Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bulky pod dolní čelistí

Od: petrk* odpovědí: 14 změna:
Dobrý večer,
Nahmatal jsem dvě pohyblivé bulky (cca 2-3 cm veliké) na levé a pravé straně pod dolní čelistí, které nebolí, nejsou vidět a ani to místo není zarudlé / nateklé. Ale bojím se, aby z toho nebylo něco vážného. Přeci jen mi je jen 20 a chci tu být, co nejdéle.. :-/
Co tedy dělat? Kam zajít? K obvodové lékařce, či třeba, co nejdříve na ORL?
Proč se neoptám rodičů? Protože je nechci zatím stresovat.
Děkuji moc. :)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Velikostí odpovídají krční mandle. Ty jsou už na krku a máme to tak všichni.

Jinak pak zvětšené podčelistní uzliny.

petrk*
hodnocení

Díky, to se bojím, že ale asi nebude. :( Přeci jenom krční mandle jsou v krku (doufám), ale toto je samostatná bulka na levé a pravé straně. :(

liska5

A je to zvenčí, ale v těch místech, kde jsou krční mandle?

A nepozoruješ se moc? Ve dvaceti jsem tyhle věci neřešila.

hodnocení

1x

Dle mého jde o zvětšené uzliny. Na obrázku označené jako podčelistní žláza.

Mohou bát zvěšené z mnoha důvodů, nejčastější bývá nějaká infekce (zánět). Já je měl zvětšené z nikdy nezjištěného důvodu (tedy vlastně "bez příčiny") od ranných dětských let až do dospělosti. Pak to nějak zmizelo a už nejméně 25 let mám klid

Bulky pod dolní čelistí

hodnocení

0x

Pokud je to pod čelistí - na obličeji, tak nejdříve asi k zubaři. Pokud je to pod čelistí - na krku, tak k obvoďačce.

Jak dlouho je máte? Uzliny na krku dokáží zduřet z různých banálních důvodů, tělo prostě zachytí nějaký pidizánět někde a nechce bakterie pustit dál (uzliny jsou filtr). K lékaři zajděte, jen chci říct, že není důvod panikařit.

petrk*
hodnocení

Právě, že zhruba asi 2 roky. Nejdříve myšlen třeba podkožní tuk, nemyslel jsem na to, ale před pár dny jsem si na to "vzpomněl" a tím je to horší (strach). Cítím se úplně zdravě, žádná únava, úbytek váhy, žádný bolest v krku, polykání v pořádku, atd...
U zubaře jsem byl před +- jedním měsícem a jediný problém byl, že půjdu za měsíc na "blombu". Není to na krku, ale pod čelistí. Jen když hlavu (bradu) dám, co nejvíce k hrudníku, tak to jde teprve nahmatat.

Já měla na mysli váček. Ten zubař nepozná na první pohled nebo když dělá plombu. Ani z Vašeho popisu nedokážu přesně určit, kde to je, nicméně když to máte dva roky a cítíte se zdravě, tak se s tím svěřte lékařce při další příležitostné návštěvě nebo preventivce *nevi*

petrk*
hodnocení

Díky, co nejdříve zajdu. Je to prostě, jak je dolní čelist, tak v podstatě za ní, jsou ty bulky zalezlé.
liska5

Pod kterým zubem v dolní čelisti? Jestli nejblíž k 8. až u krku, tak to vidím na krční mandle.Nebo uzliny u nich, co tam patří.

petrk*
hodnocení

Někde v této oblasti. (označeno červeným kruhem)
Bulky pod dolní čelistí #2
liska5

Když to nebudou lymfatické uzliny, pak by to mohly být zvětšené podčelistní slinné žlázy. Ty v tom místě jsou. Je možné, že je máte obecně větší. Ale pro jistotu se objednejte u obvoďáka - telefonicky, když je ten covid, tak si dohodnete datum příchodu. Jestli jsou v hloubce, tak by to mělo být normální.

hodnocení

0x

Jednou to měla dcera jako holka, ale k tomu ji bolelo v krku. Lékařka řekla, že tam má usazené soli ve žlázkách a musela pojíjet nějakou minerálku, již nevím jakou. Možná Vincentku. Ale asi to byla tenkrát angína, již je to 40 roků.

petrk*
hodnocení

Dobře, díky moc všem.. :)

Asi zbytenčně plaším, zřejmě to budou ty uzliny / podčelistní slinné žlázy. Měl jsem strach, že už bych tu za pár let nemusel být, tak proto jsem radši položil dotaz. :)

jurajjuraj*

nen i jednodussi zajit k dr? se podiva, pohmata, rekne a vis na cem jsi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]