Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu je SIPO? Prakticky, ekonomicky

Od: clayman® odpovědí: 48 změna:

Dobrý den,
pořád kroutím hlavou nad tím, proč v dnešní době někdo chce SIPO. Dříve kdy každý neměl účet to bylo pochopitelné. Přišla jedna velká složenka a ušetřilo se za několik plateb složenkou. Ale dnes?

Platba z účtu nic nestojí, zřídit inkaso nic nestojí. Proč si někdo komplikuje život SIPO?

Něco mi uniká? :)

48 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

senior
hodnocení

8x

Mám SIPO od roku 1974 a jsem spokojená.

Systém vyhovuje, za celé ty desetiletí nebyl jediný problém, funguje, proč měnit něco, co funguje a je také zdarma?

Položky na SIPU jsou přehledně za sebou, pamatuji si je, i výši plateb, stačí jeden pohled. V účtu musíte rolovat a hledat. Pro staršího člověka zavedený systém, pokud máte stabilní příjem, stabilní bydlení /nestěhujete se pořád, neměníte počet osob v domácnosti apod../ Není to náročné na čas, jako se neustále probírat účtem dlouhým na tři stránky. A navíc píšete, že máte dva účty. Potom musíte být přihlášen /no - jak často?/ a třeba každý týden se do účtů podívat? Pro mě ztráta času.

Bankovní účet je potom přehlednější, když tam máte pouze platby v obchodech, případne objednávky on-line.

Protože se musím dívat na každou korunu, která odchází, tak jen by zpoplatnili jakoukoliv položku na SIPU, či účtě, okamžitě by nastala z mého popudu změna, nehodlám platit něco, co lze získat zadarmo.

---------------------------------------

Demokraticky, když se o tom neustále mluví, nechte lidem to, co jim vyhovuje, je to každému na jeho rozhodnutí, není důvod přesvědčovat o svém systému, že je ten nejlepší, Pro Vás ano, super, používejte ho.

pna

Plně souhlasím ze senior. Zakladatel této diskuze musí být asi nějaký chytrolín který si myslí, že to co používá on je to to nejlepší co může být a nic lepšího už neexistuje. Chce nám tu naivně naznačit, že my všichni kdo používáme SIPO jsme hlupáci, protože si tím komplikujeme život a nepoužíváme to co on. Ať si klidně používá kdo chce co chce, ale my co nám to trochu lépe myslí používáme na pravidelné platby raději SIPO a nekomplikujeme si zbytečně život spoustou trvalých příkazů a inkas z účtu a pak jejích často složitou kontrolou když to vše můžeme mít jednoduše a přehledně na jednom dokladu SIPO a pošta která SIPO provozuje si to 1x za měsíc sama stáhne z účtu v bance pouze jednou inkasní platbou. Pokud změním banku tak v případě SIPO pouze v jedné bance to inkaso na SIPO zruším a v nové si ho nastavím a to je vše. Nemusím tak pracně rušít spoustu trvalých příkazů a inkas z účtu a nastavovat si to v znova v jiné bance a také v případě inkas z účtu nemusím všechny co si něco inkasují z mého účtu informovat o změně účtu. Také u plateb kde se občas mění jejích výše si to nemusím hlídat abych včas to změnil u trvalých příkazů, protože příjemci plateb si to sami zadávají na SIPO. Výhod u SIPO je spousta, ale bohužel někteří je nevidí nebo záměrně je vidět nechtějí. Proč něco dělat jednoduše ktyž to jde i složitěji?

hm*
hodnocení

6x

Prostě je to zvyk. Některým lidem to vyhovuje, protože ... to tak dělají už 50 let. Že jsou opravdu bankovní účty rozumných bank zcela zadarmo (vedení i platby a bez podmínek; narozdíl od SIPO) že při povolení inkasa z účtu je placení opravdu úplně bez práce i při měnící se částce, že není nutné kontrolovat výpis každý týden, ale stačí jednou měsíčně (nebo ani to ne :) ), že jsou v bankovnictví filtry a měla by jít z pohybů vybrat třeba jen inkasa (nepotřebuji - zatím jsem proto nezkoušel), případně je možné si založit účet (opět vše zcela zdarma) jen pro podobné platby a ty pak budou na výpisu samy, ne se záplavou dalších nesmyslů a nemusí se tedy rolovat a hledat, že by se při změně banky měly všechny tyto trvalé pokyny automaticky převést do nové banky (pokud se o převod zažádá), že ..., prostě ne, to nejsou dostatečné důvody.

