Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
s kamarádem rozbíháme podnikání a naší povinností je do 15 dnů od zahájení živnosti nahlásit na finančním úřadě číslo účtu. Mám v plánu založit si podnikatelský účet u Equa Bank s tím, že jej budeme používat oba, avšak vzhledme k tomu, že jsme oba OSVČ a nemáme s.r.o., tak bude muset být veden na mě jakožto na OSVČ. Chci se zeptat, zda s tím nemůže být nějaký problém např. na finančním úřadě, když oba uvedem stejný účet, který přitom bude veden na mě?
Díky za odpověď.
Kdysi jsme s manželem měli sdružení, podnikali na 1 bankovní účet, obrat se dělil na půl, každý podával své daňové přiznání. V případě 2 cizích osob bych asi moc přemýšlela a nešla do toho, třeba z důvodu možné exekuce jednoho, časem vám to třeba nemusí klapat atd., je to zbytečná komplikace.
badbull.cz/... tohle můžete použít, hlavně si promyslete, v jakém poměru se budete dělit, jestli budete oba dělat stejně?
Ano, půjdeme 50/50, jen mě zajímá, zda je potřeba to zanést nějakému příslušnému orgánu, případně jakému, mockrát děkuji.
Až se půjdete registrovat k dani na FÚ, vezměte s sebou. Za mě to bylo ještě sdružení, od roku 2014 je to společnost, ještě si přečtěte zde podnikatel.cz/...
A ještě poprosím odpověď na jeden dotaz, vyplývající z Vaší odpovědi - neplánujeme v prvním roce s obratem nad 1 mil. Kč, oba to budeme dělat jako vedlejší činnost, v tomto případě nám stačí pouze nahlásit to číslo účtu u FÚ, jen mi jde o to, zda-li to potřebujeme i tehdy, když nepřekonáme obratovou hranici 1 milion korun přikazující odvádění daně. Děkuji za odpověď.
Asi se díváte špatně. Už jen v tomto vlákně vám rádci dali přímo odkazy, pokuď byste si je rozklil a hlavně nastudoval, tak téměř víte vše. Zbytek dohledáne na netu.
Bez sdružení nikdy nepodnikejte ve společnosti více osob. Znám případ, kdy jeden kamarád měl smrtelný úraz a celý společný účet spadl do dědictví. Tomu druhému zbyly oči pro pláč.
No tak já se teda omlouvám, ale na ani jednom z obou odkazů nic o tom, jak se postupuje v případě obratu nižší než 1 milion korun nepíše. Pokud ano, poprosím Vás o jeho citaci, pak uznám, že jsem opravdu slepý jak patrón.
Nyní fakt nevím na co se ptáte. K DPH se pod milion přihlašovat nemusíte, jinak váš příjem bude zdanitelný včetně odvodů jako každý jiný vedlejší příjem ( podnikání jako vedlejší činnost).
Nebo jste si myslel, že pod milionový obrat nemáte žádnou povinnost? Daň z příjmu a obrat pro DPH nemá nic společného.
.
Tak ještě jednou, protože si pletete registraci k dani z příjmu s registrací k platbě DPH.
Sepíšete si s kolegou smlouvu o založení společnosti-dříve to bylo sdružení, tu vezmete s sebou a půjdete se na FÚ zaregistrovat k platbě daně z příjmu. Jinak pozor, pokud byste časem změnili bankovní účet, opět musíte ohlásit FÚ.
Při podnikání budete sledovat příjem, pokud byste ve 12 po sobě jdoucích měsících překročil obrat 1 milion Kč-v případě společnosti ve dvou osobách tedy 2 miliony Kč, musíte se jít registrovat k platbě DPH. Na vše se zeptejte při návštěvě FÚ.
Takže DPH teď neřešte, teď se jdete registrovat k dani z příjmu.
jj, není zač
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.