Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam vložit úspory?

Od: wenda* odpovědí: 59 změna:
Dobrý den,
chtěla jsem se poradit kam investujete své úspory? Úroky na spořících účtech jsou mizivé okolo 0.5% což nepokryje ani inflaci :(
Jak uvažujete vy? Děkuji

59 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

4x

Utrácím a spořím málo, v 60 letech už toho moc nepotřebuji a dědit je málokdy spravedlivé, mám rezervu na co kdyby se něco pokazilo (myčka, pračka, auto)a jinak dělám radost vnučkám, sobě, a ostatním v rod ině. Stavební spoření.

To máte hodně malé nároky. Mně je o pár let více a peníze potřebuju na cestování.

lidi jsou ruzni,ne ze bych si nikam nezajel par x rocne.Ale uz me zacinaji srat lidi ,podle kterych kdo necestuje je menecenny.

donpapa

A celoživotní úspory na stáří máte kde? Nemovitosti, akcie, drahé kovy nebo umělecké předměty? Za co budete zbývajících 20 - 30 let žít?

hm*

donpapa: > Za co budete zbývajících 20 - 30 let žít

Neslouží náhodou k tomuto účelu už desítky let starobní důchod?

donpapa

hm Starobní důchod je pouze sociální dávka. Pokud si chce člověk udržet životní úroveň, tak musí scházející čast doplnit ze svých zdrojů. A výhled určitě není radostný, to ví každý.

mate59
hodnocení

2x

Wendo,jestli nerozumíte investicím,úspory do nákupu akcí,fondú a pod. neinvestujte,múžete i zaplakat nad případnou velkou strátou.Na žádnem spořáku vám banka nedá ani nedala taký úrok, který by převýšil inflaci, i když nedávno úrok 1,7% nebyl nemožný.Všude je nyní kolem 0,5%.1% bez podmínek vám dá Hello bank na spořícím účtu do výše 300000 Kč,0,6% na běžném účtu.JT bank 0,9%,ale vklad musí být min. 500000 Kč.S úsporami je to tak.že je požírá inflace.

hodnocení

2x
Stavební spoření není investování, ale jen spoření. Vydělat se na tom nedá, protože část sežerou poplatky a zbytek sežere inflace, ve výsledku po šesti letech za to koupíte mnohem méně, ale je to lepší než spořit na spořícím účtu. Investování je o něčem jiném...
maxipes

Spořením nezbohatnete.

hodnocení

2x

A o jakou částku se jedná? O jak velkých úsporách píšete?

Před lety jsme koupili chalupu, když jsme ji vybírali, kriteriem bylo mj. takové místo, které se rychle prodá, pokud bychom potřebovali peníze. Což se nakonec podařilo a chalupa je ta nejlepší investice, jen škoda, že jsme tenkrát nemovitostí nekoupili víc. Chalupu přes léto pronajímáme přes cestovku, několikrát se již zaplatila.

Oba jsme měli penzijní a stavební spoření+ nějakou rezervu, pokud by se něco rozbilo, nebo nebyl příjem. O jiných investicích jsem neuvažovala, nerozumím tomu a nerada riskuji.

smode*
hodnocení

2x
V článcích které jsem zde zmínil jsem naprosto konkrétně popsal jak základním způsobem na akcie. Nehledejte za tím žádné složitosti. Je třeba začít. Bohužel po opětovném přečtení celého vlákna musím konstatovat že máte typický průběh investora který nakonec neudělá nic nebo půjde přinejlepším do spoření které nevynese mnoho a spíše ještě bude tratit na poplatcích. Je jedno co si v případě investic vyberete, avšak uvědomte si že jen těch kteří chtějí uchránit své úspory proti inflaci je obrovské množství. A dále z těchto jedině ti kteří pochopili jednoduchou rovnici "čím více chci vydělat tím více musím riskovat" mohou profitovat. Bez riskování nezískáte nikdy nic.

smode*
hodnocení

0x
Dobrý den. Nakupuji akcie. Celý seriál o nich si můžete přečíst zde v sekci Články.

hodnocení

0x
Taky akcie. Nad 10%ročně.

liska5
hodnocení

0x

Koupit třeba garáž na dobrém místě a pronajímat. Časem se hodí buď samotná garáž potomkům, nebo se dá opět prodat, když bude nejhůř.

hodnocení

0x
Nejvýhodnější a bez rizika je Stavební spořeníPodpora činí 10 procent z ročně naspořené částky, nejvýše však 2000 korun ročně. Pro její získání je třeba spořit alespoň šest let.

