Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hmotná zodpovědnost s druhým skladníkem

Od: jmenojmeno odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

je tady fůra šikovných lidí a tak se na vás obracím, třeba mi poradíte. Mám kamaráda, je to moc hodný člověk, dobrák, který ovšem není moc zkušený co se týše pracovního práva a ani by ho nenapadlo, co je v dnešním světe možné, je takový až naivní... Stal se před rokem skladníkem ve firmě, kde mají na starost dva lidé jeden sklad, mají sepsanou hmotnou zodpovědnost, ale kamarád mi začal teď vykládat, že má stres s inventury, protože kolega je hloupý a seká celý rok chyby, né však malé, jedná se o dost podstatná pochybení za dost peněz. Nemá o tom moc důkazů, ale pár ano, nějaké fotky špatně vdaného zboží apod. Má obavy, že vzniklé nesrovnalosti se skladem bude muset hradit napůl s tímto hlupákem, který to zvetšiny pokazil sám, je to prý běžný stav v jejich firmě, kdy na pobočkách platí skladníci i 40 - 80 tisíc za tyto nesrovnalosti, otřesné a myslím si o tom svoje. Jak se může prosím můj kamarád bránit? Jednak mi tu zodpovědnost ukazoval, stálo tam mimo jiné, že vedoucí je povinnen zajistit takové podmínky, aby nedocházelo k újmě na majetku, což nefunguje, protože kamarád byl počas roku za vedoucím asi desetkrát, že kolega je mimo a dělá velmi závažné chyby a vedoucí na toto nereaguje a neřeší to. Jak kamarádovi pomoci? Je to skutečně takový miláček nevinný, snad s odpuštěním až trošku hloupý, ale vím, že pracovní věci má v pořádku. Jen je málo asertivní a věc nechal dojít až sem.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

5x

Pokud nemá písemné důkazy nebo videa, tak je mi líto, ale má smůlu. Zaměstnavatel zcela právem bude požadovat náhradu i po něm. Pracovala jsem nějakou dobu ve velkoobchodu OZ a výmluv, proč se tu ztratilo půl kamionu jahod, támhle pytel ořechů atd. jsem měla brzo plné zuby. Možná, že je váš kamarád nevinný, stejně dobře může jet v podnikovém rozkrádání s ostatními, to nikdo neposoudíme, ani vy ne. Ten jeho kolega zcela jistě nedělá jen chyby, ale krade.

abc
ale to preci neni zodpovednost toho skladnika aby se staral o druhe skladniky. od toho tam je jejich vedouci. A pokud ten vedouci nema primy dukaz, kdo skodu udelal tezko bude moci udelovat spoluvinu vsem. Odpovednost pada na jejich vedouciho.

@abc - Mýlíte se. Zkuste nahlédnout do ZP ;)

abc, tak to určitě není.

abc
tak to mi vysvetlete. pokud budu delat za kasou, tak mam odpovednost za svou pokladnu a ne za pokladnu prodavacky vedle. Jak mohu mit odpovednost za skladnika, ktery pracuje v jine smene nez ja? To jako delaji pred kazdoy smenou inventuru?
etana*

abc...inventuru si klidně může dělat skladník každý den, to je jeho problém. Právě že společná hmotná zodpovědnost v provozech, kde není možné předávat pracoviště s inventurou denně nebo kde se pohybuje víc osob je jediný způsob, jak zabránit zaprvé velkým ztrátám (zaměstnanci se navzájem hlídají, protože ví, že by ztrátu platili i za zloděje), mohli by se domluvit a hodit své krádeže na jednoho obětního beránka, který by klidně nemusel nic tušit atd. Jedině strach ze ztráty peněz je donutí si zboží nebo materiál hlídat. V podobných provozech se krade tak, že by straky závistí zbledly, kamery, práskači, nic moc nepomáhá. Jen strach z postihu.

abc
@etana: diky za vysvetleni. Zkusenost osobni nemam zadnou, ale prije mi to nespravedlive, abych odpovidal za to, ze druhy nekrade. Takovou smlouvu bych nikdy nepodepsal, asi.
abc
a taky pro toho zlodeje to neni moc odrazujici. pokud udelal skodu za 100tis ktera se rozpocita mezi 5 lidi tak furt si nakradl za 80tis.

abc, "pokud budu delat za kasou, tak mam odpovednost za svou pokladnu a ne za pokladnu prodavacky vedle"
to máte pravdu, ale Vy taháte jednu situaci, o kterou určitě nejde. Příklad jiný. Dva skladníci, jeden na ranní a druhý odpolední a překrývají se. Oba musí spolu spolupracovat a hlídat si svěřené hodnoty.

Ale pokaždé bude situace jiná, vždy podle pracoviště.

hodnocení

2x

@jmenojmeno - Jak se může prosím můj kamarád bránit?

Těžko, protože pravděpodobně neprokáže porušení/zanedbání povinnosti ze strany zaměstnavatele ani to, že ho o hrozící či už způsobené škodě informoval. Viz ZP § 250 a násl.

hodnocení

1x

Kamarád to musí řešit s vedením ihned, stále do doby nápravy. Jinak mu nic nepomůže, páč tu zodpovědnost o svěřené prostředky a majetek má.

stálo tam mimo jiné, že vedoucí je povinnen zajistit takové podmínky, aby nedocházelo k újmě na majetku, což nefunguje
to tvrdí kdo, že to nefunguje.

doplněno 03.10.20 12:55:

priklad11, neznám podmínky skladu, kde dotyčný pracuje, vždy to bude trošku odlišné.

