Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dát ženě auto zdarma?

Od: alibaba* odpovědí: 55 změna:

Zdravím. Když mi bylo 25, měl jsem přítelkyni, tehdy jsme spolu byli 3.rokem. Potřebovali jsme auto, tak jsem ho koupil za svoje. Ona mi na něj nechtěla nic dát. Po 3 letech, ted už s mojí ženou, máme dítě a potřebujeme druhé auto. Opět na něj nechce nic dát, ale chce sdědit to moje první. Jako ano, žena, moje díte, společné finance, neměl bych to řešit. Neřeším, ale to auto potřebuje ona, tak ať si ho koupí sama ne? mě moje první auto vyhovuje, ona nechce jezdit busem za rodičema, tak ať si ho koupí ona ne? To auto je octavka, druhy chceme koupit větší kodiaq, prý at je to do budoucna, ale milion sám ze svého nedám...chci po ní at aspon trochu přispěje, když nepřispěla na to první (jezdili jsme v něm oba stejně). co myslíte, jak přemluvit někoho tvrdohlavého, jehož argumenty jsou "ty jsi garáž mistr, ty to kup", na to, že to ona potřebuje auto, ať si ho teda koupí sama nebo přispěje...

55 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

15x

..žena, moje díte, společné finance,...

společné finance? Tak to kupte za společné finance, nebo co přesně potřebujete sdělit?

alibaba*
hodnocení

Tak jsi to, milane, asi nedočetl do konce. Je tam otázka, jak ji teda přimět at něco přispěje.

Jak může přispět do společných financí, když jsou společné?

S manželkou máme společné peníze, ani jeden nepřispíváme tomu druhému na nic. Já manžlce nepřispěji na nový šicí stroj, ona mi nepřispěje na vrtačku. Protože si to normálně koupíme ze společných peněz.

U Vás je asi jiný pojem společné finance.

@milancukrar *palec* Co jsou to opravdu společné finance, to ví dnes už jenom naše generace.

Nojo, dneska si manželé málem posílají faktury. Já platil plyn, ty jenom elektriku, doplať mi rozdíl. Pochopil bych to tam, kde jeden z partnerů neumí hospodařit a každou zbylou korunu hned rozfofruje za kraviny ale to bych se zas neptal, jestli takové partnerce mám kupovat auto... Neušetříš si, tak jezdi autobusem.

vilik*
hodnocení

12x
A terazky mi povedztě, Kefalín, čo vy si predstavujetě pod takým slovom společné?

hodnocení

8x

Musím tedy uznat, že to doma máte zařízeno velmi zvláštně..a to oboustranně.

sirokko
hodnocení

8x

Vy jste dvojka... Chudák dítě.

hodnocení

8x

Je to smutné, ale u dnešní mladé generace je dost běžné, že si každý z manželů finančně žije vlastním životem. Znám dokonce případ, kdy partner (manželé sice nejsou, ale žijou spolu už pár let) s vysoce nadprůměrným platem odmítá přispět třeba na stravu, plíny a ostatní potřeby svého syna a matka to musí táhnout z mateřského příspěvku (máš dítě, tak se starej...). A ona sklopí uši a stará se i za cenu, že si půjčuje peníze od své matky v důchodu. Moc to nechápu.

Když jsem se kdysi oženil, prostě jsme s manželkou vysypali peníze na jednu hromadu (spíš teda hromádku :-D) každý jsme si z toho vzali pár korun "kapesného" a ze zbytku se platilo všechno ostatní - provoz domácnosti, stavební materiál na domek, benzín, auto, potraviny, náklady na děti, moje oblečení, její oblečení... Bylo to normální a nikoho by tehdy nenapadlo to řešit jinak. Holt je "jiná doba" a jsem docela rád, že už tohle řešit nemusím.

krtek6

No taková situace je sice špatně, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak z určitého pohledu nelogická. Dřív člověk neznal a hlavně se tolik nerozmáhalo něco jako Zlatokopectví a podobně a hlavně se chlap nemusel bát o to, že když přijde jeden den s výplatou tak druhej jen je účet vybílenej, protože si ženuška zašla na nehty, kadeřníkovi a cestou si ještě "udělala radost" novýma drahýma botama a kabelkou. Samozřejmě to může být i obráceně, kdy chlap utrácí za své drahé koníčky a podobně. Z hlediska statistiky je však tento problém ryze ženský. Svým způsobem se jedná o jakousi pojistku, že jeden nebo druhý nerozfofruje "tomu druhému" jeho snahu o šetření na něco co by si přál či nějaký cíl. A že je to v dnešní době docela častý jev.

