Nejste přihlášen/a.
Utrácím a spořím málo, v 60 letech už toho moc nepotřebuji a dědit je málokdy spravedlivé, mám rezervu na co kdyby se něco pokazilo (myčka, pračka, auto)a jinak dělám radost vnučkám, sobě, a ostatním v rod ině. Stavební spoření.
lidi jsou ruzni,ne ze bych si nikam nezajel par x rocne.Ale uz me zacinaji srat lidi ,podle kterych kdo necestuje je menecenny.
A celoživotní úspory na stáří máte kde? Nemovitosti, akcie, drahé kovy nebo umělecké předměty? Za co budete zbývajících 20 - 30 let žít?
donpapa: > Za co budete zbývajících 20 - 30 let žít
Neslouží náhodou k tomuto účelu už desítky let starobní důchod?
Wendo,jestli nerozumíte investicím,úspory do nákupu akcí,fondú a pod. neinvestujte,múžete i zaplakat nad případnou velkou strátou.Na žádnem spořáku vám banka nedá ani nedala taký úrok, který by převýšil inflaci, i když nedávno úrok 1,7% nebyl nemožný.Všude je nyní kolem 0,5%.1% bez podmínek vám dá Hello bank na spořícím účtu do výše 300000 Kč,0,6% na běžném účtu.JT bank 0,9%,ale vklad musí být min. 500000 Kč.S úsporami je to tak.že je požírá inflace.
A o jakou částku se jedná? O jak velkých úsporách píšete?
Před lety jsme koupili chalupu, když jsme ji vybírali, kriteriem bylo mj. takové místo, které se rychle prodá, pokud bychom potřebovali peníze. Což se nakonec podařilo a chalupa je ta nejlepší investice, jen škoda, že jsme tenkrát nemovitostí nekoupili víc. Chalupu přes léto pronajímáme přes cestovku, několikrát se již zaplatila.
Oba jsme měli penzijní a stavební spoření+ nějakou rezervu, pokud by se něco rozbilo, nebo nebyl příjem. O jiných investicích jsem neuvažovala, nerozumím tomu a nerada riskuji.
Ještě doplním 1% úroku z naspořené částky ročně.Ty 2000 Kč je státní podpora ročně za podmínky naspořit 20 000 Kč za rok
Ještě doplním, že:
Zhodnocení až 3,4 % ročně
Platí při získání státní podpory 2000 Kč ročně, úrokového bonusu v rámci Bonusového programu, po 6 letech spoření, při cílové částce 200 000 Kč a vkladu 1850 Kč měsíčně, včetně poplatků za vedení účtu, bez odečtení daně.
jo maruna to je hlava,
tohle se oplatilo v dobach vzniku st.sp. do doby nez zmenili vysi stat.prispevku.
Radílkové, plácáte nesmysly. Za vás už to spočítali jiní odborníci.
Mně nekritizujte, já si za svým názorem stojím. Raději se držte otázky, kterou tady položila paní.
S Marunou to je zbytecna debata.
Vrchol vseho je jeji rada zalozit si vice stav.sporeni.V tom zaspala dobu cca 20 let dozadu.Jak jsem psal vyse.
To musi byt hlava pane Vachmaister
Marunaa je fajn. Finanční matematika ji sice nic neříká, ale za to je skvělý materiál pro zprostředkovatele a prodejce finančních produktů. Bylo by skvělé, kdyby se finanční gramotnost učila už od základní školy. Mám však obavu, že naprostá většina učitelů jsou Marunaa. Ani 50 tisíc měsíčně na tom nic nezmění ...
Tak to určitě není moc dobrá rada na to pozor...Takových borců už jsem viděl co žijou heslem.
"Žiju ted a naplno,užívám si života,co bude zítra mě nezajímá" Pak se něco pokazí nebo zadrhne...a že se to přihodí vždy.Nemoc,nečekaný výdaj atd...není kam pořádně sáhnout pro penízky a je velký problém.A na to užívání života se jen smutně vzpomíná.
Sbírka bankovek /v bance v trezoru/ jde ročně až o desítky procent nahoru. Žádný potomek v tom pokračovat nechce, tak mám zajištění na stáří. v důchodu budu dle potřeby rozprodávat. Je fakt, že to není pro každého, bylo potřeba studovat, probírat to s kolegy sběrateli, chodit po burzách a aukcích...ale vyplatilo se. K tomu mám penzijko, stavebko a úrazové. Kromě stavebka mi na obě přispívá zaměstnavatel. Jinak se dá jezdit po vetešnictvích, bazarech a zastavárnách a kupovat podhodnocené zboží a obratem ruky prodávat dráž. Ale zase to chce znalosti.
Prosím vás chtěla bych vás vidět jak obratem ruky prodáváte ty krámy z vetešnictví, bazaru a zastavárny ještě za víc než za co jste je koupil ale vše je možné. Všude je toho plno, když jdete do starožitnictví tak vidíte pravdu krásné a cenné kousky, tam toho mají tolik, jsou plné, někteří už vůbec nevykupují, protože nikdo nic nechce. Před lety jsem koupila krásný starožitný nábytek opravdu pěkný celý pokoj, myslela jsem, že se časem ještě zhodnotí a lehce se prodá-nikoliv, nikde ho nechtějí za pár korun to by ho chtěli, ale tolik mě kdysi stáli stěhováci. Tazateli bych radila aby se bez znalostí do toho vůbec nepouštěl. V dnešní době kovidové je velice těžké poradit do čeho vložit peníze, protože třeba nakoupíte akcie, dluhopisy, fondy. ale to je velký risk, možná, že vám někdy vynesou nějakou korunu, ale za hodně let. Každý nechce léta čekat a nakonec zjistíte, že kvůli inflaci vlastně jste nic nevydělal.
Musíte vědět, co je podhodnocené a co je zrovna v kurzu. Denně sledovat burzy, prodeje na Aukru aj. Vše je o informacích.
Pokud jste mladá, tak si musíte najít svůj obor ve sběratelství, který člověka bude bavit, já ho našel a mám zhodnocení už nyní 5x vyšší, než byla průběžná investice! Jak píše kolega, dobré zajištění na důchodový věk! Nevěřím v zhodnocování v penzijním pojištění atd., tak si zhodnocuji sám a velmi úspěšně! Stálo mne to 25 let hledání, sbírání a ve finále vydání knihy ve svém sběratelském oboru, kterou jsem si sám sponzoroval! Za posledních pár let, se objevilo několik žen ve sběratelství a jsou i úspěšné..
suzy - vy zas perlíte. Tazatel píše
Já bych měl časový horizont 1rok.Myslíte, že to je opravdu reálné uložit tam ty peníze na tuto dobu a pak jen vypovědět?
Má si koupit na jeden rok byt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.