Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Celková Inkontinence -silné opruzeniny, co na to?

Od: ola® odpovědí: 14 změna:

Zdravím, prosím babička (ujde jen cca 3-4 kroky s chodítkem, jinak sedí-leží a vozík), má celkovou inkontinenci III.st,. Hlavně je problém extétní únik moči v noci. Musí používat ty nejsavější kalhotky-Molicare super 10kapek, i to je ráno naprosto promočené. Dosud jsme opruzeniny zvládali, měla je hlavně na hýžích, tam je to teď vpořádku. Problém je teď, mezi nohama. Pokožka se jí tam opravdu hodně zanítila. Používáme k hygiéně čistící pěnu (žádnou vodu, ani mýdlo-to jen při koupání) a pak na namazání Sudokrém, nebo Unixderma zinkový krém, na těch hýždích se to krásně zhojilo, ale co s opruzením mezi nohama, tam se toho nemůžeme zbavit a je to opravdu hodně zarudlé. Je to místo, kde se kalhotky stýkají s pokožkou, takže to nevysychá a mokvá.

Prosím poraďte, čím ji pomoci.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

8x

Zkuste Imazol, mně na babičku zabíral. Neměla dekubity ani přes extémní obezitu a celkovou inkontinenci. Až se tomu divím, protože posledních 20let prakticky proseděla na vozíku, poslední 2,5 roku života už neudělala ani krok, jen si zvládla s oporou stoupnout. Sestry z domácí péče nechodí, nebo praktický lékař? Ten by stav zhodnotil a mohl poradit, i když v našem případě NIKDO se zdravotnického personálu pod kalhotky nekoukal. Kdyby měla babička od sedacích kostí díru ve svalech, nezajímá je to. Kdyby nic nepomáhalo a stav se zhoršoval, může zdravotník zavést cévku. S tou může člověk fungovat překvapivě dlouho, inkontinenci to už zhoršit nemůže. Kůže bude v suchu a stihne se zahojit.

martinna*
hodnocení

5x

Níže píšete že ji dáváte spát v 19,30 a budíte jí v 7 ráno a to jste ráno tak unavená že jí nemůžete 1x v noci pěnou umýt a dát čistou plínu? Mám muže takto 10 let a prostě musím.Přece nemůžete dopustit aby byla opruzená. To znm. že je v mokru-nevětrá to...chce po mytí vysušit fénem a mazat imazolem. Zkuste si načůrat do plíny a spát v ní 12 h.Co budete moct tak ji nechte odkrytou bez plíny. Dejte pod ní neprom. prostěradlo-pod normální...je spousty vychytávek.Já šila přes postel napříč bavlnéné(kapsy) které jsem vázala na bok postele, do to ho jsem vkládala čůrací podložky aby mohl ležet nahatý a větral.Pokud to nevychytáte zkraje tak se to bude zhoršovat a to nemluvím o tom jak musí babička trpět.. S tím mám velké zkušenosti.S takovým člověkem je to hlavně o klidu a stále převlékat a prát...chce to sucho

hodnocení

4x

Njn, nechat babičku celou noc v promočených kalhotkách není dobré. Chodívaly jsme přebalovat/kontrolovat inkontinentní o půlnoci a potom v půl páté ráno. Chce to častěji měnit, pokaždé omýt, osušit a namazat.

Když jsem sloužila, plenkové kalhotky ještě nebyly, dělaly jsme je z látkových podložek, babičky jsme přes den krátkodobě vysazovaly na "gramofon", který jsme obkládaly molitanem, aby je netlačil, tam vykonávaly potřebu.

Je potřeba, aby jí to víc luftovalo. Jinak ten Sudokrém, nebo Bepanthen, zinková mast, to vše je dobré..mazaly jsme ještě občas genciánkou, na vysušení.

ola®
hodnocení

Děkuji za info, chápu, že jste v rámci práce chodili přebalovat o půlnoci i v 5 ráno, ale já už melu z posledního a mám ji doma 24 hodin. Dávám ji spát v 19,30 hod a budím ji ráno v 7 hod. Opravdu bych se složila i já, kdybych ji měla budit a přebalovat ještě o půlnoci. To bych fakt nedala. I ona by měla problém se probrat a pak následně znova usnout. Takže bohužel to opravdu nedám. Chápu, že to chce sucho, budu ji muset snad, opravdu po čistění pěnou fénovat a pak teprve namazat. A, asi i nechat na podložce třeba půl hodiny bez pleny a až pak nasadit plenu. Nefungují ji svěrače, tak to bude problém , ale co mi bude zbývat. Děkuji všem, za rady.