Jinak v tomto konkrétním případě se jedná o to, že oni druhé auto nepotřebují a ani tazatel jej nechce. Tady jde o to, že jenom MANŽELKA CHCE, protože je líná jezdit autobusem, a to prosím POUZE za rodiči. Jiný racionální důvod pořízení druhého vozu do rodiny zatím nesdělil, proto vycházím z této teze. Neznám tazatelovi finančí poměry, ale je málo párů, kteří si mohou v průběhu těhotenství a následného x letého rodičovství s jedním příjmem nějak vyskakovat natož rozhazovat či pořizovat drahá nová auta. A tím kodiaq je.

A pokud je manželka teda opravdu v takové tísni, že auto nutně potřebuje (o čemž pochybuju), tak si myslím, že by jí stačila obyčejná Fabia v kombíku, která těch pár km, co ten autobus k rodičům jede, zvládne.

Nicméně...pokud se dnes už manželka nepodílela na provozních nákladech současného vozu ani v minulosti a vesele si jen jezdila užívala a všechno platil tazatel, tak nevím jak to u nich funguje se vším ostatním a běžným...

Magdone, znám přes 40 let manželský pár, který má každý svoje peníze. Za celou dobu jsem nepochopil proč to tak je, z jakých, nebo čí peníze šli třeba na opravu střechy.

Vůbec to nechápu

72mona
krtek6 - nevím, jestli druhé auto opravdu nepotřebují. Tazatel přímo píše: Po 3 letech, ted už s mojí ženou, máme dítě a potřebujeme druhé auto. Tak si trochu odporuje. Mnohé rodiny si život bez dvou aut neumí ani představit, právě kvůli dětem. M.
krtek6

72mona: no on si tam rozporuje ve více věcech...na mě to působí dojmem, že prostě manželka chce a on jako podpantoflák s tím souhlasí, ale chce to od nás vymluvit...a nikdy není napsané, že to v těch rodinách nemůže fungovat bez aut...mám kamaráda a ten auto nemá...manželka 2 děti (3a5let)...všechno řeší pěšky, kolem nebo autobusem. A taky žije a nestěžuje si. A za babičkou taky jezdí 20km vedle. Jeho manželka všechno stíhá

alibaba*
hodnocení

Společné peníze máme tak, že máme jeden účet, na který každý pošle 5000 měsíčně z výplaty a platí se z toho věci na chod domácnosti. Plus oba máme stravenky, takže peníze na jídlo jsou ještě bokem. Na konci měsíce na účtě zbyde třeba 3000kč. o takovou částku se poníží částka, kterou pošleme následující měsíc. Prostě na společném účtu máme na začátku měsíce 10 tisíc a s tím se vystačí. Naftu a provoz prvního auta z toho neplatím. Spíš plíny, oblečení pro dítě, gauč, televize...Dovolená jde taky napůl.

Když jsou vyšší výdaje, třeba koupě brány, oprava fasády, střechy, platím to v 95% případech já. Výplatu mám dvojnnásobnou. žena nemá žádné výdaje krom drogerie a oblečení. Já mám nyní na svém účtě 0,7M. Ona 1M.

Auto potřebujeme, s oktávkou se špatně jezdí na chatu, na hory, je to o strach, když jsme plně naložení. Její plán je takový, že já bych si vzal (a tedy zaplatil) kodiaqa, a ona si vzala mensí oktávku. A není to jen za rodiči, třeba k doktorovi a tak, nemůžu je všude vozit, když musím jet do práce. S autem jsem souhlasil, pokud něco přispěje. Klidně to zaplatím celé, kdybych na to měl, ale auto vyjde na 1,1M a půjčku si brát nebudu.

OK, pokud je to tak jak píšete..(i když je to pro mne zvláštní přístup..ale to je vaše věc).

