Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké jsou první symptomy rozstroušené sklerózy?

Od: ejm odpovědí: 8 změna:

Ahoj,

Jaké jsou první symptomy na podezření na ,,eresku"? Jsou rozeznatelné od klasické únavy apod.?

Máte někdo více informací? Děkuji.

Zůstaňte zdraví!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

2x

Roztroušená skleróza nemá specifické příznaky. Může se projevovat mnoha různými příznaky, protože může být zasáhnutá jakákoliv oblast centrálního nervového systému.

Mezi nejčastější příznaky patří snížení citlivosti a mravenčení v končetinách.

Celková koordinace pohybů a pohyblivost může být více či méně narušena. Více zde:

nemoci.vitalion.cz/...

ejm
hodnocení

Nejsou to ale klasické příznaky jako únava nebo malátnost? Jsou to výrazné příznaky?

pb®

Ne, není to jen únava a malátnost, i když únavou trpí asi 80% pacientů s RS. Je to něco, že víte, že to není normální a je něco špatně, i když vás doktoři mají za simulanty a hysterky. U mně to byla porucha řeči, co trvala týden. Doktorka z neurologie, ale já na vás nic nevidím. Byla jsem v 8. měsíci těhotenství. Pak jsem porodila, začaly mě brnět nohy. Opět lékaři my nevíme. Pak mě začala bolet hlava, to máte od krční páteře. Na to se dá svést cokoliv a proč neodbýt matku půlročního dítěte, když ho furt tahá v náručí, že. Věděla jsem že krční páteř mám v pořádku, cvičila jsem nejen na krční páteř, ale na celkové navrácení těla po těhotenství a porodu 4x denně speciální cviky už několik týdnů. Normálně mě hlava nebolí a když 2x do roka ano, stačí mi na to půlka paralenu. Na tohle nepomáhalo nic. V létě jsem něco dělala a říkám si, ty vole, mně nefungujou ruce, mně prostě něco je a nevím co, 300m po rovině se starším synem do školky jsem ráno nemohla ujít, myslela jsem že zkolabuju únavou.

Každý to má jinak. Někdo přestane vidět, někdo ochrne, někdo má parylýzu půkky těla, to jsou jasné znaky, které lékaři nepřehlídnou. Pak tu je celá řada příznaků, které vám lékaři nevěří. Brnění nebo slabost končetin, bolest hlavy, porucha řeči.

lidus*
hodnocení

2x

Máte-li podezření, navštivte lékaře a ten vás důkladně vyšetří, bude-li mít podezření i on, pošle vás na lumbální punkci, magnetickou rezonanci a všude možně.RS mám od r. 1985, žádná únava ale ráno probuzení se dvojitým viděním. RS má mnoho podob a každý kdo ji má, má jinou zkušenost. Nezjistíte na nettu nic podstatného, začněte u praktického lékaře a pak neurologa. Mimochodem je spusta nemocí, nejen RS, pokud jste unavená, divím se v dnešní době, že nemyslíte na Covid.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Mé sousedce začala RS tak, že se jí dělaly velké (4cm) abscesy na krku a pod ušima. Rozřezávali jí to a čistili. Pak ale začala chvilkami rozdvojeně vidět. Za nedlouho se přidaly problémy s nohama. Šly jsme se psy, a ona furt koukala na zem, že necítí, zda má nohu již na zemi či ne. Doktoři nic nenacházeli, a jelikož měla v tu dobu 6měsíční miminko, doktoři to sváděli na únavu (ale ona žádnou únavu nepociťovala). Až když čistila okna v 1. patře a stoupla si vedle parapetu, protože to necítila, a zřítila se dolů, teprve začali hledat skutečný důvod. Dobře si to pamatuju, když chodila po doktorech, hlídala jsem jí chlapečka. A byla to RS. Řekli jí, že prodělala zánět mozkomíšního moku, a že to má z toho, že se to neléčilo. Ty abscesy - to byl projev toho zánětu. Navíc jí řekli, že RS propuká do 35 let věku, později prý už ne. Snad vám tyto informace trochu pomohou. Ida

lidus*

S věkem už to dnes není pravda, RS klidně diagnostikují 50 leté osobě, které do té chvíle jen párkrát brněly ruce.

hodnocení

0x

Známá dva roky kulhala, chodila stále na ortopedii, až se přišlo na to, že je to RS. Noha jí však nebolela, jen kulhala.

72mona3*
hodnocení

0x
Také mám známou s RS. Říkala, že to bylo plíživé. Začala zakopávat, ztrácela cit v nohách... A pak z ničeho nic oslepla. Až potom to začali lékaři řešit. M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]