když se úředníkovi nelíbíš (nebo bez všimnýho nedělá), tak ti občas vyloženě hází klacky pod nohy.

A ten zákon o stromech je skutečně tak, že pokud strom není vyhnilý, kořeny nezvedaj základy apod., tak ho skácet nejde. Ovšem při vichřicích se v posledních letech lámou i zdravé stromy ten prima povinně eko zákon už neřeší, a že ti to udělá díru do baráku taky ne. Máš přece mít pojistku... Tak máš monstrum u baráku, jdeš naivně dodržet předpis a požádat o povolení, a úřad ti ho nedá. Proto se pak zalejvaj Roundupem a uschlej strom ti už milostivě dovolí. Pak ten samej úředník dostane všimný a udělá projekt na obnovu aleje, rozuměj stoletý zdravý stromy mimo baráky se vykácí a místo nich se tam zasází 50 malej stromečku z kterých půlka do dvou let uschne..

Tak můžeš hrdě jít udat souseda který nechce mít díru ve střeše a nenechal si to posvětit úředníkem...

Stromy u vbaráku je dobrý nenechat přerůst, tj. 20 max. 30 let a sundat. A vedle už desetiletý strom aby tam pak nebylo prázdno...

takzvanejaktivi
hodnocení

Ty jo, vy máte pokřivenej obraz, taková nedůvěra, to mě až mrzí...

V tomhle případě jsou na menších vesnicích těmi úředníky starosta a místostarosta... Asi je problém v tom, že politici, mají na starost úkol, kterej mají plnit objektivně a nestranně, to zvládne jen člověk s aspoň nějakou mírou integrity.

Jde se odvolat dál ale, takže jestli to tak zhodnotí obecní úřad, pak další instance, tak s největší pravděpodobností, budete mimo vy, protože váš důvod pro pokácení stromu je, že z něj padá listí. Kdo by to, kdy řekl.

Jo, v tom s vámi souhlasím, ideální je trochu předvídat, plánovat dopředu a průběžně zeleň obnovovat. Jenže často se dělají radikální řezy pro nic za nic.

lidus*
hodnocení

0x

No a co? Na svém dvoře jsme vykáceli 2 smrky, je to za vysokou zdí a nikoho jsme o povolení neprosili, nikdo nás neudal, máme dobré sousedy i oni se zbavují stromů, co zavazí, dělají nepořádek a kořeny např. lezou až k domu. U paneláku obnecního jsem pro plošinu potřebovala prostor, zavazel jí velký keř, trvalo mi 2 měsíce než úřad pochopil, že jiná možnost není a vydal povolení. Novodobé zákony jsou špatné. Co byste hlásil o nic nejde.

priklad11*

Já třeba jezdím přes vesnici 120. O nic nejde. Já to umím. Běda jak mne někdo práskne.

A že na to je zákon. Souhlas. Všechny zákony jsou k ničemu. Především ty co mně nejdou pod fousy. Třeba mně vadí zákon proč nemohu beztrestně vykrást souseda. Co tam má jistě taky někde nakrad.

Příklad, nech se vyšetřit. U Chocholouška.
priklad11*

Neboj tam už jsem byl a ptal se proč jsi nepřišel na pravidelné sezení.

re4zon
Ja se mu nedivim, taky jsem neprisel, kdyz jsi tam mel byt ty. Jsou jen dve varianty jak se spolehlive zbavit blba. Zabit ho, nebo se s nim nestykat. Soudny clovek zvoli tu druhou.

hodnocení

0x

Teda, Vaše problémy bych chtěl mít. Ne, nelíbí se mi, že stát omezuje vlastnické právo tímto způsobem. Nechápu, proč mám, jako fyzická osoba, jít hlásit kácení mého stromu, ohrožujícího můj majetek, moji bezpečnost a ještě být zodpovědný za jím způsobenou škodu. Naopak bych to chápal u kácení právnickou osobou, kácení většího rozsahu, kácení na veřejně přístupných místech apod. Podle toho taky jednám. Jako právnická osoba žádám, jako fyzická osoba kácím a doufám, že nemám takového souseda, jako jste Vy. A právě proto, že mám několikanásobnou zkušenost s kácením stromů na pozemcích ve vlastnictví právnické osoby, Vám mohu říct, jak skvěle to funguje. Podáte žádost, ta projde procesem a je Vám předepsána náhradní výsadba. Předepíšou Vám, kolik stromů a jakého druhu (no dobře jakých druhů) musíte vysadit.

