Nejste přihlášen/a.
Potřebuji poradit, čím kořenit pokrmy, tedy spíš zeleninové saláty. Moc toho nesmím. