Nejste přihlášen/a.
Podpora v nezaměstnanosti
Dobrý den,
rád bych dostal odpověď na otázku, kdy po dohodě s lékařem ukončit nejpozději neschopenku tak, aby mi byla po registraci na ÚP vyplacena podpora v nezaměstnanosti z čisté mzdy. Je mi 60 let, celý pracovní život jsem jako zaměstnanec odváděl řádně pojistné a nyní mi při mé zdravotní situaci hrozí, že možná kvůli několika dnům bych mohl po nahlášení na ÚP (po ukončení neschopenky) dostat minimální podporu.
Bohužel moje zdravotní situace je taková, že mi praktický lékař doporučil, zeptat se na konkrétní varianty na ÚP. To z toho důvodu, že je téměř jisté, že se budu na ÚP krátkodobě registrovat a požádám o podporu, než si další práci najdu. V současné době ani nemohu potenciálnímu zaměstnavateli říct, od kdy bych mohl nastoupit, protože nevím, jak to bude s operací.
Jde o to, že mě čeká v polovině listopadu operace páteře a není jisté, kdy budu po rekonvalescenci uschopněn.
Mohlo by totiž dojít k tomu, že by mi lékař ukončil DPN např. týden nebo dva týdny po uplynutí 12 měsíců účasti na důchodovém pojištění. Pak bych sice při evidenci na ÚP podporu v nezaměstnanosti dostal, ale výrazně nižší, než při výpočtu z čisté mzdy. Kontaktoval jsem tedy ÚP, ale odpověď je hlavně úřednická, obecná a nekonkrétní.
Žádám o konkrétní odpověď při situaci, která je souběhem několika faktorů včetně toho, že mi během nemoci skončil pracovní poměr.
1. pracovní smlouva na dobu určitou od 8.8.2017 do 31.12.2019
2. ani den DPN až do současné DPN, nemám žádný jiný výdělek ani důchod, atd.
3. DPN od 11.12.2019
4. lékař avizuje ukončení DPN 11.12.2020 (nebo bych měl požádat lékaře o ukončení DPN raději například k 30.11.2020, abych měl větší jistotu abych splňoval oněch 12 měsíců důchodového pojištění v posledních 2 letech?)
Dotaz zní - pokud mi lékař ukončí k 11.12.2019 DPN a já se ihned nahlásím do evidence ÚP,
bude mi vypočtena podpora z čisté mzdy nebo započtením náhradní doby (což je zásadně nižší částka podpory)?
Děkuji, Kameník
Po operaci páteře v listopadu ukončit neschopenku?
Po operaci budete mít nějakou rehabilitaci a musíte být schopen nastoupit při registraci na ÚP do zaměstnání a být fit. Co když budete pořád neschopen, nevíte, jak se operace povede?
Po roce neschopnosti se doporučuje invalidní důchod, ale Vy tam máte operaci, tedy jste úplně jiný případ.
Informujte se na tohle někde jinde, nebo u svého odborného, či obvodního lékaře.
Mě se to zdá podivné,
I dočasná pr. neschopnost může trvat déle, než rok, pokud se předpokládá, že se za zdravotní stav zlepší i přes ten termín.
Neodpovídám přesně na Váš dotaz, možná Vám lékař navrhl ty termíny a jinou možnost nevidíte a jeho zase tlačí zdravotní pojišťovna. Hledejte informace ohledně délky hospitalizace a rehabilitace pro konkrétně Vaši operaci.
Jak jsem se dočetla, je možnost požádat o prodloužení pracovní neschopenky. Nemusí se tedy přerušovat.
Můžete Vy sám požádat o prodloužení až na 3 měsíce a co je důležité, můžete požádat opakovaně!
Víte o této možnosti?
---------------------------------
Nebo požádat o ten invalidní důchod.
Nevíme, jak těžkou operaci budete podstupovat.
Zde režimová opatření k operaci krční, hrudní a bederní.
Nechci to vypisovat, ale jestli to bude náročnější operace, tak budete rád, když zvládnete v pohodě Vánoce, Silvestra a novoroční procházku.
O zapsání na ÚP silně pochybuji, ale co Vám vlastně budou dělat, co opravovat, musíte vědět Vy a Váš lékař. Diskutujte s neurologem, jaké tam jsou po operaci doby rekonvalescence.
