Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím mám dotaz ohledně domácí izolace pro podezření z nákazy. Po kontaktování hygieny jsem dala vědět své nadřízené, že jsem tři dny v domácí izolaci. Hned to řekla po celé firmě, aniž by byly známé výsledky (jsou negativní), měla na to právo? Neměla počkat až do výsledků testů a informovat zbytek firmy jen v případě pozitivních testů? Moc děkuji.
V pracovněprávních vztazích se nevyznám, ale v obyčejných lidských snad ano. Pokuste se doplnit dotaz, jak byste si vývoj situace představovala.
Že se budou ostatní zaměstnanci ptát, kde je paní Nikola, berte jako fakt. Vedoucí mohla odpovědět, že neví. To je jinými slovy sdělení, že se neptala, že je špatná vedoucí, že ji přítomnost na pracovišti a výkonnost celého oddělení nezajímá. Nebo to neví proto, že ji nekontaktujete Vy sama, neberete její telefon. To by zase vrhalo špatné světlo na Vás. Nebo mohla říct, že máte problém. Aha, opila se? Nebo ji ten její zmlátil? I takové dohady by se mohly vyskytnout. Není potom ze všeho nejlepší přiznat, že jste byla v kontaktu s nemocným, že jste v izolaci a za tři dny se ukáže, jak to vlastně je? Co Vám na té pravdě, že jste byla v izolaci, připadá nevhodné a nedůstojné? Takových lidí je plná republika.
@nikola - Hned to řekla po celé firmě, aniž by byly známé výsledky (jsou negativní), měla na to právo?
Vy jste ji požádala, aby vaše sdělení považovala za důvěrné?
Vždyť se vlastně nic nestalo. Vy přijdete do práce, nebo už chodíte a to znamená, že žádnou Koronu nemáte a ani jste nemohla nikoho nakazit. Ale byla jste v kontaktu s lidmi vaší firmy a zatím nevěděla jste jak testy dopadnou. Ostatní byli jenom rádi, že je o podezření někdo informoval a mohli se už nějak zařizovat. Příště to může potkat někoho jiného a jak budete ráda, že o tom bude vědět.
Nikolo, a co měla asi říci kolegům? Já jsem taky sdělil, proč Michal nepřijde do práce, páč je v karanténě. Teď jsem jim oznámil, že ráno nepřijde Hanka.
Kde jste vzala info, že by to měla sdělit jen v případě nálezu?
Neznám předpis, který by dovoloval či nařizoval nějakému vedoucímu pracovníkovi informovat pracovní kolektiv o důvodech nepřítomnosti jiného pracovníka v práci. Údaje o zdravotním stavu patří mezi chráněné osobní údaje.
Měla jste jí říct, že jen čekáte na výsledek kvůli kontaktu, aby zatím mlčela. Nadřízená asi ráda "ohromuje senzacemi".
Asi bych napsala maila všem kolegyním, jak se věci mají. Ono se stejně čeká na výsledek, když máte někam vycestovat. A že se šéfová unáhlila, že jste negativní a nic se neděje. Napsat to jasně a kultivovaně, ono to sdělení všem ostatním může k šéfce nějak dorazit...
Měla na to právo, o žádné důvěrné informace o vašem zdravotním stavu se nejedná. Pokud pracujete pohromadě s ostatními nebo se kolegové ptali, proč jste nepřišla do práce, postupovala vedoucí naprosto správně. Copak se vám tak hrozného stalo? Koneckonců, ona měla právo po vás dokonce požadovat, abyste si buď vzala neschopenku nebo dovolenou. Buďte ráda, že je tak seriozní a nic takového po vás nechtěla. Spíš jí poděkujte.
@Etana > vedoucí neměla právo po tazatelce žádat, aby si vzala dovolenou a neschopenku si "vzít" nelze. O vystavení neschopenky rozhoduje ošetřující lékař na základě zdravotního stavu pacienta, nikoliv na základě "požadavku" nadřízené.
Iz, zůstat doma na základě "čekám na testy" prostě nejde, to myslím víte velmi dobře, pokud se tak někde děje, je to výhradně dobrá vůle zaměstnavatele, pokud nepožaduje buď tu dovolenou nebo neschopenku.
@ Etana > nadřízená nemůže po zaměstnancích vyžadovat, aby "si brali neschopenku" a dovolenou může nařídit pouze s předstihem. > To byste měla vědět.
Iz, to se můžeme dohadovat do aleluja. Bez dovolené, náhradního volna nebo neschopenky, možná ještě sick days (pokud je firma poskytuje) je to prostě absence, pokud tedy nehovoříme o nějakém víkendu protaženém svátkem. Nebo u vás si lidi chodí jak chtějí do práce a nepřítomnost nikdo neřeší? Vždyť je to k smíchu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.