Ještě doplním 1% úroku z naspořené částky ročně.Ty 2000 Kč je státní podpora ročně za podmínky naspořit 20 000 Kč za rok

motak
Jenom drobná nevýhoda,ze ma cenu sporit jen smesne částky...
A to co získáte na úrocích sežerou poplatky...takže za 6 let získáte 12tis. Nic moc...

Ještě doplním, že:

Zhodnocení až 3,4 % ročně

Platí při získání státní podpory 2000 Kč ročně, úrokového bonusu v rámci Bonusového programu, po 6 letech spoření, při cílové částce 200 000 Kč a vkladu 1850 Kč měsíčně, včetně poplatků za vedení účtu, bez odečtení daně.

motak
Nikde nemají, jak ty 3,4% počítají. V prvních letech je ten vynos nejvyšší, a pak klesá. Takže je to jenom neporovnatelne cislo...
Rozhodně je to nejlepší zhodnocení peněz v dnešní době. Mladí by neměli váhat. Mohou si klidně založit i více stavebních spoření najednou.Do roku 2004 platilo pravidlo, že můžeme mít současně nejvýše jednu smlouvu o stavebním spoření se státní podporou. To se ale změnilo a dnes je možno nárokovat státní podporu i na více smluv najednou. Stále však platí, že jedna osoba smí čerpat nejvýše 2000 Kč státní podpory za rok.14. 9. 2019
motak
Ne není to nejlepší zhodnocení. Je to malé zhodnocení, vzhledem k podminkam a dlouhé době.
A jaky ma smysl mít vc spoření,když státní podporu muzu uplatnit jen na jedno? Vždyť si tím celkovy vynos jen zhoršite...

Jde o větší úrok, tj, 1%

motak
A ze zaplatíte dvojnasobne poplatky vám nevadi? Je vidět,že si to ani nedokážete spočítat...
Jedno procento zaplatíte za uzavření smlouvy plus poplatky za vedení účtu, pokud nejsou nějaké akce. Spořitelny vědí, jak si ty peníze vzít zpět. Než spořit, vyjde levněji hypotéka. Sazby jsou okolo dvou procent při inflaci daleko vyšší, takže půjčku vám pomáhá splácet inflace.

jo maruna to je hlava,

tohle se oplatilo v dobach vzniku st.sp. do doby nez zmenili vysi stat.prispevku.

Radílkové, plácáte nesmysly. Za vás už to spočítali jiní odborníci.

Mně nekritizujte, já si za svým názorem stojím. Raději se držte otázky, kterou tady položila paní.

gazda*
Stavební spoření se vyplatí jenom se státní podporou.

Teď jsem uzavřel stavebko, bez poplatku 1%, s cílovkou 200.000Kč.

Marunaa jenže vy tam vidíte těch deset procent ročně, ale to je jen první rok. Druhý rok už je to jen 5% a ten šestý rok jen 1,6%. Efekt složeného úročení není žádný, spíš naopak, čím víc a déle spoříte, tím víc je výnos nižší a o reálném výnosu vzhledem k inflaci se už nedá mluvit vůbec. Teď si zkuste vypočítat, když si někam vložíte peníze za 10%ročně a výnos budete reinvestovat. V druhém roce je výnos již 11% protože procento z deseti je další jedno navíc. A jaký úrok bude v šestém roce? Efekt složeného úročení...

S Marunou to je zbytecna debata.

Vrchol vseho je jeji rada zalozit si vice stav.sporeni.V tom zaspala dobu cca 20 let dozadu.Jak jsem psal vyse.

