Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám takový problém. Já si chci našetřit peníze, když nějaké vydělám tak si je schovám a řeknu si, že na ně prostě šahat nebudu, ale za pár hodin či dní si za ně už něco kupuju. S takovou si nic nenašetřím, snažila jsem se přestat, ale nějak mi to nejde. Poradte mi prosím. Hana, 13 let
Já jsem měla podobný problém, sice až ve 22ti letech, ale týden po výplatě jsem neměla ani kačku. Tak jsem poprosila tatínka. Řekla jsem "Dám si k Tobě peníze, a kdybych Ti říkala cokoli, nedávej mi je" Dala jsem si je k němu, a asi za týden už jsem prosila. Nedal. Tak jsem na něj šla po zlém. "Tati, dej mi je, jsou moje!" Nedal a ušetřil mi na pračku
Koupila bych si prasátko které nejde otevřít.Až bude plné stačí rozbít.Jsou keramická prasátka .A věř že až ho budeš rozbíjet tak budeš překvapená co se tam vejde peněz.
Hani, dobrá je i snaha, že chceš nějaké korunky našetřit. To je první důležitá věc. Dej si nějaký cíl, na co bys chtěla ušetřit. Asi se nebude jednat o velké peníze, takže když občas tvá snaha selže, není to tak strašný problém. Ale budeš si tím cvičit pevnou vůli a když budeš hodně chtít tu konkrétní věc - tak se to nakonec povede. A budeš se tím učit i hospodařit a to se ti určitě bude do budoucna hodit. Možná to prober s rodiči, nebo kamarádkou, ať o tom ví ještě někdo, komu důvěřuješ. Zkus se dohodnout s rodiči, že pokud si sama ušetříš určitý obnos, oni ti na tu tvou vysněnou věc mohou třeba polovinu přidat. Držím palce!
Musíš mít pevnou vůli a cíl na co si chceš našetřit.Není jednoduché odříci si takové ty drobnosti, které nás každodenně svádějí ke koupi. Jenže zjistíš, že korunka ke korunce a to co sis přála ušetřit- je pryč. Přeji Ti ,aby ses naučila rozlišit věci, bez kterých se obejdeš, pokud si chceš něco pěkného a dražšího koupit.
Je dobré vždycky si rozmyslet na co šetřím, spočítat si za jak dlouho na to našetřím, a udělat si takový plán. Peníze potom strčit na nějaké bezpečné ale méně přístupné místo (nejlíp účet, ale pozor na poplatky a věk).
Já je nosil na půdu za trám a štrachání po půdě mě spolehlivě odradilo od koupě nanuka, žvejky nebo takovejch těch hloupostí pro který se člověk nadchne na pár dnů.
Jinak chválím správný přístup, že s tím chceš něco dělat) a přeju ať si našetříš...
Pamatuj si, ze kdo chce byt bohaty, ten si musi nejmene 10% svych penez ulozit pro sebe a nejlepe tak, kde mohou nejvic vydelat ale je to natolik bezpecne, ze o ne neprijdes. Vlastni ucet muzes mit az od 15ti let, stavebni sporeni a zivotni pojisteni (musi byt s mimoradnym uctem, ktery je vyhodne zurocen a lze na nej vkladat i vybirat) uz nyni. Byt tebou tak zacnu u toho odkladani 10% penez co dostanes nekam do kasicky a uvidis, kolik si za rok nasporis. Taky se zamysli nad tim, co si za penize kupujes, treba penize utratis za sprominutim same blbosti. Uz jsi dost velka, takze si myslim, ze by bylo nejlepsi, kdyby jsi mesicne mela pridelene pevne kapesne, z ktereho by jsi sama hospodarila a platila svoje vydaje-tramvajenka, skolni obedy, sem tam nejaka ucebnice, skolni akce atd. ale treba i obleceni nebo skola v prirode. Kapesne by sice bylo pomerne velke, ale vic bys uz od rodicu nedostala. Tak by ses naucila vyjit s tim, co mas, naucit se nasetrit si, pokud neco potrebujes a nezit na dluh, ta jako to bohuzel dela nas stat i nekteri jeho obcane. Nejdriv by ses naucila zaplatit veci dulezite a teprve z toho co zbyde, utracet za zabavu. Kdybys utracela neuvazene a nezbylo by ti treba na obedy ve skole, mela bys smulu a byla o hladu. Tak bys prisla na to, ze kdo utrati vic, nez muze, drive ci pozdeji skonci velmi spatne.
Jednoznačně spořící účet.Pošlu tam peníze ,výpovědní lhůta je 14 dní a to si rozmyslím,než dávat zbytečně výpověď z účtu neutratím to.
doplněno 01.05.10 18:00:Se omlouvám,přehlédla jsem věk tazatelky,to trošku mění situaci.
ve 13ti letech stačí si koupit prasátko (které pokud možno ať není ve tvém dosahu...) Oceňuju ale tvou snahu vůbec šetřit!
Záleží hodně na tom - kolik jsi schopná / ochotná měsíčně šetřit. Pokud jde o stovku měsíčně, to prasátko ti bohatě stačí. Pokud je těch stovek víc tak bych zkusila promluvit s rodiči o stavebním spoření nebo spořícím účtu... domluv se s nimi ať ti tam taky něco přidávají - minimální částka je většinou 500kč-u stavebka (což já jsem třeba ve svých 13ti letech neměla tolik ani na měsíc)
U mě to jde snadno,ID jde na účet a já se k bankomatu a do spořky sama nedostanu.Myslím, že celé šetření je o výchově, dcera když na ZŠ jela na výlet a dostala 200kč tak 180dovezla domů a za tu 20tikačku nám koupila nějakou hloupost, peníze co jí zbyly si ukládala do krabičky a když už na ně šáhla tak zase jen na nějaké dárky. Ve 13letech spořící účet nebo stavebko-to je asi věcí rodičů, musíš si to srovnat v hlavě a prostě na ty peníze nešáhnout.Ještě by mě zájímalo jak si 13ti letá holka vydělává?
Me skoro ani nepripada ze je tazatelce 13 ale treba se mylim!? nic ve zlem jen na me pusobi projev a psani velice dospele..
omlouvam se ze nemam radu k tomu setreni u me to totiz take nefunguje hahah ja si penize "uzivam" dnes a nechci riskovat to ze si je budu skladat do kasicky a pak me klepne a ja si je ani nemela sanci uzit...
ale to je vec nazoru..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.