Nejste přihlášen/a.
Zemřela mi maminka a já bych chtěla pro zjednodušení vužít možnosti a vzdát se svého dědického podílu ve prospěch jejího žijícího manžela - mého otce. Zbývajícím dědicem (neopominutelným) je můj jedinný bratr bez potomků.Jak mám postupovat?
Neumím si představit, že by se "majetek" po mamince stal předmětem jakýchkoliv spekulací. Neměla nemovitosti, auta, pozemky cennosti. Jen pár oděvů, bot, knížek a obrázků, Jsem zvědava na notáře... Neměla ani žádné podíly.
Takže bydlela v pronájmu? Nu, je to vaše věc, ale zřeknutí není o nic složitější než přijmutí dědictví. Oboje je hodně jednoduché.
Tak co vlastne resite? Dedictvi normalne prijmete a veskery majetek nechte tam kde je a jak je. Nikdo fyzicky nekontroluje, zda jste si movite veci prevzala...
Po smrti tatínka jsme se vzdaly dědictví, přišlo nám to správné, na nic jsme nespěchaly a nic nepotřebovaly.
Po pohřbu se objevili jehovisti, vlezlí, denně zvonili, stále otravovali, otřesné, jak supi...
My tam nebydllely, maminka byla v domě sama. Nakonec dům prodala a koupila si byt.a my jsme dědily až po její smrti.
Dobře si to rozmyslete, nikdy nevíte, co starší člověk udělá, v jakém je psychickém stavu, i když je to dobře myšlené, může to způsobit problém...tak opatrně..
@dosedelova - Neměla nemovitosti, auta, pozemky cennosti. Jen pár oděvů, bot, knížek a obrázků
V tom případě je možné, že se ani nebudete mít čeho vzdávat:
Z. č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních
§ 154 Pozůstalost s majetkem bez hodnoty nebo nepatrné hodnoty
(1) Zanechal-li zůstavitel majetek bez hodnoty nebo jen majetek nepatrné hodnoty, soud usnesením vydá zůstavitelův majetek tomu, kdo se postaral o pohřeb, jestliže s nabytím tohoto majetku vyslovil souhlas, a současně řízení zastaví; to neplatí o takovém majetku zůstavitele, o němž zákon stanoví, že k němu nabývají vlastnické právo jiné osoby.
Pokud se dědicové dohodnou, je vždy lepší vzdát se dědictví ve prospěch mladší generace. Ušetří se tím starosti při eventuálních dalších dědických řízeních.
Geniální rada. Kde babička dožije? Třeba je ještě celkem mladá a pokud nechá vše dětem, tak se jí může stát, že jednou zůstane bez střechy nad hlavou. Nebyla by první ani poslední. Proto si myslím, že si má každý nechat to, co mu patří. Poplatky zase nejsou až tak vysoké, aby se dědicové jednou nemohli složit , zvlášť pokud budou dědit.
Pokud maminka neměla žádný hodnotný majetek, tak se zve pouze vypravovatel pohřbu, který to ,,nic,, zanedbatelné hodnoty nahlásí. Notář potom pozve pouze zákonného dědice a děti ani nepovolává. Takže Vy se ani nedozvíte, kdy se na notářství toto vyřizuje a navíc, nedostanete ani zápis o tomto řízení. Pouze pokud byste Vy byl vypravovatel pohřbu, případně budete jistě komunikovat s otcem, tak ty informace mudete mít.
Kde nic není, tam se nic nedědí. To je minimum /peřiny, obrázky, hodinky, prstýnek, knihy, starý 60 letý nábytek bez hodnoty atd./
Můj otec zemřel, na účtě měl 30 000, které někdo v den úmrtí vybral /zemřel v nemocnici!/. Vypravil se za to pohřeb.
Kdybych se o to nezajímala, tak jsem nic nevěděla, proto píšu z vlastní zkušenosti, žádné oznámení, žádný papír, ale ani žádné poplatky, všechno si vyřídil notář sám s vdovou /druhé manželství/.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.