Pochopitelným argumentem je to, že někdo nechce internetové bankovnictví. V tom případě je papírový výpis z banky dražší, než SIPO, a taky nelze využít výhody bankovnictví.

Zkrátka, někdo má SIPO už dlouho, má ho rád a to stačí. Nehledejme objektivní důvody. :)

inspa*

Konečně rozumná a pravdivá odpověď od někoho informovaného. Bohužel se pod touto otázkou jinak snesla pěkná hromádka blábolů.

Nevím, ale za SIPO nic neplatím. Jde o to, že mám platby pohromadě a přehledně.

hodnocení

3x

Většinu plateb mám přes inkaso na účtu, ale historicky mám i SIPO. Dlouho jsem neviděl žádno výhodu, až přechodu do jiné banky - SIPO jsem převedl vše naráz. Jinak mi SIPO připadá nepraktické a neoperativní.

jenda2*
U SIPa narazite na problem pri zmene. A pak se ukaze, jak je trvaly prikaz jednoduchy a SIPo starozitnost.

vilik*
hodnocení

2x
Sipo mám a používám ho na platby záloh energie, povinné poplatky, vodu a pojištění za ostatní členy rodiny.
Vedení sipo i účtu mám zdarma.
Výpisy sipo mi chodí zdarma na mail, takže je lze jednoduše rychle komukoliv přeposlat.
Výhodu vidím v tom, že se znalostí přibližné výše celkové částky ihned vidím i bez detailní kontroly účtu, že některá platba neodešla nebo je nezvykle vysoká. A to vždy k patnáctému v měsíci. To na účtu bych v případě inkasa musel kontrolovat pečlivěji, protože inkasa si společnosti provádějí v různých dnech v průběhu celého měsíce. Takto i počítám s tím, že musím mít na účtu dostatek peněz k jednomu datu (i když pro jistotu mám sjednaný beztak kontokorent).
Inkasa některých plateb, zvláště těch krátkodobých nebo nepravidelných, mám proto zvlášť nebo dokonce na jiných účtech.
Rušit ho nebudu, pokud se nebudou měnit podmínky používání.
Dnes lze najít i účty s vedením zdarma bez podmínek, pokud je někdo, kdo za účet ještě platí, musí mít jiný důvod nebo není dostatečně informován. Například mBank má v současné době snad pouze jedinou podmínku, a to výběr z bankomatu max 3x měsíčně v minimální výši 1500, což lze hravě splnit a nelze to brát jako omezení. Ovšem, zase na můj vkus má přeplácané a barevné internetové bankovnictví a na mobilu nyní "aktivně" nabízí mobilní aplikaci. Na druhou stranu, občas mívá akci na založení účtu, kdy po splnění některých účelově vybraných podmínek, které lze ovšem potom ignorovat, dává novému uživateli a tomu, kdo ho jakoby doporučil, více než tisícovku. A jsou i jiné podobné produkty u jiných bank. Proto zvláště při výroku, že někdo počítá každou korunu, se divím, že už dávno neobjevil kouzlo zakládání účtů na zkoušku v rámci rodiny také i kvůli odměně.

Vilíku, tak jsem se podíval na nepoužívaný účet od mBanky, kde mám jen 3 pohyby ročně, a neplatím vůbec nic.

vilik*
No vždyť to píšu, jediné omezení je, když chcete vybrat z bankomatu, musíte víc než 1500 a maximálně 3x měsíčně, jinak se za to platí.
Takže jestli nevybíráte 4x v měsíci nebo po dvou stovkách, tak jste se nemusel ani dívat.

vilíku, pochopil jsem, nemám kartu, nevybírám.