@ola, já vím, je to nesmírně obtížné a vyčerpávající. Ale skoro 12 hodin v plenkových kalhotkách je strašně dlouho.

Tak babičku alespoň přes den hodně vysazujte na gramofon, ať si kůže odpočine, vzadu jí dejte polštář, přikryjte třeba larisou, nebo nějakou teplejší prací dekou, teplé ponožky na nohy..

lidus*
hodnocení

4x

ČISTÍCÍ PĚNA je super, dobré omytí a osušení, myslím, že Martina do jednoho vlákna psala FÉN-ano, je lepší než ručníkem, Pak natřít SUDOKRÉM a nešetřit. Větrat a větrat, zvládla by babička chvíli denně být bez pleny a ležet jen na absorční podložce? Ptejte se zdravotníků, v nemocnici mají spoustu vychytávek ke kterým se běžně nedostanete. Kdykoli to je možné wc nebo "gramofon". Mám inkontinenci III. kalhotky TENA MAXI 8kapek, vydrží v pohodě 8 h, pak je nutná výměna třeba i v noci. Závidím babičce ty 3 kroky, vám přeji hodně sil a pevné nervy. Jde-li o třísla, nejde o proleženiny ale opruzeniny.

hodnocení

3x

Nejspíš by to chtělo zavést cévku, aspoň do zhojení opruzenin.

etana*

hodnocení

2x
Zkuste Batrafen. Pouze na recept. Není volně prodejný. Doporučuji na nehojící se infikované opruzeniny.
Babi nejspíš bude mít opruzeniny infikované močí, případně nějakou plíseň. Normální volně prodejné masti proto nebudou fungovat.
Nejsou to počínající proleženiny?
doplněno 22.10.20 15:33: Její praktický lékař by vám mohl poslat elektronicky recept.
doplněno 22.10.20 16:39: Téma night 8 kapek.
Molicare na noc mají deset kapek, nikoli osm.
Musíte sehnat noční vložky s maximální absorpcí anebo požádat praktického lékaře o předpis.
Mýdlo nepoužívat. Molicare čistící pěna (světle modrá řada) je na umývání celého těla. Molicare tmavě růžová pěna je pak na mytí namáhané kůže při inkontinenci.
Molicare má více produktů na mytí a ošetřování kůže. Podívejte se na molicare.cz/produkty -- najdete tam i night lady vložky
tenacz.cz/tenalady/vyrobky -- poslední vložky night úplně dole
moliklub.cz/produkty
správná adresa

hodnocení

2x
Taková péče je na IV. stupeň závislosti. Požádejte si o přešetření příspěvku na vyšší.
doplněno 22.10.20 20:06: Ano, přehlédla jsem to. Máte pravdu.
doplněno 22.10.20 20:07: Podle mého by to bylo na IV. stupeň prispevku na péči, pokud paní nemá vyřízeno.
lidus*

Paní píše, že inkontinence III. o příspěvku na péči ani slovo. Spousta neznalých bude soudit ale zvažte pečovatelskou péči minimálně v domácím prostředí. Pokud nemáte příspěvek na péči, žádejte.

pb®

Není to na 4. stupeň závislosti, to mají úplní ležáci, co ani nedokážou sami sedět. Tahle paní udělá s oporou 3-4kroky, tedy si třeba přesedne s židle na gramofon, nebo si vstane ze židle na navlékání kalhotek.

Naše babka brala dlouhou dobu 2. stupeň, protože se zvládla, nechápu jakým způsobem, překulit z poslete na vozík a na vozíku se zvládla pohybovat po bytě. 3. stupeň jsem jí zařizovala až když opravdu neudělala ani krok a museli jsme ji zvedat z postele a ukládat. O nějaké osobní hygieně a oblékání, udržování domácnosti, nemohla být ani řeč.

4. stupeň má sousedka na manžela, co je po autonehodě opravdu ležák a trochu pohybovat zvládne jednou rukou.

hodnocení

1x

Mast, která opravdu ulevuje od bolesti a hojí, je mast na hemoroidy. Za zkoušku by to myslím stálo - určitě se to nezhorší. Hloupé je, že je to malá tubička, takže mazat opravdu jen tam, kde je nejhůř. A mazat samozřejmě na čistou, suchou pokožku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]