To musi byt hlava pane Vachmaister *zed*

Tak tak. Kamarádka uzavírá tyto smlouvy pro stavebka a včera po půl roce jsem ji zase potkal. Bydlí naproti. Do práce nechodí vůbec a jen se směje. Od jara nebyla doma, furt někam jezdí, i na několika denní túry, hlavně Alpy. Maruna to ale napsala správně, že to dobře vypočítali odborníci :) Když to sype, tak to sype :) takže to fakt vypočítali dobře :)
donpapa

Marunaa je fajn. Finanční matematika ji sice nic neříká, ale za to je skvělý materiál pro zprostředkovatele a prodejce finančních produktů. Bylo by skvělé, kdyby se finanční gramotnost učila už od základní školy. Mám však obavu, že naprostá většina učitelů jsou Marunaa. Ani 50 tisíc měsíčně na tom nic nezmění ...

hodnocení

0x

Nespořte, užívejte si a nechte si jen malou rezervu.

Tak to určitě není moc dobrá rada na to pozor...Takových borců už jsem viděl co žijou heslem.

"Žiju ted a naplno,užívám si života,co bude zítra mě nezajímá" Pak se něco pokazí nebo zadrhne...a že se to přihodí vždy.Nemoc,nečekaný výdaj atd...není kam pořádně sáhnout pro penízky a je velký problém.A na to užívání života se jen smutně vzpomíná.

donpapa

Takže na stáří není nutné spořit? Zajímavá myšlenka. Myslím, že ze vzdělanějších lidí na to nikoho nenachytáte. Takoví mají svou hrdost a důstojnost.

hodnocení

0x

Posílám si nějaké peníze na důchodvé spoření, alespoň nějké zhodnocení státem. Dva roky závazek, aby podpora fungovala. Jinak při zrušení kdykoliv, ale bez podpory státu. Akcie jsou příliš riskantní. Nebo pak nemovitost.

wenda*
hodnocení

Dobrý den,
akcie nezní špatně, ale jak se je naučit obchodovat?
Stavební spoření je zase jisté.

hodnocení

0x
Jisté máte i protiinflační dluhopisy, bude další kolo úpisu. Výnos je 0.5 % plus inflace.
wenda*
hodnocení

Dívám se na ty protiinflační dluhopisy, garantuje se inflace + 0.5%, doba 6 let.
Já vám teda nevím kam úspory schovat.
U těchto se dá vybrat peníze vždy po roce, takže nemusí tam být šest let. Jen je nutné dát výpověď měsíc před ukončením od data platnosti vkladu. Reálný výnos je sice nulový, ale kupní síla je jakž takž zachována. Lidi se často ptají kam vložit tolik nebo tolik peněz, ale správná otázka je vždy časový horizont, o částku ani nejde. Bez časového horizontu, tedy jak dlouho ty peníze nebudou postrádat se nedá přesněji odpovědět.
wenda*
hodnocení

Já bych měl časový horizont 1rok.
Myslíte, že to je opravdu reálné uložit tam ty peníze na tuto dobu a pak jen vypovědět?
U toho dluhopisu můžete po roce prodat jen do 500tis a co je nad tuto částku pouze 50 %. Tady je toho víc
jansusanka.cz/...

hodnocení

0x

Sbírka bankovek /v bance v trezoru/ jde ročně až o desítky procent nahoru. Žádný potomek v tom pokračovat nechce, tak mám zajištění na stáří. v důchodu budu dle potřeby rozprodávat. Je fakt, že to není pro každého, bylo potřeba studovat, probírat to s kolegy sběrateli, chodit po burzách a aukcích...ale vyplatilo se. K tomu mám penzijko, stavebko a úrazové. Kromě stavebka mi na obě přispívá zaměstnavatel. Jinak se dá jezdit po vetešnictvích, bazarech a zastavárnách a kupovat podhodnocené zboží a obratem ruky prodávat dráž. Ale zase to chce znalosti.

wenda*
hodnocení

To také nezní vůbec špatné, ale já se v takových věcech vůbec nevyznám, nevím kolik by co mělo hodnotu :( mohl by mě kdekdo napálit.
Co ještě jiného by se dalo takto koupit?
maxipes

