Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze si přivlastnit domácí zvíře?

Od: veroonuu odpovědí: 6 změna:

Lze si přivlastnit za nějakých okolností domácí zvíře? Kde přesně bych se k tomu dočetla více? Díky předem za radu.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sirokko
hodnocení

8x

Zvíře si za jistých okolností přivlastnit lze. Narozdíl od kategorického tvrzení některých rádců.

89/2012 Sb. Zákon občanský zákoník

Přivlastnění

§ 1047

(1) Zkrocené zvíře, které vlastník nestíhá a které se ani samo k vlastníkovi v přiměřené době nevrátí, ač mu v tom nikdo nebrání, se stává zvířetem bez pána a smí si je přivlastnit na soukromém pozemku jeho vlastník, na veřejném statku pak kdokoli. Platí, že přiměřenou dobou pro návrat zvířete k vlastníkovi je doba šesti týdnů.

(2) Odstavec 1 se nepoužije, je-li zvíře označeno takovým způsobem, že lze jeho vlastníka zjistit.

§ 1048

Domácí zvíře se považuje za opuštěné, pokud je z okolností zřejmý vlastníkův úmysl zbavit se zvířete nebo je vyhnat. To platí i o zvířeti v zájmovém chovu.

hodnocení

1x

Vyprávěla jsem, jak v bytě pode mnou bydleli cygani. Jednou jsem potkala holku od nich s kulhavou kostřičkou potaženou kůží, jorkinkou. Utýraná, zraněná, na smrt vyhladovělá psinečka. Sebrala jsem ji, přivlastnila jsem si ji. Volali policii a ta mi dala příkaz, psa vrátit, že to je jejich majetek. "Možná, že vy vrátit musíte, ale já ne! Co s tím chcete udělat? Zavřete mě? Klidně!" Psa jsem nedala, ale byl to cirkus veliký, to vám musím říci. Se sousedkou jsme jí našly domov, lidé na fejsu se posbírali na operaci rozdrcené nožky. *alene* Cca po půl roce mě volali na služebnu policie, podat vysvětlení. Slíbili, že baba skončí u soudu. Že už má podmínku, tak to nebude mít jednoduché. Ani nevím jak to s ní dopadlo.

doplněno 09.10.20 16:53:

Marečku, já tak zuřila, že jsem se zapomněla bát. A když mi to došlo, tak jsem si uvědomila, že na mě nemůžou. Jakože co? Dají mi pouta? Odvedou mě? Postaví mě před nějakou blbou komisi, před soud? Když už máme nějaké roky, tak na nás nikdo nemůže. Jen když to dovolíme. Alespoň něco na stáří je výhodné.

Teda babi, smekám, asi bych se zachovala stejně, ale nejspíš bych měla sevřenou pr... strachy *srdce**palec*

re4zon
hodnocení

0x
Privlastnit si ho samozrejme lze, ale je to trestne. Muzete popsat, o co vam presne jde?

senior
hodnocení

0x

To je široce pojatá otázka.

Pokud si přivlastníte zvíře někoho jiného, tak je to vlastně krádež. Podle zákonů.

Pokud je zvíře týrané, zanedbávané, tak mu prokážete službu, zachráníte ho. Ale zákon bude stíhat Vás, jako zloděje. Paradox.

Můžete to nahlásit, otázka je, za jak dlouho se věc prošetří, a vůbec jak. Známé jsou utýrané jalovice, telata, koně, kdy veterina neshledala žádné pochybení, přesto se dvory plnily zanedbanými a hladovými těly mrtvolek.

Pokud si vezmete,či někomu odeberete zvíře, neuvidí Vás, nebo k Vám nepřijde /protože nebude tušit/, tak se nic nestane.

Konkrétně pes má svůj průkaz, kde je napsán majitel a nyní navíc čipování. V případě rozchodu, rozvodu se mnohdy dějí věci, naschvály. To už je průkazné, kde to zvířátko ,,ukradené,, je, či kdo v tom má prsty.

hodnocení

0x

Ne, nelze. Přivlastnit si cizí věc je krádež. O krádeži si přečtete v trestním zákoníku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]