Tak se na auto buď složtepůl na pl..nebo 2/3 a 1/3 (tak to dle výše platů vychází..cca).

Nebo si holt kupte auto na které reálně máte ("manželka" na které má).

Kupovat auto za 1 mega, aby prioritně sloužilo k vození děcka do školky a po nákupech, to mi přijde jako hovadina na n-tou.

Kupte si Dacii Duster..bude to za 1/3...a k daným účelům plně vyhovuje.

Ovšem ano, před kamarádkami a sousedy s ní nenadělá tolik "parády" jako s Kokodákem..

au1
hodnocení

7x
stejne jako milancukrar nechapu, z ceho ma manzelka prispivat, kdyz mate finance spolecne? to jako pulku na auto vezmete vy ze spolecnych financi, a ona taky? to uz muzete vzit celou castku sam ne?nebo mate ke spolecnym penezum jeste kazdej nejakej svuj solo ucet?

hodnocení

6x

Já pořád jenom nechápu ten pojem "společné finance" podle všeho máte asi 3 účty. Jeden kam chodí peníze Vám, druhý kam chodí peníze manželce a třetí který tedy máte "společný". Pokud to tak je tak v žádném případě nemáte společné finance. Každý si hrabete na svém písečku jako by jste měli jít každou chvíli od sebe.

vernon
hodnocení

5x
Rozesmál mne tvůj myšlenkový pochod "když chce auto, tak ať si ho koupí..."*smich*
Vzhledem k tomu, že to je tvoje drahá polovička a tvrdíš že finance máte společné (logicky), příjde mi to zvláštní...

hodnocení

4x

Alibabo, Vy jste teda kujón. Pokud byste měli s manželkou oddělené finance, chápu, že byste od ní chtěl na něco příspěvek. Ale když máte finance SPOLEČNÉ, jak má ona z nich přidat?

Dobře, žena vybere ze společných peněz třeba 50 tisíc a to ojeté auto Vám zaplatí. Vy jí poděkujete, auto jí předáte a těch 50 tisíc znovu vložíte do společného účtu. Vlk se nažral a koza zůstala celá. *smich* Žena bude jezdit, vy jste dostal od ní peníze. Jste spokojen?

Když máme společný účet, čerpáme z něj oba, ale je dobré se předtím domluvit. Zvláště, pokud se jedná o koupi něčeho dražšího. Radíme se třeba o pračce, ledničce...jakou?

Máte to opravdu všechno pomýlené. Jaga.

alibaba*
hodnocení

Společné peníze máme tak, že máme jeden účet, na který každý pošle 5000 měsíčně z výplaty a platí se z toho věci na chod domácnosti. Plus oba máme stravenky, takže peníze na jídlo jsou ještě bokem. Na konci měsíce na účtě zbyde třeba 3000kč. o takovou částku se poníží částka, kterou pošleme následující měsíc. Pokud je očekávaný výdaj lednice, podělíme se o částku napůl. prostě na společném účtu máme na začátku měsíce 10 tisíc a s tím se vystačí. Naftu a provoz prvního auta z toho neplatím. Spíš plíny, oblečení pro dítě, gauč, televize...Dovolená jde taky napůl.

Když jsou vyšší výdaje, třeba koupě brány, oprava fasády, střechy, platím to v 95% případech já. Výplatu mám dvojnnásobnou. žena nemá žádné výdaje krom drogerie a oblečení. Já mám nyní na svém účtě 0,7M. Ona 1M.

Auto potřebujeme, s oktávkou se špatně jezdí na chatu, na hory, je to o strach, když jsme plně naložení. Její plán je takový, že já bych si vzal (a tedy zaplatil) kodiaqa, a ona si vzala mensí oktávku. A není to jen za rodiči, třeba k doktorovi a tak, nemůžu je všude vozit, když musím jet do práce.

iv®
Tak takhle nefungují společné finance, máte prostě každý své

hodnocení

3x

Zakladatel odpověděl stejným komentářem pod více příspěvků, tak to hodím zvlášť:

Společné peníze máme tak, že máme jeden účet, na který každý pošle 5000 měsíčně z výplaty a platí se z toho věci na chod domácnosti. Plus oba máme stravenky, takže peníze na jídlo jsou ještě bokem. Na konci měsíce na účtě zbyde třeba 3000kč. o takovou částku se poníží částka, kterou pošleme následující měsíc. Prostě na společném účtu máme na začátku měsíce 10 tisíc a s tím se vystačí. Naftu a provoz prvního auta z toho neplatím. Spíš plíny, oblečení pro dítě, gauč, televize...Dovolená jde taky napůl.