vilik*
Já je mám nyní jako hlavní banku, protože zatím nechtějí ověřování při vstupu na účet pomocí SMS, což mě jinde neskutečně síří.
Takže podmínky úplně neznám, protože je vše zadarmo, všude platím kartou a jednou za čas, třeba i jedinou za 3 měsíce, vyberu z bankomatu větší částku najednou a z toho si beru kapesní hotovost.
MBank má zase pro mě jiný problém, mobil nebo notebook, ověřený jako "důvěryhodné" zařízení, se přihlásí někde jinde a musím ho znovu ověřit, což mě nutí používat přístup k účtu pouze z domova nebo stáhnout tu jejich aplikaci. Další průšvih je "logika" nastavení, kdy například při změně nastavení inkasa musím jít na "provést platbu", a z možností vybrat "inkaso", a pak teprve měním limity apod, aniž bych tu platbu skutečně nějak provedl.
Ale to jsem od Sipa trochu mimo.

Vilíku, u Air banky taky nechodím k telefonu, nedávám SMS, jen když posílám neověřenou platbu.

vilik*
Děkuji, o Air bance vím, ale když jsem potřeboval nový účet, velký tarif byl za stovku měsíčně a malý mi nestačil, tak jsem šel na pozvání k mBank a už jsem zůstal.

hodnocení

2x

Položím otázku obráceně... Proč si někdo komplikuje život a nemá SIPO...? A platí z účtu...

Myslím, že je to zbytečná a asi i hloupá otázka... Protože se pak budeme hádat, proč máte účet v té bance, když v té se platí poplatky za operace a v druhé ne... A když si předěláte účet jinam, tak se to zase změní třeba i naopoak... A to už nemluvím o úrocích... Jestli je někde o 0,1% vyšší nebo ne... Sám mám historicky SIPO a k tomu tři účty a vůbec mě to nevadí... Cítím se svobodně .. Jsem i se SIPO spokojen.

hodnocení

1x

SIPO máme nastaveno, platíme z něj rozhlas, televizi, plyn a elektřinu. Donedávna i životní pojistku, ale ta už skončila.

Nevím, jaké problémy s tím lidé mají. Mně se každý měsíc strhne najednou příslušná částka z účtu. K tomu mi mailem přijde rozpis: třeba: Červenec 2020 a pod tím jednotlivé položky + součet.

Nemusím se o nic starat, nic za to neplatím, každý měsíc prostě platba automaticky odejde a přijde pro kontrolu rozpis.

Kdybych musela jezdit na poštu a platit u přepážky, asi by to bylo o něčem jiném. Takhle nemám nejmenší problém. Jaga.

hodnocení

1x
Sipo jsem zrušil už dávno. Byly s tím jenom problémy. Měnil jsem dodavatele energie a ten původní si neodhlasil platbu, takže jsem platil elektřinu dvakrát, jelikož jsem toho původního nemohl sám zrušit... Na svém sipu?! Další měsíc jsem čekal na vratku a stálo to hromadu starostí, telefonování atd. Těch problémů samozřejmě bylo mnohem víc. Sestra zase platila sipo z účtu, limit měla o tisícovku větší, jenže dodavatel plynu jí nedoplatek dal do sipa a ten byl 1400,takze se sipo nezaplatilo a musela zaplatit poště výpalné za upomínku a opět spousta starostí. Teď platíme všechno z účtu trvalým příkazem. Je to zdarma a bez starostí. Když změním dodavatele, hned tomu původnímu trvalý příkaz zruším, je to otázka jednoho kliknutí. Částky které se mění, např telefon platím inkasem z účtu, takže opět bez starostí. Navíc mám v bance nastavené upozornění na email, takže ihned po provedení trvalého příkazu nebo inkasa mi dojde na email zpráva co a kolik se zaplatilo a zůstatek na účtu. Takže se nemusím nikam přihlašovat a dívat se, jestli se platba provedla nebo ne. Takže za mě, bez sipa nemám žádné problémy a hlavně je to všechno zdarma.

jabraka*
hodnocení

1x

Nepadl tu k SIPO názor,že jednou výhodou je to,že přehled SIPO je vbždy k datu následném.Není to zpráva o zaplacení,ale avízo,kolik se bude platit.Pokud by člověk s platbou nesouhlasil,může včas zasáhnout.Některé organizace,třeba úřad práce ,vyžadují k vyjádření k sociálním dávkám(příspěvek na bydlení) potvrzenku SIPO-Není jim to k ničemu,protože to není účetní doklad,ale vyžadují to.Zřejmě připravenost k platbě.

