Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokuta za povolený vstup bez roušky

Od: 72mona3* odpovědí: 19 změna:
Zdravím všechny. Nevím, jestli jsem ve správné rubrice, ale snad ano.
Chtěla bych zjistit, jestli jako prodávající mám povinnost upozorňovat a požadovat po lidech, aby měli roušky. Jde mi o tu povinnost, ne, že bych měla. A jestli mohu dostat pokutu za to, že někomu povolím vstup bez roušky. Díky, Mona.
doplněno 13.10.20 15:37: Ono jde spíš o modelovou situaci, kdy přijde zákazník, zeptá se, jestli nevadí, že nemá roušku a já řeknu, že ne. V ten moment se že zákazníka vyklube kdosi "úřední" a vyfasuju pokutu. Začaly se tu šířit takové nepotvrzené "pravdivé" případy typu "opravdu se to stalo".

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

5x

nalepte na dveře "Vstup bez roušky zakázán" a dál to neřešte, a když někdo vejde bez tak ho vykažte , tím nic nepokazíte.

kenav

Nejlepsi řešení, a žádný diskuse svizne vyhnat z kramu

Pokud ovšem není kšeft důležitější než zdraví majitelky/prodavačky. Třeba si tam chce schválně aby nalákala zákazníky, ceduli "na covid nevěřím". Takových hrdinů jsou plné internetové diskse.

hodnocení

4x

Takovou povinnost vám nikdo nařídit nemůže, tedy ani vás pokutovat za její nesplnění. Vy můžete nanejvýš volat policii - ale obávám se, že než dojede, je zákazník pryč.

doplněno 13.10.20 15:47:

72mona3 - kdy přijde zákazník, zeptá se, jestli nevadí, že nemá roušku a já řeknu, že ne
Proč byste říkala, že nevadí? Řekněte "Ano, vadí, je mi líto." - a hlavně se nenechte vytočit :)

exudant
Přesně tak to je.
72mona3*
hodnocení

Ježíši, ptám se na povinnost, ne na správnost reakce;) Ono ani tak nejde o mě, ale o modelovou situaci která je daná a zda je takováto odpověď postihnutelná.

Ježíši o povinnosti jsem psala ;) Je nařízeno nosit roušky, ne aby "prostý lid" vymáhal na jiných jejich nošení - pokud mi něco neuniklo :)

72mona3*
hodnocení

:-PJežíši, tak tedy děkuji*mir*
Mně se to právě taky nezdálo, ale prej je to zaručená zpráva, že se to stalo.

Dělám tři věci najednou a zapomněla jsem dodat, že stejně jako nelze vymáhat, nelze povolovat - proto nemůžete říci "nevadí". Zaručených zpráv už jsem slyšela... *smich*

72mona3*
hodnocení

Ježíši, a jsme na začátku. *smich* Jak to, že nemohu říci, že to povoluji? M.

Ježíši protože jste to mimořádné opatření nevydala - asi nebudete Ministerstvo zdravotnictví, že? - tedy ho ani nemůžete zrušit *smich*

72mona3*
hodnocení

No, o to nejde. Jde o to, jestli za to mohu být nějak postižena. A pokud ne, jak píšete, tedy to ani nemusím. Protože kde není postih, tam to nefunguje.
dejv111neprihl

Mono, dal Vám někdo funkci povolovat nebo zakazovat? Můžete si říct, co chcete, ale vliv na nic by to mít nemělo. Ten dotyčný, který by se zeptal, je přeci svéprávný a sám by měl vědět, že si tu roušku nasadit má. Vstup je na jeho triko a hlavně nebezpečí, že ho nějaký vystrašený rouškofil sejme konzervou. :)

hodnocení

3x

Řešení je jednoduché: jako prodávající v takovém případě neobsluhujte. Pouze informujte: "bez roušky vás neobsloužím".

hodnocení

2x

Zbytečné polemika tady! Jednoznačně: takovou povinnost nemáte! Máte právo takového člověka upozornit, požádat, případně nahlásit. Resp. přivolat policii. Pokutovat vás nikdo také nemůže! Vy nikomu nic nepovolujete a fyzicky mu vstupu bránit nemůžete. To byste se přestupku dopustila vy! Dokonce ani ochranka nemá větší práva než běžný občan. Nesmí nikomu prohlížet tašku, nesmí se nikoho dotýkat. Fyzicky zadržet do příchodu policie může pouze prokazatelného zloděje nebo násilníka.

mathew
hodnocení

2x

Nevím o tom, že by se na úředníky vztahovala nějaká vyjímka a nemuseli mít roušku. Takže pokud by to byl úředník a snažil se dělat chytrého tak bych na něj zavolal policii, protože on by byl jediný, kdo něco porušuje bez ohledu na to co by jste řekla (pokud tu roušku budete mít)

72mona3*
hodnocení

Když ono to vypadá, že to byla cíleně nahraná scénka, za účelem nachytat prodavačku. Stejně, jako se kontrolovalo vydávání pokladních dokladů. Ovšem po pravdivosti této scénky teprve pátrám. M.

Vládní nařízení nelze samovolně porušit. To znamená, že ani prodavačka nemůže nikomu radit, že roušku nepotřenuje. Nemá k tomu oprávnění.

pb®
hodnocení

1x

A jak poznáte, že ta osoba není třeba autista nebo psychicky nemocná? Tyhle osoby roušku nosti nemusí snad ani teď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]