Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
daruji plnou krev i krevní plazmu pravideloně asi 20 let, o počtu odběrů se tady nechci zmiňovat. Žádné výrazné zdravotní problémy spojené s dárcovstvím nemám. Měl jsem sice období, kdy mi nebylo při odběrech plazmy úplně dobře, ale zvýšil jsem po konzultaci s lékaři přísun železa, dalších vitamínů a tekutin a je to OK: Spíše mě zaráží kolik lidí chodí darovat za peníze. Pro mě je to nepochopitelné . Osobně to vnímám jako nějakou službu lidstvu, poslání a věřím, že tím můžu někomu, kdo to nutně potřebuje, pomoci nebo dokonce zachránit život. Nikdy bych si za to nevzal peníze. Ale to je každého věc, já v tom mám jasno. Spíš by mě zajínalo to riziko darování plazmy a nemyslím jen takové méně závažné potíže jako nevolnosti apod. Jaký vliv má dlouhodobé dárcovství plazmy na tvorbu rakovinových buněk nebo na riziko vzniku jiných závažných onemocnění? Mohl by mi prosím někdo nejlépe z lékařského prostředí opravdu fundovaně odpovědět? Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.