Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rovnou k věci:
jdu k zubaři, je to akutní problém. Je nějaké riziko u zubaře, že tam chytím vir? Já tam budu bez roušky a zubař by "se měl" chránit, ale to není pravidlo, je možné, že bude mít třeba jen roušku. Prostě se bojím, když budeme v těsné blízkosti, jestli je tam nějaké riziko nákazy od něj, pokud bude mít jen roušku.
No a dále... mám problémy s dýcháním, začínající astma a jakýkoli zápach, resp. nepředvídatelný pach mě dokáže rozdráždit, až nemohu dýchat. Poslední věc jsou ATB, kdyby mi dával zubař ATB, tak to je problém, od lékaře mám potvrzenou velkou netoleranci a alergii na ATB (používám slova z lék. zprávy), takže většinu ATB prostě nemůžu.
Když pominu strach ze zubaře a virus, tak zbývají problémy s dýcháním a netoleranci ATB. Ani on, ani já nemůžeme říct, co mě rozdráždí. Jak tohle mám vysvětlit zubaři, aby mě nevyhodil? Prosím, vynechte nehezké odpovědi a odpovědi stylu ať tam nechodím ...
Děkuji Vám.
Kdybych měl řešit své alergie na léky, tak nemůžu k žádnému doktorovi. Řekněte mu na co máte alergie, upozorněte ho na astma a uvidíte. Nejste jediná, kdo má problémy a zubař se s tím musí umět vyrovnat. Vir neřešte, ten chytíte úplně někde jinde.
Zubařku jsem měl arabku, žena ukrajince, na očním byla vietnamka a vždy jsme se domluvili.
Ad 1) Zubař není sebevrah. Pracuje uprostřed oblaku aerosolu, za normálních okolností povětšinou se štítem nebo ochrannými brýlemi, nyní se štítem a respirátorem nebo aspoň rouškou.
Ad 2) Alergie a astmatu se nezbavíte, zato můžete být vcukuletu o pár zubů lehčí. Až to začne bolet, budete rád(a) za kleště.
Takže upozornit na astma a alergii a svěřit se do rukou zubaře.
P.S. Za dobu koronaviru jsem u svého ukrajinského zubaře strávil na křesle nejméně 10 hodin, nechal tam skoro 30 tisíc a dva zuby a kromě korunky si domů žádný suvenýr nedovezl. Mnohem větší šance něco chytit je v MHD.
navštěva zubaře když je to akutní nodkladal zubaří se nejvíc chrání přihazejí do kontatku s airosolem
takže bych neměl obavy a kdyby ano šel bych na stomatologii v nemocnici
jako varovaní slouží tento případ idnes.cz/...
Budou mi trhat 3 zuby a dojmy:
1 ruakvice na vše, na vše s nima sahají i mě do úst
lékař jen v roušce - dělal jen prohlídku, ale jesli při trhání bude mít taky jen roušku, tak nevím no...
jako teda jsem s hygienou celkem zklamaná, čekala jsem, že to budou brát vážněji
DOTAZ: budou mi trhat 8čky, příběhy známých a kamarádů jsou jako hororový příběh, jak to bolí, jak potom měli problémy, např. neslyšeli, nemohli utevřít pořádně ústa, ... ale jako následek do života, ne třeba týden po vytrhnutí ... no takže se obávám, všichni tvrdí, jak to bolí, jak to potom bolí, jak zatvrdne tvář a prostě podobné problémy... v době covidu představa s touto hygienou si nechat vytrhnout "problémové zuby" ... obávám se, aby to nebylo ještě všechno komplikované ... navíc s alergií a astmatem ... JE TRHÁNÍ 8ČEK OPRAVDU TAK STRAŠNÉ A KOMPLIKOVANÉ A PROSTĚ PŘINESE TO JEN PROBLÉMY?
Děkuji za odpovědi.
Tak, záleží jak je máte rostlé. Mně zubař říkal, že při vytržení 8, můžou být problémy, třeba s jazykem. Bude to dělat on nebo vás pošle do nemocnice. Jestli se musí třeba vysekávat, já mám všechny, tak nemůžu posoudit bolestivost, ale někoho bolelo, když začaly zuby růst, já necítila nic.
Ta hygiena, vždyť se vás dotýkal nástrojem, nesahal na vás jen v rukavici?
Moje zkusenost je takova, ze samotne trhani neboli, mozna je to trochu neprijemne ale opravdu zadne drama. Po zakroku a po odezneni znecitliveni (cca po 1-2 hod) to bolet muze ale nic co by se nedalo vydrzet. V lete kuli horku asi horsi, zubar mi vzdy doporucoval tvar ledovat zmrazenou zeleninou. Jednou jsem mel i zvysenou teplotu, ale do rana ok. V pripade trhani jedne 8 mi zubar musel dokonce ranu zasivat. Ale ZADNA traumata z techto zakroku nemam. Opravdu ne. Mnohem horsi co si z minulosti pamatuji bylo vrtani a cisteni kanalku bez umrtveni, to jsem byl na kresle treba uplne zpocenej.
Takze trhani se vubec nebojte, neni duvod.