U nás je HZ i za palety, páč to jsou taky zásoby. A v nich je uloženo peněz...Dokonce za za VZV vozík musí mít někdo zodpovědnost. Páč není možné, aby majitel firmy něco koupil do firmy a někdo to neuhlídal. Je to vždy specifické, dle provozu. I počítače někdo má na starost.

priklad11*

Problém je v tom, že zaměstnanec který se domnívá, že nemá utvořeny podmínky ke své práci s hmotnou odpovědností, je povinen na to zaměstnavatele prokazatelně upozornit. Jinak má smůlu.

priklad11*

Pár zásad které je třeba vyžadovat.

Při příchodu i odchodu pracovníka z pracoviště s hmotnou odpovědností je třeba vyžadovat provedení inventarizace i kdyby při migraci pracovníků se měla konat každý den.

Neexistuje, aby na procoviště s hmotnou odpovědností měl umožněn přístup někdo jiný bez přítomnosti hmotně odpovědného pracovníka.

Vybavení jako židle a pod nepodléhá hmotné odpovědnosti. Pouze zboží určené k oběhu. Myslím, že není odpovědnost ani za vratné palety.

Nějaké stížnosti panu vedoucímu je jedna paní povídala. Jedině písemné upozornění, s potvrzením, že ho vedoucí převzal.

priklad11*

Pochopitelně za všechno musí být nějaká odpovědnost. Různé sklady ale všude stejný ZP. Rozdíl mezi Obecnou a Hmotnou odpovědností je především v důkazním břemenu. Pak taky ve výši škody, za kterou je pracovník odpovědný. Hmotná odpovědnost lze uzavřít pouze na zboží určené k oběhu. Na palety už nejsem jist. Nějaké rozhodnutí NS. Pak ještě existuje osobní odpovědnost, třeba za osobní převzetí pracovního nářadí. Možná by vozík mohl být zařazen do této kategorie.

jenda2*
hodnocení

1x

Je trochu pozdě na nějaké řešení fe formě odmítnutí hmotné odpovědnosti. Při prvním zjištění pochybení jiného zaměstnance měl podat žádost o kontrolní inventuru a pak se dalo něco řešit. Za hloupost se vždy platí.

hodnocení

0x
Asi kamarádovi nezbyde, než si pořídit pojistku "na blbost".Podle zákonníku hradí škodu způsobenou na majetku zaměstnavatele do výše pětinásobku HRUBÉ měsíční mzdy. Na takovou částku musí mít pojistku. S ní pak bude hradit jen nějakou spoluúčast která se liší podle pojišťovny.
eman
Nezlobte se ale proč radíte takovou hloupost? Vy si opravdu myslíte že pojistka na blbost kryje manka a škody na svěřených hodnotách? V žádném případě, ty jsou vždy logicky ve výlukách. Že by si kdokoliv nakradl a potom nechal zaplatit pojišťovnu? Asi ne viďte...
Nejsem vševěd jako vy a tím pádem nemůžu tvrdit že jsem četl smlouvy všech pojišťoven na trhu abych mohl tvrdit že nemáte pravdu.

hodnocení

0x

Tak jeden je miláček nevinný a druhý je hlupák. Když to teda ten první věděl po celý rok, že hlupák ho přivede do maléru a nic neudělal, aby se vyhnul potížím, tak budou hlupáci asi oba. Já teda nevím jak to v takových skladech chodí, ale nějak mi je divné, že by nebylo možné prokázat nevinu jednoho protagonisty. Jestli se v práci střídají, tak si snad předávají sklad každý den a musí se to při předávce podepsat a pak by se zpětně dalo zjistit, kdy se předměty ztrácely. Nebo to tak není? A jestli to tak není, tak já osobně bych teda hmotnou zodpovědnost za druhého člověka nikdy nepodepsala a divím se, že to tak mají v tom podniku zařízené. Ale ono to dneska asi možné bude a pak záleží na každém, na co přistoupí. Ale zdá se mi to podivné, protože jak může firma po někom chtít, aby ručil za poctivost cizího člověka? Podle mne nevinnému miláčkovi nic nehrozí, protože ta firma zná určitě způsob, jak viníka odhalit, ale on to neví, tak se bojí. Ale jestli kradl také, tak pak to bude asi blbé...

priklad11*

Několik pojmů. Důkazní břemeno. Kdo nese důkazní břemeno. Otázka je co je připuštěno jako důkaz. Není to kdejaké tvrzení. Viz třeba Nečas. Všichni to slyšeli, ale podle NS nikdo nic neslyšel. Jak v pohádce Císařovi nové šaty. Nahatého císaře obdivuji jaké má krásné šaty.

Rozdíl mezi Obecnou odpovědnosti a hmotnou odpovědností.

V Obecné odpovědnosti nese důkazní břemeno poškozený a musí prokázat kdo mu škodu způsobil.

V Hmotné odpovědnosti nese důkazní břemeno ten kdo na hmotnou odpovědnost přistoupil a v případě škody, musí prokázat, že nenese vinu na jejím vzniku.

Tak snad se tazatel svůj problém vyřeší.

jenda2*

Zřejmě to bude problém kamaráda tazatele. Ale jak již tady bylo napsáno, rok nic nedělal tak bude platit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]