Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je tu někdo, kdo by věděl? Kolik je tedy dědiců, pokud jedna osoba má 1/20?
Jenom jedna osoba má zdědit 1/20 (pak se nedá odhadnout počet dědiců, protože zůstavivší osoba mohla takto "nízký" podíl stanovit záměrně)?
Nebo má každá dědící osoba zdědit 1/20 (v tom případě by bylo 20 dědiců)?
Takže nejde o 1/20 (jednu dvacetinu), nýbrž o 20 % (jednu pětinu). V tom případě jde o pět dědiců.
@dvorecek - děti jsou 4 + 1x pozůstalá manželka
Konečně máme jasno - nebude to 1/20, ale 20%.
§ 1635 První třída dědiců
(1) V první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem.
@jedubabičko... i tak je to ale divné , pokud se dědí byt cca za 1 milion, auto a pozemek se zahradní chatou, tak mi to právě neštimuje s těmi 28 000,- což by mělo být těch 20%. Tzn., že částka o kterou jde by měla být jen 140 000,-?(28000x5)...Vím, že pokud jsou 4 dospělé děti a pozůstalá manželka, tak je to 1/2 s částky je SJM. druhá polovina se dělí na 5 osob, ne?
Z vás ty informace lezou jak z chlupatý deky - tak ať vám kamarád ukáže rozhodnutí o dědictví, co se v něm píše.
@jedubabi když ono to stejně leze i z kámoše, volal té notářce, prý že se jedná o 1/20 z majetku a prý to dělá 28 000,- Kč. Dědictví ještě není uzavřené. Mě jen bylo divné, že z takového majetku (udal mi adresu a našli jsme vše v katastru) je jen 28 000,-
. A protože jsem ještě nikdy nebyla dědicem, tak se tu ptám.
je to kamarád a zemřel biologický otec, prý je to podíl, po otci zůstala manželka (SJM) a děti, ale ať počítám, jak počítám...nevychází to. Proč má 1/20 . Beru, že manželka má 1/2 ze SJM, pak z druhé poloviny podíl ( např 1manželka a tři děti- tzn př. z 1 milionu je 500 000,- manželky a ještě podíl 500 000,-:4= 1/4 dědictví) Ale proč 1/20?
@dvorecek - Ale proč 1/20?
Napadá mě možnost podle
NOZ § 1643
(2) Je-li nepominutelný dědic nezletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.
Ale to je pořád jen vaření z vody, protože nevíme, co je uvedeno v rozhodnutí o dědictví.
Pokud je dědiců 5 (4 děti + manželka), měl by mít zákonný podíl 20 %.
Pokud je jako zletilému neopominutelnému dědici jeho dědictví zkráceno na čtvrtinu, je to právě ona 1/20, kterou dědí.
Pokud je 1/20 28.000,-, je celek 560 tisíc. Což by mohla být jedna polovina SJM, což je předmět dědictví, když je tam byt za milion a nějaké ptákoviny.
aha, to by mohlo být ono, jen ještě tedy dotaz...proč by měl být zletilý neopomenutelný dědic krácen?
Krácení dědického podílu musí být uvedeno v závěti a vůbec nemusí být zdůvodněno. To musíte vědět jen vy, jak jste se k dotyčnému nejen před smrtí choval, zda jste mu pomáhal v nemoci atd.
Není-li závěť, měl by se dostat každému z dědiců stejný díl předmětu dědictví. Může se však stát, že např. jeden potomek před smrtí zůstavitele něco od něj bezplatně obdržel. Pak se tento dar započítává do povinného dílu. Při započtení se však nepřihlíží k obvyklým darováním, musí se jednat o předmět vyšší hodnoty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.