Z OSSZ by vám měl přijít dopis - upozornění na čerpání podpůrčí doby. Dá se požádat o prodloužení nemocenských dávek až o 3 měsíce, ale v tom případě, pokud se přihlásíte do evidence na ÚP až poté, tak skutečně budete brát minimální podporu. Osobně bych to neriskovala a ukončila bych pracovní neschopnost 10.12.2020 (to je čtvrtek) a okamžitě druhý den 11.12.2020 (pátek) se zaregistrovala na ÚP, v tom případě bude vaše podpora vycházet z vaší mzdy. Tohle je ověřené - minulý rok to řešila sousedka. Dejte si pozor, abyste se přihlásil ihned další den po ukončení neschopnosti a aby vám tam mezi to nevlezl víkend.
Záleží jaký bude zdravotní stav, jestli bude moci nastoupit do práce, někde jsou pracovnice moc aktivní a posílají uchazeče, na pohovory a když odmítne, můžou ho vyřadit.
Ještě doplňuji příspěvek: PP vám skončil 31.12.2019, takže je potřeba si pohlídat, abyste nepřekročil rok pracovní neschopnosti po skončení pracovního poměru. Co vím, počítá se to na dny a vždy zpětně k datu evidence na ÚP se hodnotí 2 roky a zda jste byl v těchto 2letech alespoň 1 rok pojištěn. A vy jste byl pojištěn až do 31.12.2019, kdy trval prac.poměr. Takže to není potřeba ukončit hned 10.12.2020.
A v případě evidence na ÚP, pokud budete muset chodit např. na rehabilitace, tak vám váš lékař může napsat neschopenku pro ÚP, po šedesátce a při různých nemocech a v případě zaměstnání někde u pracovní linky apod. bych to doporučila.
@Arwen > nemocensky pojištěn byl do 10. XII., z náhrady mzdy za nemoc ani z nemocenského se nemocenské pojištění neodvádí. Teoreticky by tedy stačilo DPN ukončit 10. XII. 2020, ale podle mne by bylo "bezpečnější" ji ukončit o pár dnů dříve.
Uvozovky jsem použila proto, že si myslím, že v tazatelově situaci by měl převážit ohled na zdraví. Nejsem si jista, jestli bude 60letý uchazeč schopen 2 až 3 týdny po operaci páteře pobíhat po úřadech a potenciálních zaměstnavatelích.
@iz: ta sousedka to měla tak, že onemocněla na začátku posledního měsíce, když byla zaměstnaná-končil jí PP na dobu určitou. Ten měsíc dostala proplacenou dovolenou, kterou nestihla kvůli nemoci dočerpat, čili měla ten poslední měsíc skoro stejný výdělek podléhající odvodu soc.pojištění, jako kdyby nemocná vůbec nebyla. Po skončení PP pokračovala v PN dál, lékař by jí ukončil rok PN v neděli, ona se s ním dohodla, aby jí ukončil PN ve čtvrtek. V pátek se šla ihned zaevidovat na ÚP a pobírala tak podporu ze svého výdělku v zaměstnání. Pán to má asi trochu jinak, tak budete mít pravdu vy, že rok mu končí 10.12.2020
Pán nemusí dostat přiznán invalidní důchod 3.stupně a s 1 a 2 stupněm si, pokud vím, moc nepomůže... Pokud pán počítá s předpokladem, že se vrátí po operaci do práce, pak bych s tímto předpokladem si raději nechala ukončit PN a zaevidovala se na ÚP. A po zaevidování jim tam za dva týdny může donést neschopenku od lékaře, Ta funguje jako "omluvenka", kdy bude muset dodržovat režim práce neschopného a také nebude muset chodit po zaměstnavatelích. Doba covidu jistě vydrží až do jara, takže stačí rýma a kašel a už lékař píše PN, takže bych se běhání po zaměstnavatelích nebála ani kdyby tu operaci v listopadu neabsolvoval. Což se klidně může stát, že mu ji odloží na kdovíkdy.
Já bych doporučila řídit se radou @Senior a zaměřit se především na zdraví. DPN lze opakovaně prodlužovat po 3 měsících a jestli Vás čeká v polovině listopadu operace páteře, nezdá se mi moc pravděpodobné, že byste mohl "běhat" s doporučenkami po potenciálních zaměstnáních a po úřadech.
Je sice pravda, že pak bude podpora pravděpodobně minimální, ale zdraví je podle mne přednější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.