Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Duchodové pojištění

Od: lukass odpovědí: 9 změna:

Dobrý den jsem student VŠ a chci se zeptat na kolik mě výjde doplacení duchodového pojištění po dobu 3 letého popř. 5letého studia VŠ? Má s tím někdo zkušenosti, že si doplácel duchodové pojištění po studiu? Díky!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Důchodové pojištění jsem platil hned od doby co bylo u nás zavedeno a sjednali jsme ho i dětem (platili jsme jim ho do doby, než si začaly samy vydělávat a platit samy). Výšku splátek si domluvíš s pojišťovnou, později ti bude připlácet zaměstnavatel (já jsem platil 1000Kč měsíčně, zaměstnavatel mi přidával asi 800Kč. V důchodu to pak je parádní suma.

lukass
hodnocení

Ok, takže potom po vysoké si domluvím splátky a bezproblémově doplatím dané třeba 3 nebo 5 let je tomu tak?

NE! Pletete si pojmy a dojmy. Vy máte na mysli dobrovolné důchodové pojištění, které se hradí České správě sociálního zabezpečení za dobu studila. Ferax píše o komerčním pojištění. Na stránkách www.cssz.cz si najděte heslo "dobrovolné důchodové pojištění" a dozvíte se všechno, co potřebujete vědět. Platit budete za 1 měsíc tolik, kolik se platí v tom roce, kdy platíte. Každý rok se částka zvyšuje. Nevím, jestli lze v jednom roce zaplatit třeba tři roky, ale to Vám řeknou referentky odd. důchodového pojištění Vaší Okresní správy soc. zabezpečení.

hodnocení

0x

Vetsinou zpetne jen rok. V roce 2020 je stanovena min. vyska pojistneho mesicne 2439kc. Pro studenty je to mozna na cele studium. Informoval bych se primo na ČSSZ v danem meste. Nejake dalsi info zde naseduchody.cz/...

lukass
hodnocení

Ok děkuji prectu, kdyby tu byl nejaky student, který si platí dobrovolné duchodové at mi tu prosím napiše jak to má. Díky.

etana*
hodnocení

0x

Zdá se, že oba rádci přede mnou se rozcházejí v pochopení otázky, která není moc dobře položená. Jaké důchodové pojištění? Pokud dobrovolné (ferax), tak upozorňuji, že zaměstnavatel není povinen něco připlácet, bývá to dobrovolný benefit. Pokud je míněno povinné důchodové pojištění, tak to student platit nemusí a než se dnešní student dočká důchodu, bude téměř jistě všechno jinak a rozhodně bych se s tím dnes netrápila.

Ano, zaměstnavatel není povinen, ale je to v jeho zájmu, s ohledem na stabilizaci firmy (zájem ve firmě trvale pracovat). Proto k tomu přistupují a mají pak úlevu na dani. Byli by sami proti sobě. Takto nám to bylo prezentováno.

@etana, jde o dobrovolné důchodové pojištění - aby bylo studentovi započteno studium jako pojištěná doba na důchod. Tuto dobu studia si lze jako jedinou doplatit kdykoli během života. Není to komerční pojištění, o kterém píše ferax. Dobrovolným důchodovým pojištěním se pokryje nepojištěná doba pro nárok na důchod.

Velkou pravdu máte v tom, že nikdo neví, co bude za týden, a ne tak za 5 let či později. Já se snad za toho půl roku důchodu dočkám, ale studentovi bych radila vrazit ty peníze radši do nemovitosti. Třeba kousek pole. Někomu ve vládě zabzučí v hlavě a zruší důchody úplně a všechno, co tam lidi nastrkali, zmizí v černé díře jménem státní rozpočet. Každý dostane zákaldní částku 3000 a starejte se sami. O podobném modelu už se uvažovalo.

hodnocení

0x

Na komerční důchodove pojištění lze vložit mimořádnou splátku, což může být fotma doplacení. Alespoň u Allianz to tak je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]