Je úplně jedno, kolik tam posíláte přesně. Ty posíláš 5000 z platu 30 000 a ona z rodičáku 6000? To je ta hlavní věc. Navíc 10 000 na domácnost s dítětem je sakra málo. To je na nějaké studentské zamilované bydlení, ne na domácnost, kde je dítě - a můžete si dovolit živit 2 auta. Taky nechápu, proč snižujete částku, když tam máte zbytek, to společně nespoříte (třeba právě na to auto).

Tak tady je odpověď. Ty máš dvojnásobnou výplatu, ale divíš se, že platíš víc. Samozřejmě, že si kupuje "jen" drogerii a oblečení + šetření. Na víc ani nemá. Podle mě je aspoň v tomhle rozumná.

Auto potřebujeme, s oktávkou se špatně jezdí na chatu, na hory, je to o strach, když jsme plně naložení. Její plán je takový, že já bych si vzal (a tedy zaplatil) kodiaqa, a ona si vzala mensí oktávku. A není to jen za rodiči, třeba k doktorovi a tak, nemůžu je všude vozit, když musím jet do práce.
Aha, takže najednou to není tak, že ona chce, abys jí kooupil novýho Kodiaqa, protože na začátku jsi psal, že ti ta oktávka stačí, ale hle, ono se s ní nedá jezdit na hory, na chatu atd. Jsi docela vyčuranej.
Začněte fungovat a spořit jako rodina, šetřete společně. Za rok budete mít slušnej základ na nový auto.

alibaba*
hodnocení

jsi to celý překopala

asd1

Naopak, shrnula to dobře.

Mmch. auto do města na nákup, objíždění doktora, školky atd. pořídíš luxusní za 50k (Panda např.)

Pokud se nevejdeš do Oktávky tak tu prodej a pořiď vyhovující auto. Vůbec nemusí stát mega, za 200k seženeš luxusní stav který pár let vydrží (dost možná dýl než novej Kokodák), např. C-max/ S max..

hodnocení

2x

Jako přítelkyně bych taky nedala na auto přítele nic - psané je asi jen na vás, ne? Rozešli byste se a neměla by ani auto ani peníze, takže naopak oceňuju, že nebyla hloupá a nepřispěla.

Teď jako manželé máte společný majetek/peníze, tak jaké ať si ho koupí sama? Navíc jestli je s dítětem na rodičáku, tak by mě hanba fackovala chtít po ženské, ať si koupí auto z rodičáku. Kupte nové auto za společné a tím starým, ať jezdí. Ale Kodiaq je asi nemysl, tohle do budoucna moc neberu, protože nevíte, co v budoucnu bude.

Tak on po ní nechce polovinu ceny. Aspoň nějakou částku. Nejde o peníze jde o princip.

Jaký princip? Píše, že mají společné peníze. Tj. jeden účet, kam chodí rodičák ženy a jeho plat (nebo aspoň části). Auto se má koupit z těchto peněz.

Kdo ví jak to myslí. Pokud mají společný účet je jeho otázka zbytečná. Já mám spíš pocit že společný účet nemají a proto tohle řeší.

To jako že si manželka někde přivydělává třeba po nocích a ty peníze nedává do společné kasy? Pak bych ho chápala, ale zase bych nechápala, že s ní je.

alibaba*
hodnocení

Nechápu že spolu jsou mají dítě ale tohle vyřešené nemají :)

14.10.20 13:02

.

Je úplně jedno, kolik tam posíláte přesně. Ty posíláš 5000 z platu 30 000 a ona z rodičáku 6000? To je ta hlavní věc. Navíc 10 000 na domácnost s dítětem je sakra málo. To je na nějaké studentské zamilované bydlení, ne na domácnost, kde je dítě - a můžete si dovolit živit 2 auta. Taky nechápu, proč snižujete částku, když tam máte zbytek, to společně nespoříte (třeba právě na to auto).

