Máte někdo zkušenost s převodem peněz mezi bankami zemí EU? Modelová situace. Máte účet v Německu a chcete peníze převézt do vaší banky v Čechách. Musíte mít devizový účet, když chcete vybírat v ČR Koruny ne Eura? Nebo stačí normální účet, který peníze převede na menu dané země? Nepoužíváte internetové bankovnictví, hranice zavřené. Pomůžou vám to převézt telefonem? Máte někdo zkušenost? Děkuji
Buď vyberete kartou kdekoliv na světě v lokální měně (ve vybraných bankomatech si můžete zvolit i výběr v EUR), nebo si to pošlete na svůj český účet - nutno zadat IBAN. Pokud je účet v korunách, tak se částka při příchodu automaticky převede na CZK.
julie*
Česká spořitelna mi tvrdí, že musím mít devizový účet. Jedná se o velkou částku, bankomat nejde použít.
Mám i FIO banky účet v eurech, takže pokud je třeba nějaká platba z ciziny, tak nechávám poslat na tento účet... =) vzhledem k převodu, který byl předtím, kdy se jednalo o klasický účet v korunách a bylo odebráno asi 10% sumy která se převáděla, je nyní myslím asi 10euro bez ohlednu na velikost převodu takže velký rozdíl a pohoda..
Raifka ti běžnému účtu umožní otevřít další až ve třech různých měnách a peníze mezi nimi převádět v kurzu banky. To je ta dobrá zpráva. Špatná zpráva je, že si banky za převod z konta na konto do ciziny účtují přirážku za transakci ve výši pár promile z převedené částky. Slyšel jsem ale že německé a rakouské banky nejsou tak nenažrané jako naše tak třeba budeš mít kliku.
Devizový účet dávají všechny banky zdarma nebo si lze jednoduše ho vytvořit v bankovnictví. U spořitelny vážně nevím, tu jsem nikdy neměl. Účty lze obsluhovat kdekoliv na světě, tedy posílat peníze přes web nebo aplikaci, vybírat z bankomatů atd. Jak to máte u své německé banky, to my nevíme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.