Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod nemovitostí - majitel má exekuce

Od: petr26 odpovědí: 19 změna:
Dobrý den, chtěl bych se poradit.
Mám zájem koupit nemovitost od osoby, která má exekuci. Nemovitost je však nyní na KÚ čistá, kdyby se převedla, je možné, že se bude exekutor domáhat práva a zabaví ji i třeba novému majiteli? (Jelikož v době převodu byl majitel již v exekuci)?
Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Majitel nemůže v době exekuce se svým majetkem (tím spíš s nemovitostí) nijak nakládat. Pokud jí koupíte, s největší pravděpodobností o ní vzápětí přijdete (a peníze nejspíš nikdy neuvidíte).

Počkejte si a kupte nemovitost v exekuční dražbě.

petr26
hodnocení

Nynější majitel ji nabyl před dvěma měsíci do vlastnictví.
Je možné, že se to exekutor ještě nedozvěděl a není zablokována?
Podle LV v KÚ je zcela čistá.
Dokáže mi to někdo vysvětlit?
Děkuji

etana*
hodnocení

5x

Tohle dost smrdí a do takové transakce bych nešla.

hodnocení

3x

Jelikož mpajitel v exekuci s nemovitostí nesmí bez souhlasu exekutora npakládat, tak může soud prodej anulovat a vy o nemovitost přijdete. Nejspíš i o peníze.

ppp
hodnocení

2x

Prodej-koupě se dá realizovat i za této situace, jen je třeba se předem domluvit s exekutorem.

jenda2*
hodnocení

1x

V žádném případě nemovitost nekupujte. H-systém by vás měl varovat a jak se zdá tak asi ne. Zaplatíte a nemovitost vám pak třeba vezmou.

hodnocení

0x

Abyste tu nemovitost koupil, Vám navrhnul pan majitel? *zmateny*

petr26
hodnocení

Nevím jestli mi to dokáže někdo zodpovědět.
Cena je o 15% lepší než se podobná nemovitost prodávala, proto to řeším.

No jasně, majitel jde s cenou hodně dolů, snaží se to co nejrychleji prodat, než se na to přijde. Platit chce hotově?

hodnocení

0x

Petře, ale to je snad jasné, proč šel s cenou dolů a proč chce rychle prodat. Co chcete vysvětlovat? Může to vyjít, ale také můžete přijít o všechno. Já bych se poradila s právníkem, abych si byla jistá a ne na laické poradně. Nejde tady přece o tisícovku. ;)

hodnocení

0x

Já už tím prošel. Zástavní právo se v katastru může objevit i po převodu nemovitosti. Ale pak se můžete domáhat náhrady škody na předchozím majiteli :)

petr26
hodnocení

Ano toto jsem chtěl vědět, jestli i po převodu hrozí, že o nemovitost přijdu.
Pokud to může nastat, měl bych strach do toho jít.
etana*

A jak z toho předchozího majitele tu škodu vyrazí? Zařadí se do nekonečné fronty věřitelů, na konec?

petr26
hodnocení

Tento převod opravdu nejde bezproblémově vyřešit abych měl jistotu?

No bude domáhat donekonečna a nic si nevymůže. Takže ho čeká dlouhý "boj" a placení právníka a zařadí se dlouhé fronty věřitelů, kteří budou "uspokojováni" postupně. A jestli dokonce toho dlužníka zavřou do kriminálu, tak se nedočká nikdy. Stalo se něco podobného mé kamarádce. Naletěla jedné podvodnici, která "měla" stavební firmu a ta podvedla velkou spoustu lidí. Stavbu jakoby začala, vybrala si peníze v hotovosti třeba na materiál a pak najednou začaly vznikat problémy, proč nemůže pokračovat v práci a tak dál a dál. Bylo to hodně složité, ta ženská byla v těch podvodech velmi vynalézavá a celkem připravila lidi o několik milionů. Pak ji zavřeli a kamarádka byla u soudu a říkala mi, že tam byl plný sál věřitelů a když to viděla, tak to vzdala. Ona přišla asi jenom o 80 tisíc a ta ženská u ní dokonce nechala i nějaký stavební "vercajk", jako míchačku na beton a tak podobně. Tak si nechala alespoň ty věci, což bylo v hodnotě asi 10 tisíc a vykašlala se na to. Možná se to úplně srovnávat nedá, to nevím, ale já bych do takového riskantního podniku teda nešla.

pet32

Po člověku v exekuci, toho moc nevymůže, já bych to neriskovala. Je důvod, proč je levnější.

iz*
hodnocení

0x

Ano, exekutor by Vám nemovitost mohl zabavit > pokud by šlo (a v tomto případě nejspíše jde) o pokus vyhnout se exekuci a poškodit věřitele, může být prodej zrušen zpětně. Nynější majitel by už peníze neměl > těžko byste na něm něco vymáhal (nevymohl byste nic).

Přesto lze takovou nemovitost koupit bezpečně > po dohodě s exekutorem.

petr26

A to bych se měl s exekutorem domluvit já jako potenciální kupující nebo spíš prodejce?

Já totiž ani nevím, který exekutor to má v kompetenci, nebo to jde zjistit v podrobném výpisu třeba na poště?

Určitě bych však pak potřeboval nějaké písemné vyjádření od exekutora, že nemovitost nezabaví?

Děkuji

jenda2*

Vám ty odpovědi nestačily? Tak to je pak marné. H-systém v exekuci - exekutor povolil dostavbu domů a pak to lidi platili podruhé a teď i potřetí. Jestli nerozumíte slovům ( přijdete o peníze i dům), tak proč se tady na něco ptáte? Exekutor nemá oprávnění vám dávat závazné potvrzení. Napsat vám může cokoliv a je na vašem mozku, jak daleko jeho humoru uvěří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]