JABRAKA

xxk
hodnocení

1x

Před r. 1989 lidem SIPO vyhovovalo. Počítače nebyly. Teď ty lidi zestárli. SIPO mají pořád a také proč by jim to němělo vyhovovat, když jim to za mládí celé roky vyhovovalo. Potomci těchto zestárlých to mají zase jinak, tak jak to zase jim vyhovuje. Vůbec ani netušíme, co přinese další doba a jestli se vůbec budeme zase my ve vyšším věku chtít odpoutat od toho našeho zaběhnutého.

Mám SIPO elektronicky, nikoli papírové. Strhává se automaticky z účtu.
Co s tím všichni máte, že je SIPO jenom pro "zestárlé"? Vždyť elektronicky a přes účet, na tom nic "historického" nevidím.

sipo
hodnocení

0x
Tak to by me taky zajimalo...

hodnocení

0x

SIPO má význam u plateb, které nejsou každý měsíc stejné. Příslušné organizace si vždy automatickoy strhnou požadovanou částku, aniž by platící musel cokoliv jakkoliv měnit. To trvalý příkaz k platbě neumí, takže by se musel každý měsíc zadávat nový jednorázový příkaz, pokaždé s jinou částkou. V případě více plateb by to bylo značně nepohodlné.

hodnocení

Bankovní účty umí INKASO, tam stačí nastavit limity jako u SIPO a funguje to i bez něj. :)

hodnocení

0x

Já patřím mezi ty, které nemůžete pochopit. I moji mladí mají stále nějaké řeči. Ale já mám tlačítkový telefon, bankovnictví nebo jak se tomu říká, přes PC se bojím a nechci si jím komplikovat život. Na to, abych získala příspěvek na bydlení, musím doložit známým pruhem papíru, nebudu si krzevá tomu kupovat tiskárnu. V jednom SIPO platím všechno, jen mobil ne, ten z mého účtu platí banka zvlášť. Nekomplikujeme si život navzájem a já klidně spím. :-D Také nezapomínejte, že existují lidé, kteří mají problémy s mobilem, počítač je téměř sprostým slovem. Já a mi podobní, máme rádi SIPO a kus papíru. A věřte, že je nás opravdu hodně ve všech věkových kategoriích. Závidím všem, kdo to s pc umí, ale taková jsem já, matinko.

hodnocení

0x
Mám ráda elektronické SIPO kvůli přehlednosti plateb a nejsem "starší ročník".
doplněno 06.10.20 08:17: Právě proto, že je vše dohromady a přehledné, což mám ráda. Jsem spokojená a SIPO určitě rušit nebudu.
hodnocení

Přiznám se, že to mu nerozumím. Od každého provedenéh inkasa mi přijde mail, kde vidím kolik se strhlo. A každý měsíc to vidím ještě na výpisu z účtu případně kdykoli v proběhlých platbách. SIPO je přehlednejší max v tom, že tam jsou pouze tyto platby a ne v záplavě jiných transakcí. :)

Nemyslím si, že ta přehlednost na SIPU je nějaká výhoda. Když si v elektronickým bankovnictví nechám zobrazit platby na konkrétní účet, tak se zobrazí jen zadané platby. Archivuju si elektronické výpisy z banky pro případ, že by nastal nějaký problém s platbami.

Nemusím nic zobrazovat ani archivovat v elektronickém bankovnictví. Vyhovuje mi SIPO na mail a automatické stržení všech plateb bankou najednou. Spokojenost.