K hygiene - u me lekar pouziva behem zakroku take jedny rukavice, s kazdym pacientem si je meni. Sestra pak desinfikuje vse kolem, nastroje jsou sterilni, savky do ust jsou vymenne/sterilni nebo jednorazove. Nebojte, lekari maji v tomto prisna pravidla i kdyz nebyl covid. Jsem si jisty, ze stit by si lekar nasadil, pokud by vam vrtal.
Moc to resite, nebojte se. Pokud lekar usoudil, ze ten zakrok potrebujete tak nad tim vic nepremyslejte. Nejste prvni ani posledni.
Problémy s jayzkem? Co si mám pod tím představit?
Dělali mi takový ten velký rentgen - OPG? no a na zákaldě toho to brali. Není to nic akutního, ty 8čky, ale prostě zubař odmítá cokoli dělat v puse, dokud to nebude vytržené ...
Takže jse mse ptala, jak to bude probíhat a prý "normálně", žádné řezání apod. No ale stejně se bojím, aby pak nebyly nějaký problémy, protože ty zuby nějakou souvisejí s uchem a tak, takže si říkám, nechci prostě být potom ještě větší mrzák..
A ono je s nima něco v nepořádku? Mně udělala 8 kaz do 7, tak jsem se ptala, jestli nebude lepší vytrhnout, ale právě že by mohlo dojít, něco s jazykem, že by mohla být ztráta citlivosti. Ale můj zubař vyvrtá i kaz na 8. Někteří zubaři, chtějí tyto zuby trhat, můj ne.
Jestli máte rovné kořeny, tak by nemusel být problém.
8čky jsou zkažené a ulámané, možná od nich zkažené 7čky. Celkově 8čky rostou "křivě" nebo ja kto říct, nevejdou se mi do pusy... nevím no, vystřídala jsem hodně zubařů a všichni je chtěli vytrhnout dřív, než bude problém.
Ano, osmičky se opravdu trhají dříve, než s nimi začne být problém, protože jak je potom mají zubaři trhat, když tam je kaz, zánět, ulámané atd.
Trhat by je měli někde na specializované klinice.
Když píšete, že je máte v tak špatném stavu a lékař je z jiné země, tak bych zapátrala a objednala se na zubní chirurgii, nebo Vás někam odporučí.
Rukavice si opravdu bere zubař pokaždé nové, a to že sahá na něco jiného, tak v té ordinaci je vše vydezinfikované.
Také jsem byla tento týden na rychlém trhání /bohužel/ .
Pokud jste z Prahy, doporučím Vám velmi dobrou kliniku, kde stále nabírají pacienty, stačí tady napsat, jestli máte zájem., napíšu název. Sice platíme, ale dnes platíte všude u zubařů a chodí sema normální lidé, žádná smetánka.
-----------------
Dostala jsem na A4 velice podrobné doporučení, jak se chovat.
Neschopnost otevírat ústa je možné i ze zanedbání rehabilitace po vytržení zubů, to je možné, že pacient po zákroku nevnímá, nebo přeslechne, je ve stresu. Rehabilitace - cvičení otvírání úst má nastat druhý-třetí den po zákroku./
A Vám to trhali jako normálně s injekcí? Nebo to bylo nějaké složitější?
Je to speciální zubař, který trhá zuby, takže proto mě odeslali k němu.
Ale budou mi trhat 2 zuby v jeden de! 8 + 3 ... mám z toho hrůzu, protože když to tak čtu, tak po 8 má hodně lidí problémy... Já se hrozně bojím, prý člověk má problémy s čímkoli od ucha, po oko, ... no píšete to sama ... a prostě já se bojím, že povytržení 8 budu mrzák ... a co teprve po 2 zubech! v jeden den
Zeptám se ještě jinak - čím je způsobeno, že 8ka dělá takové problémy po vytržení? Např. velké otoky, záněty, nepohyblivost úst, horečky, ...? Vytržením jiného zubu, např. 3ky toto nehrozí? Čím to tedy je? Tím, že to je vzadu? Že kořeny jsou dlouhé nebo já nevím ... Platí vůbec takové pravidlo?
Želivičko, do prkýnka dubovýho, neplašte. Mám dnes 3 týdny po vytržení dvou zubů - osmičky a pětky. O té osmičce ani nevím, s pětkou je jediný problém. Jak je vepředu, často si kousnu, v díře zůstávají zbytky potravy a pomalu se to hojí. Osmička dávno zahojená. Nejhorší to bylo asi 2 hodiny po vytržení, protože jsem dojel domů a pustil tampóny, do kterých jsem byl celou dobu zakousnutý. Od té doby nic. Ibuprofen jsem ani nenačal. Osmička měla takové kořeny, že s ní zubař pobíhal po ordinaci a ukazoval ji sestrám a z pětky zbyl jen kořen, tedy ji nebylo za co vytáhnout. přesto bez komplikací. Když odečtu rentgen, injekce, vyplňování dotazníků a nekonečné čekání až přijdu na řadu a až zabere injekce (mezitím vyřídili 4 další), trvala celá procedura asi 5 minut.
Samozřejmě, komplikace mohou nastat, ale proto dostáváte poučení co dělat a co nedělat, aby nenastaly. Za mně, v mém případě za stěžejní považuji návštěvu zubní hygienistky (byl jsem tam prvně), protože to nejhorší, čeho jsem se bál já, byla infekce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.