Nejste přihlášen/a.
dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kdyz neco vyrobim doma a nabidnu treba na facebooku je k tomu potreba zivnost? rada bych delala z koralku ruzence, na ty dlouhy zimni vecery. a prodavala jen za naklady a trochu prace... dekuji za odpoved
Ano, soustavná činnost za účelem zisku.
pavvli, tady se ale nejedná o to, zda by se tím dalo uživit, nebo ne. ..
Pokud chcete vyrobit např.10 růženců v prosinci a prodat, v lednu to samé, v únoru atd.. tak je to podnikání a je úplně jedno, kolik za ně dostanete.
Je nějaká zažitá představa u některých, že do určitého obratu není nic potřeba. Ale to je pouze u příležitostných příjmů, když například někomu posekáte sad, nebo nasbíráte borůvky a prodáte za méně než 30 tisíc.
Pokud zamýšlíte vyrábět pravidelně růžence a každý měsíc prodávat, i když třeba jen pár kousků po večerech, je to souvislá činnost a živnostenské oprávnění je potřeba. Výše obratu s tím vůbec nesouvisí.
dobrý den,
ale dejme tomu ze bych prodala jak rikate tech 10 ruzencu treba za 100, tak si človek nevydela ani na ty poplatky.
nehlede na to ze ty koralky, krizek apod. taky neco stoji ... takze by treba z jednoho mel "zisk" tak 30 korun nebo zalezelo by o co by lidi meli zajem - ale koukala jsem na internet ze ceny jsou tak 100 - 150. urcite zalezi i na kvalite pouzitych koralku.
vzdyt kdyz jsem delala preklady tak to bylo asi 4000 ta pojisteni a to uz je deset let zpatky.
to aby se v tom "kun vyznal"...
prave proto jsem tenkrát "překlady "zrusila, protoze bylo malo zakazet a nevydelala jsem si pak ani uz na ty poplatky... a hledala jsem si jinou "normální práci"...
njn, o tom to podnikání ale je.. spousta lidí je schopna cokoliv vyrobit, to není problém, ale už míň je jich schopných to vůbec prodat a ještě míň na tom vydělat. Podívejte se nejen na fb, ale i třeba na flér, tam je také spousta výrobců.
Vše si dobře spočítejte, porovnejte způsob jejich provedení a ceny s vaší cenou materiálu a vaším časem.
Já osobně bych do toho nešla a vůbec o tom ani nepřemýšlela. Ale nechci Vám brát iluze...
Správně odpovídá @Andy123 > k tomu, co zamýšlíte, potřebujete živnostenské oprávnění, protože půjde o soustavnou výdělečnou činnost (bez ohledu na to, kolik si měsíčně vyděláte). Příležitostný příjem by byl z nárazové (jednorázové) činnosti.
Pokud byste chtěla někomu udělat radost, můžete růžence darovat. V případě, že se chcete "jen" zabavit o dlouhých zimních večerech, se můžete věnovat jinému koníčku.
Dobrý den,
záleží na tom, jak moc se tím chcete zabývat a jaké tedy budete mít z toho příjmy.
Jsou nějaké limity, které se ani nedaní, takže na to v tomto ohledu nic nepotřebujete. To platí zejména pro případy, že jen občas něco takto prodáte a nic moc z toho nebude. Nemusíte to dál řešit.
Jestli se tím ale chcete zabývat nějak víc a budete mít ten obrat vyšší, pak platí to, co už tu bylo uvedeno - musíte to vést oficiálně, tedy například jako živnost.
Ten limit, který se nemusí danit, teď přesně nevím, ale tyto možnosti tam jsou.
dobry den
ano presne jsem to tak myslela - par vyrobku za mesic urcite ne na vydelek... jen prodat - udat to, co udelam aby to udelala nekomu radost... timhle by se ani uzivit nedalo.
Ano, ten limit bude těch 30 000 Kč. Pokud jde jen o ten příležitostný prodej. To znamená, že na podzim vyrobíte a prodáte nějaké dekorace. To je podobné jako v létě u těch borůvek. Jinak je třeba to oficiálně vést.
kubo, žádný limit na takovu popisovanou činnost není, nevztahuje se na tazatelku. Limit je na jednorázovou činnost - třeba posečete sousedovi trávu, odtáhnete a opravíte nepojízdné auto sousedovi a podobně.
Paní by vyráběla zboží a nepravidelně prodávala ( ne jednou) a to je rozdíl.
Nebo vyrábět celý rok a jendorázově na trhu prodat, což je v praxi nesmysl. Ale spadla by do nedaněného limitu 30 tis.
Borůvky sem nepleťte, ty spadají pod zemědělskou činnost, tak jako přebytky ze zahrady a ne pod výrobu růženců
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.