Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šípkový čaj a vitamín C, jak?

Od: andrea2® odpovědí: 17 změna:

Zdravím. Vitamin C nesnese vysokou teplotu. Jak tedy vypadá v reálu přelití šípkového čaje vřelou vodou? Řekla bych, že výluh ve vodě za studena moc nefunguje. Špíš tak v lihu. *smich*

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Moje babička natrhala a usušila šípky, každý večer dala trochu do vlažné převařené vody, ráno ohřála a scedila. Tímto způsobem tam jistě ta céčka byla zachována. :)

kenav

Delat m to taky tak uz leta,nevim jak C ale chut je tak nejlepší.

lilil

maky: a jak je sušila? to je drtila i se semínkami vevnitř... nebo sušila celé?

Sušila celé šípky mírně v troubě na plechu, nic nedrtila ani na čaj, asi kvůli těm chloupkům z šípků.

hodnocení

0x

Právě že na jednom balení pytlíčkového šípkového čaje byl dp přelít studenou-vlažnou vodou a nechat louhovat až do druhého dne!Ono se to potřebné vylouhuje ale ne tak rychle jako z horké vody.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud chcete velice kvalitní šípkový čaj,trhejte šípky až po prvních mrazech.Plody doslova zmedovatí,je potřeba je trhat opatrně.Zbavíme je "pupíku"černé špičky a přelejeme vařící vodou.Krátké působení horké vody vitaminu C nijak neublíží.Pak čaj necha me odstát 15 - 20 minut.Já ho piji rovnou,nesladím.Někdy přidám hrstičku sušené divizny,ato je proti covidu 19 přímo balzám

JABRAKA

liska5
hodnocení

0x

Sušené šípky jsem večer podrtila a zalila vlažnou převařenou vodou. Nechala pod pokličkou /světlo vadí/.

Ráno jsem výluh zcedila přes hustý cedník / nebo přes plátýnko/ a pila jsem to bez ohřívání. Kdo sladí medem, tak je to dobře, medu by taky horko vadilo.

veronica
hodnocení

0x

Sušení: Šípek příčně naříznou a rozlomit, pak teprve sušit.

Vaření čaje: Podrcené šípky vaříme ve vodě 20 minut, pak necháme vychladnout. Bez vaření se vit. C neuvolní, obsahuje blokátory.

Je to převzatá informace, nemám laboratoř na ověření obsahu vit. C.

Ale např. brambory se vaří také 20 minut a přesto jsou zdrojem vit.C, takže asi tak.

007cz
hodnocení

0x
Při tepelném zpracování potravin v nich dochází k úbytku vitamínu C (včetně ohřevu v mikrovlnné troubě[5]). Zpracováním se snižuje obsah vitamínu cca o 10 % za každých 5 minut vaření,[6] sušením až 50 %[zdroj?], šetrnější je dušení v páře. Velké ztráty způsobuje tepelná konzervace a blanšírování. Vitamín C se rozkládá oxidací a to rychleji při větší teplotě. Za pokojové teploty se ztrácí zhruba během měsíce (včetně džusů).[7] U kandování dochází k obdobné ztrátě, ale lze ji zpomalit snížením teploty.[8] Nejlepší je zdroj vitamínu C zmrazit či zabránit oxidaci (skladování tablet v suchých místech).[9]Tohle píše wiki.

hodnocení

0x
Sušené šípky již žádné Céčko neobsahují... Rozkládá se oxidací na vzduchu.
hodnocení

No sakra. Hotová věda s tím šípkem.

hodnocení

0x

Vitamin C je v Celaskonu.

hodnocení

0x

Šípky se suší celé, v troubě nebo v sušičce. Pokud se rozdrolí, ty chloupky v nich jsou velmi nepříjemné. Proto celé.

Voda se svaří, nechá asi 3 minuty odestát, aby nebyla úplně vařící a šípky se zalijí. Když se vylouhují, čaj se pije. Šípky se mohou zalévat několikrát za sebou. Nejlepší čaj z nich je prý na 2. a 3. zalití. Jaga.

hodnocení

Jestli to nevadí, odkloním téma. A jak je to s černým čajem? Od té doby, co se u zubařích fest platí za každou pitomost, se zajímám o to, jestli pití černého čaje způsobuje hnědnutí zubů. Mám raději černý než zelený a ovocným "čajům" nefandím.

Černý čaj piju od dětství, v mládí hodně silný a ani ve věku sedmdesát ještě nemám zuby zbarvené, naopak stále bílé. Dcera si ulomila kousek předního zubu už jako dítě, tak ho má uměle nastavený a ten tedy chytá různé barvy.

hodnocení

Tak už naposledy jedna rada od tazatele. Z PVC trubky 100 mm jsme odřízli asi 3 cm kroužek, ten položíme na prkénko a velkou paličkou na maso (po babičce) tvrdý šípek uvnitř kroužku decentně rozmydlíme. Pak ten čaj opravdu funguje.

Dík vám za vaše rady.

hodnocení

0x

Obsah vitaminu C v šípku je spíš kuriozita. Pokud chcete dostat vitamin C do těla, použijte Celaskon.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]