Prosím vás chtěla bych vás vidět jak obratem ruky prodáváte ty krámy z vetešnictví, bazaru a zastavárny ještě za víc než za co jste je koupil ale vše je možné. Všude je toho plno, když jdete do starožitnictví tak vidíte pravdu krásné a cenné kousky, tam toho mají tolik, jsou plné, někteří už vůbec nevykupují, protože nikdo nic nechce. Před lety jsem koupila krásný starožitný nábytek opravdu pěkný celý pokoj, myslela jsem, že se časem ještě zhodnotí a lehce se prodá-nikoliv, nikde ho nechtějí za pár korun to by ho chtěli, ale tolik mě kdysi stáli stěhováci. Tazateli bych radila aby se bez znalostí do toho vůbec nepouštěl. V dnešní době kovidové je velice těžké poradit do čeho vložit peníze, protože třeba nakoupíte akcie, dluhopisy, fondy. ale to je velký risk, možná, že vám někdy vynesou nějakou korunu, ale za hodně let. Každý nechce léta čekat a nakonec zjistíte, že kvůli inflaci vlastně jste nic nevydělal.

Musíte vědět, co je podhodnocené a co je zrovna v kurzu. Denně sledovat burzy, prodeje na Aukru aj. Vše je o informacích.

Pokud jste mladá, tak si musíte najít svůj obor ve sběratelství, který člověka bude bavit, já ho našel a mám zhodnocení už nyní 5x vyšší, než byla průběžná investice! Jak píše kolega, dobré zajištění na důchodový věk! Nevěřím v zhodnocování v penzijním pojištění atd., tak si zhodnocuji sám a velmi úspěšně! Stálo mne to 25 let hledání, sbírání a ve finále vydání knihy ve svém sběratelském oboru, kterou jsem si sám sponzoroval! Za posledních pár let, se objevilo několik žen ve sběratelství a jsou i úspěšné..

a muzes se podelit co je tva zberatelska vasen?Nebo je to tajne.

wenda*
hodnocení

Tak já z toho nejsem moc chytrá.
Stále váhami, kam úspory vložit, banky nabízejí strašně malý úrok okolo 0.5%
Nenapadá ještě někoho něco? Děkuji

hodnocení

0x

Za pár desítek tisíc jsem koupil dluhopisy, výnos čekám tak asi 8-9% ročně.

krtek6
hodnocení

0x

jak říká klasik...nejlepší investice je do alkoholu...kde jinde dostaneš 40% *smich*

Pravá valašská i 52% :)

hodnocení

0x
Me by zajimalo docela, jestli si v dnesni dobe prijdete na sve s tema akciema. Vim minimálne o jednom clovekovi, kteremu covid pekne zametl s akciema.
hm*

Určitě jsou lidi, kteří na kovidovém poskakování akcií slušně vydělají.

Jak jsem psal výše, klasika přes 10% mám jen z dividend to počítám pouze v ročním zúčtování. Ale jelikož dividendy pravidelně reinvestuju, tak je to procento samozřejmě každoročně vyšší. To je ta výhoda složeného úročení. Například po šesti letech to již dělá přes 16% ale u toho stavebka to funguje přesně naopak. V prvním roce tam je těch deset procent, ale v tom šestém již jen 1,6% navíc je to silně omezené, protože spořit víc než 20tis je zbytečné. Akcie můžete nakoupit nebo pravidelně nakupovat jednoduše neomezeně. Jinak kromě zisků z dividend, které mi přináší pravidelný pasivní příjem, ještě část peněz používám na aktivnější obchodování, takže celkově to bude ještě více. U elektromobilek jako Tesla nebo čínské Nio to jsou stovky procent od jara, v podstatě za půl roku a tohle podrzim déle, jelikož prostor nahoru je v podstatě neomezený.

hodnocení

0x

Kupte si nějaký byt a pronajímejte, nebo nějaké pozemky.

id

suzy - vy zas perlíte. Tazatel píše

Já bych měl časový horizont 1rok.Myslíte, že to je opravdu reálné uložit tam ty peníze na tuto dobu a pak jen vypovědět?

Má si koupit na jeden rok byt*zed*

No za rok toho teda moc neuspoří tou metodou, o které mluví. Leda kdyby měla nějaký ten milion. Ale nejsem expert, to je fakt.

karlavaisova
hodnocení

0x

Kam vložit úspory? No já myslím, že nejlepší je vložit jako dobrou investici do investičního zlata (zlaté slitky), do stříbra. To platí a je směnitelné na celém světě. To si pak bezpečně ukrýt.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]