hodnocení

0x

Dobrý den,

nevím, kde jste přišel na to, že platba z účtu nic nestojí. Platba jako taková možná opravdu ne, ale vedení ano. Pokud vkládáte a vybíráte z účtu, další poplatky to s sebou nese. Poplatky za vedení účtu nejsou úplně malé, pokud nesplníte jejich nesmyslné podmínky. Pokud jsem důchodce a mám malý důchod, a nemám jiné platby než SIPO, je skutečně výhodnější ten účet nemít. Ušetříte na poplatcích. Se zřízením inkasa je to také ošemetné, když překročíte limit, banka to neproplatí. Se zrušením inkasa některé banky dělají také velké obstrukce. Řeším situaci, když nemáte počítač a nevyřídíte si to online. Další obstrukce byla, to mluvím z vlastní zkušenosti, když nesouhlasil jejich nesmyslný podpisový vzor. Jednou jsem se překlikl a zablokovali mi přístup do internetového bankovnictví, na zákaznickou linku jsem se dovolal až napotřetí, na e-mail se nikdo neobtěžoval odpovědět, na Skype nikdo nebyl, ačkoli byl všední den. Domluva s bankou katastrofální. To už je možná pak lepší ten "papír" vzít na poštu a máte to hotové. Nemusíte si hlídat PINy, hesla, podpisové vzory a další obstrukce, máte klid.

Takže neříkám, že to může být ideální, ale mnohdy myslím, že to SIPO je skutečně výhodnější, i finančně, zejména pro důchodce.

hodnocení

Můj účet měsíčně nic nestojí. Kdybych neplnil kvóty pro vedení zdarma pak bych zvolil účet, který nemá kvóty tak přísné. Myslím, že takových účtů je stále v nabídce dost. Určitě by poradili ostatní. V nouzi jde protočit peníze v rámci dvou účtů a splnit i vyšší kvóty. Stačí obden přeposlat peníze a tím je zduplikovat. Na to bych nervy neměl, ale trvalé příkazy by to zvládly samy.

Co vím, tak např. vedení účtu české spořitelny stojí některé lidi měsíčně několik desetikorun.Jestli si to dobře pamatuju, tak jeden můj příbuznej platí za vedení účtu u české spořitelny měsíčně 59 Kč a za každou platbu 6 nebo 7 Kč. Kdežto např. vedení účtu ve fio bance je zadarmo a platby ve fiobance jsou taky zadarmo.

Kubo,

nevím, kde jste přišel na to, že platba z účtu nic nestojí

já neplatím z plateb z účtu ani korunu a mám desítky plateb měsíčne. Asi to bude tím, že máte jinou banku, nežli já.

Mám 4 banky a nikde nic neplatim. Například air má různé akce a za nějaké nákupy vrací pár procent zpět.

Samozřejmě jde taky o dostupnost. Třeba otec má účet u české spořitelny a měsíčně platí asi 200 korun jen na nějakých poplatcích. Já mám účet u Poštovní spořitelny a kdyby tam nepřišlo 10 tisíc měsíčně, tak se taky platí. Jiné možnosti u nás bohužel moc nejsou. Jsme z malého města a bankomaty ani pobočky jiných bank tu nejsou. Jezdit do většího města se nevyplatí, nemáme auto a autobus je drahý. Já mám třeba třeba jen dvě platby z účtu měsíčně. Pak nezbývá než vzít zavděk Poštovní spořitelnou, kterou provozuje Česká pošta, protože to je tu skoro jediná možnost, pošta tu u nás je. Musíte to vidět i z pohledu jiných lidí, každý nežije ve velkém městě, každý nemá auto, aby si někam dojel a každý nemá ve městě 5 bankomatů a poboček 5 různých bank.

Jsou banky, které bezplatně dovolí vybírat z jakéhokoliv bankomatu. Vždy záleží na každém, co mu vyhovuje.Někomu nevadí, že platí 200 měsíčně, někomu vadí, že mu banka za to neplatí, že tam má peníze.

Kuba nezáleží, čí je to bankomat. Může se vybírat i kartou jiné banky a zdarma. A i kdyby, pořád je to levnější než 200kc měsíčně. U nás taky není air nebo equa.

hodnocení

Jsem rád, že vidím, že pro někoho je skutečně SIPO přínos. Mě to přišlo, že se snaží lidi nalákat na nesmysl.