Tak tady je odpověď. Ty máš dvojnásobnou výplatu, ale divíš se, že platíš víc. Samozřejmě, že si kupuje "jen" drogerii a oblečení + šetření. Na víc ani nemá. Podle mě je aspoň v tomhle rozumná.

Aha, takže najednou to není tak, že ona chce, abys jí kooupil novýho Kodiaqa, protože na začátku jsi psal, že ti ta oktávka stačí, ale hle, ono se s ní nedá jezdit na hory, na chatu atd. Jsi docela vyčuranej.
Začněte fungovat a spořit jako rodina, šetřete společně. Za rok budete mít slušnej základ na nový auto.

jurajjuraj*
hodnocení

2x

jak muze prispet kdyz mate spolecne finance?

To je její problém, ať si to zařídí jak chce*ua*

jirib
hodnocení

1x
Ano,i takové dárky se dávají manželkám a nejen jim.
Nové,by bylo 100% lepší.

pet32
hodnocení

1x

Jste manželé, první auto je jen vaše, ale druhé by spadalo do společného jmění. Nebo máte každý svoje? Manželka je asi doma s dítětem? Proč jste si s ženou podřídili dítě, když takový základ jako jsou finance, nemáte dořešené. Jste manželé, ale každý hrabete na vlastním písečku. Kolik manželka vydělává, přibližně stejně jako vy?

A tak staré auto prodejte a kupte za ně jiné. Jak jí přimět, aby přispěla? Jestli máte společné finance, tak přece přispěje.

alibaba*
hodnocení

Ve společných financích je max 10tisíc měsíčně, pokud je větší výdaj, řešíme kdo a kolik a proč přispěje. Třeba nový plot jsem kupoval jen já, protože ona "ven nechodí". pískoviště na zahradu zase platila ona, protože já byl proti tomu. Vydělávám 2x víc. První auto je psané na mě a do SJM nespadá. Druhé by spadalo.

pet32

Vy jste dvojka, takový vztah vám nezávidím. Proč jste vlastně spolu? Chudák syn. Já píší, že první auto je vaše. Stejně jedete, každý sám, tak si nechte oddělit finance úplně. Teď se bojíte o peníze, nechci vidět, kdyby vám to nevyšlo, jak by trpěl váš syn.

pb®
hodnocení

1x

Vy jste dáreček. Ještě že mám velkorysého partnera a dnes již manžela, co do aut dělá a kupuje je s takovou zamozřejmostí, jako já housky v krámě. Kromě prvního, které jsem platila já, všechna auta kupoval a platil dnes už manžel a nikdy by mi neřekl, potřebuješ/chceš auto, tak si ho kup za své. Pro ježdění za rodiči nepotřebuje Kodiaq, stačí jí něco ojetého do 100tis. s levnými náhradními díly, třeba klidně další oktávka. Manžel auta opravuje a pro toho, kdo není poměrně dost majetný, je auto s drahými díly peklo. Kupovat nové auto za milion je vyhazování peněz z okna, vyjedet s ním z prodejny a auto ztratí třetinu ceny.

doplněno 14.10.20 11:38:

Koupila bych si auto sama, z rodičáku bych nejspíš měla tak na starou Felicii nebo ještě lépe Favorita a brázdila v tom s dítětem dálnice, kdybyste vy trnul doma, jestli mě a dítě někdo nesejme. Protože v tomhle autě bez jakýchkoliv deformačních zón je při havárii smrt jistá.