Takže v našem případě jsme pokáceli (v posledním kole) dva vzrostlé jehličnany v těsné blízkosti panelového domu. Ano, byly vysoké a krásné, ale taky nebezpečné. Jako náhradní výsadba nám bylo předepsáno 5 stromů listnatých a dostali jsme seznam jen pěti druhů, ze kterých jsme mohli vybírat. Asi podle hesla 2 stromy se tam nevešly, tak jich tam vysaďte pět. Jako právnická osoba jsem vázán jen povinností těch 5 stromů vysadit ve stejném katastrálním území, takže jsme sázeli na jiném pozemku. Jjako fyzická osoba, vlastnící třeba jen ten pozemek kolem RD, bych musel dělat to, co naznačují jiní. Vysadit, aby je úřad nažral a postarat se, aby mnoho nevyrostly a střecha zůstala celá. Tolik můj pohled na zákon a jeho samozvané prosazovatele...

takzvanejaktivi
hodnocení

Každej máme nějaký problémy. To je relativní no.

Zájem na zachování zeleně, stromů mnohdy převyšuje váš jednolivej zájem. Lidský ego. Nebezpečný stromy pokácet, ale jejich nebezpečnost bych nevykládal tak široce. Chápu, že je to do jistý míry těžký vidět. Zde nejde až tolik o tento nedávný případ mých sousedů. Jde o to, že náš obecní úřad neřeší vůbec nic. Všichni mají tu svou, diví se, že ze stromu občas padá jehličí, že občas spadne větývka. To, jestli je strom nebezpečnej, má posoudit objektivně úřad. Když úřad chce apriori kácet vše, tak je tady prostě nerovnováha. Ta mi vadí.

Důležitost stromů nehájí nikdo. Přitom stromy mají milion důležitejch funkcí. Koukněme na lesy v nějakých částech Republiky, prohnal se tam kůrovec a nejsou žádný.

senior

Omyl, zde jsou dobrovolníci, firmy, kteří mají snahu.

Nenaříkej, přidej se! Dobrý pocit z vykonané práce. Akce v listopadu, pokud je nezruší.

sazimestromy.cz/... - tady je určitě jistota, pod záštitou.

sazimebudoucnost.cz/...

Našly by se i další ...

hodnocení

0x

@takzvanejaktivi - Proč tady je ten zákon pak ale?

Chápu váš postoj - ale zvědavě se optám, zda vy vždy a za každých okolností dodržujete všechny zákony? ;)

takzvanejaktivi
hodnocení

Ne, nedodržuju, ale snažím se k životu přistupovat odpovědně, přemýšlet o všem. Snažím se být schopný nést následky za svoje špatný rozhodnutí. A respektovat právní stát. Asi je problém v tom, že velké části lidem tohle ustanovení zákona nedává smysl, pak se hůř vymáhá jeho dodržování. Mně ale naopak dává velkej smysl a taky si nemyslím, že jsem v tom sám. A zákon hovoří jasně... ať si kvůli tomu lidé brečí, nebo se aktivně snaží o změnu. Myslím, že by to bylo krátkozraké, ale s tím já nic nenadělám. Já aktivně budu stát za tím, ať takovýhle ustavení existují, protože mají smysl.

Ochranu přírody vnímám i v tomhle malým měřítku jako závazek. Samozřejmě, jak už jsem psal, tak přímá ochrana života je to nejvíc... Ochrana přírody je ale nepřímo také ochrana života... Myslím, že dává smysl, aby o tom rozhodoval někdo objektivně a nestranně, i když jde o jeden "pitomej" strom. :) Myslím, že není takovej problém, abysme se nad tím v prvé řadě zastavili sami, když je potřeba, tak dali tu žádost na úřad a tam to někdo kompetentní zhodnotil. Nikdo vám nezakáže okácet nemocnej strom, kterej by vám měl způsobit majetkovou škodu nebo i jinou újmu. Bohužel na vesnicích jsou často v této otázce dost nekompetentní lidé, kteří nechápou, že když vystupujou jako obecní úřad, mají být objektivní, nestranní – že v těchto případech, to nejsou politická rozhodnutí, ale výkon státní správy.

Nedodržujete - takže vám taky nějaké "ustanovení zákona nedává smysl", jen máte jiné priority než kácející bližní. Těm by zas mohlo vadit některé z vašich nedodržování.

takzvanejaktivi
hodnocení

Nemůžu se k něčemu vyjádřit jen proto, že jsem někdy udělal něco nesouvisejícího, čímž jsem porušil zákon? Proč?

A když poruším zákon, nemůžu se divit, že dostanu pokutu, i když se mi ten zákon nelíbí. Vítejte v právním státě.

Brání vám někdo ve vyjadřování se? Ovšem pokud napíšete "Nahlašovat to nebudu", pak jsou vaše řeči o právním státě poněkud zbytečné. Jestliže se příslušný orgán o porušení zákona nedozví, těžko může konat.

priklad11*

Představa právního státu některých diskutujících je. Já mám Práva a po ostatních mi nic není

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]