Pán na Poště: "Jak můžu platit TV a rozhlas?"
Pošťačka: "Tady si prosím zřiďte SIPO..." *smich*

Také mám SIPO, desítky let, pro rozhlas a televizi. Nijak to neřeším, funguje automaticky a každý měsíc, mě přijde hláška do mailu. Klasický výpis jsem dávno zrušil, proč za to platit.

hodnocení

0x

Např. já SIPO nemám a nejen že mně to nijak neomezuje, ale naopak, je pro mně výhodné, řešit platby zvlášť a nemuset čekat na složenku SIPO abych pak musel na poštu atd. Mám dojem, že za SIPO se platí 15 Kč. Např. z fiobanky jsou platby zadarmo. Když platím např. za elektřinu a plyn do innogy, tak to rovnou zaplatím z úču v poštovní spořitelně, protože účet innogy je u ČSOB.

doplněno 06.10.20 10:56:

Myslím si, že SIPO mají převážně důchodci a že jak bude ubývat současných důchodců, tak bude ubývat zájemců o SIPO a poplatek za SIPO bude v budoucnu zvyšovat, aby v české poště SIPO nebyli nucení zrušit úplně.

xx*

Za SIPO není žádný poplatek. Pouze, když si necháte posílat výpis poštou. Jak platíte rozhlas či televizi?

Televizní poplatek platím trvalým příkazem přes účet měsíčně. Poplatek za rozhlas platím přes účet čtvrtletně.

Televizní poplatek platím přímo z účtu poštovní spořitelny, protože účet na poplatky je veden v ČSOB. Poplatek za rozhlas platím z účtu ve fiobance.

To jsem nevěděl, že ta platba za SIPO je, pokud si někdo nechává zasílat tu složenku SIPO do schránky. I tak mně to připadá jako komplikace, mít platby přes SIPO.

Sipo mám taky a nikomu nic neplatím.

pna

lopezz: Mít nějaké dojmy nebo si něco myslet znamená nic nevědět. Pokud o SIPO vůbec nic nevíš tak si to nejprve pozjišťuj pokud nám tu o tom chceš něco psát. Jinak se raději nevyjádřuj o něčem o čem nic nevíš a nedělej ze sebe hlupáka. Možná by jsi se divil kolik lidí používá SIPO a nejsou to převážně důchodci. Ti co nad tím dokážou přemýšlet a ví co a k čemu SIPO je a jak funguje tak ho používají. Předpokládám, že česká pošta má dost lidí co používají SIPO a jen tak ho nezruší, protože je to pro nich jeden ze zdrojů příjmů. I když si někteří umí SIPO nastavit tak aby ho měli zdarma tak asi bude dost takových co to neumí nebo z nějakých důvodů nechtěji nastavit na zdarma a poště za to platí a pak jim asi něco platí i zadavetele plateb do SIPO.

hodnocení

0x

Ne každý má tak výhodný bankovní účet. Minulý měsíc jsem ty vysvětloval kámošovi, že když u své banky platí za položku tuším 5Kč a za platbu mimo stejnou banku 2Kč.

Tak jsem mu poradil změnit banku, nebo všechny stálé platby přes SIPO.

inspa*

Banku, kde je vše základní zdarma, může mít každý. Pokud je někdo líný, je to jeho problém, ať platí.

hodnocení

0x

Kde se u vás bere domněnka, nebo snad dokonce přesvědčení, že každý má bankovní účet?! Stejně jako mnozí, i instituce, spoléhají, že každý má chytrý telefon. Spousta záležitostí dokonce podmiňuje jeho vlastnictví. V ostravské MHD dokonce lze zaplatit pouze bankovní kartou. Je to v podstatě diskriminace těch, kteří účet či telefon nevlastní. Doufám, že už chápete, proč mnozí mají SIPO. Podotýkám, že osobně účty, karty i telefon mám, SIPO ne.

hodnocení

0x

Mně SIPO naprosto vyhovuje, platím ho z účtu a SIPO mi chodí na email, kde je přehled všech plateb a nemusím je hledat v účtu. A při posílání mailem je zdarma.

Dnes se o tom už diskutovalo.Pokud Vám chodí SIPO do mailu a Vy ho pak zaplatíte "manuálně" převodem z učtu tak to není zdarma ! Stojí Vás to 10 kč.

Pokud ale to SIPO platíte formou Inkasa že platba/strhnutí z učtu probíhá automaticky pak je to zdarma

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zrušit sipo

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]