Třeba by hrůzou netrnul.

dejv111neprihl

Na Favorita zapomeňte, ten už jde solidně jako veterán do ceny. :)

motak
hodnocení

0x
Přesně,at si toho kodiaka koupi sama, ty si nech oktavku.

lali
hodnocení

0x

Potřebujete druhé auto, pak píšete, že první auto vám vyhovuje, jako že vám tedy stačí. Asi máte každý své konto s penězi a potom ještě společné peníze na společném kontě. Tak jestli nebudete kupovat ze společných peněz, jak píšete, že sám nebudete dávat milion ze svého ,tak by vám přispět měla. A když nechce, tak se bude muset spokojit s tím prvním a žádné auto druhé nekupujte.

alibaba*
hodnocení

Ano, přesně tak. Problém je v tom, že ona nedokáže pochopit, že druhé auto by bylo jen víceméně pro ni, at něco přispěje. Nechce, já ji říkám, tak žádné auto nebude. Načež začne nadávat ať ji teda vozím s malým po doktorech, že ona nebude jezdit přes celou prahu metrem, obzvlášť ted, aby něco chytil. Tak ji říkám, že pokud ho objednáme, tak stejně bude až za rok, tak ona že to musíme teda objednat co nedřív, tak říkám že nemam paníze, at mi něco přispěje, tak říká, že když přijde za rok tak si našetřím. tak říkám že auto nepotřebuji, at si ho koupí ona, načež ona, že já jsem garaž mistr že ona se v tom nevyzná a nebude to platit. nejde se s ní hádat, je to pořád dokola.

krtek6

píšu to podruhé...tam jí kup fabii kombi za 50tis a nazdar...to, že nechce jezdit metrem, protože se bojí něco chytit není argument potřeby...potřeba by byla, kdyby tys byl v práci od 6 do 5 a ona na vesnici, kde jezdí jeden autobus ráno a druhej večer...vše ostatní je výmluva...takovou manželku bych fakt chtěl..

Nechápu takové soužití, ale to vůbec nevadí, že to nechápu.

Ona to auto nechce pro sebe, chce ho pro dítě. Nebo si zkus někdy s dítětem (pro lepší zážitek s nemocným dítětem) jezdit "po doktorech" MHDčkem..
krtek6

kolikoli: není pravda...auto chce pro sebe a dítě má pouze jako vyjednávací argument...můj kamarád to má podobně. Když neví z keré do keré a nemá jiný pádný a logický argument tak to vždycky stočí na manželku nebo děcka...byť je to úplně zcestné...a jak jsem psal...je to pouze o pohodlnosti. To, že to oni nezvládají neznamená, že to nezvládají jiní

hodnocení

0x

A ona má rodiče milionáře? Pokud ano, nebo pokud dědila a získala velký majetek, pak by bylo asi na místě, aby něco z těchto peněz uvolnila. Pokud ale je na rodičovské, neumím si představit, z čeho by měla ušetřit. Už jsem někde reagovala, jestli si přivydělává třeba po nocích a má další peníze, které nedává do domácnosti, pak bych vás pochopila, jinak ne.

alibaba*
hodnocení

práci má dobře placenou a ano, rodiče milionáře (kdo by dnes nebyl milionář, že. to je ošemetný pojem, milionář je ten, kdo má peníze nebo majetek za milion, tudíž minimálně každý majitel bytu nebo garáže). nyní má víc peněz na účtu než já.

hodnocení

0x

Pokud máte každý "svoje peníze", tvoje je oktávka, jste manželé, jsou dvě možnosti:

1. druhé auto si manželka koupí za svoje

2. jako manželé se na auto složíte (máte společné dítě)

*zdravi*

jenda2*
hodnocení

0x

Není co řešit. Nedá půlku, nebude auto. Musí vám stačit to staré. Za krátkou dobu budete ještě rád, že máte jen jedno.

abc
hodnocení

0x
Máme to podobně. Úspory oddělené, platy podobné, na společné výdaje se skládáme i když já přispívám více. U nás si nevim rady s tim, ze manzelce patri dum a ten uz si nyni vyzaduje vetsi investice. A me se moc nechce davat stovky tisic na nemovitost kde sice bydlim ale ani casti mi nepatri. Nemluvim o mensich opravach, ty hradim.
K tvemu dotazu. Zminil jsi nejake vase uspory, ktere jsou slusne. Ale potrebujete je utratit za tak drahe auto? Dat vsechny uspory do draheho auta mi neprijde rozumne. Pokud uz auto chcete koupit prislo by mi fer aby se kazdy podilel s ohledem na vysi sve vyplaty tedy ty 2/3 a manzelka 1/3ceny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]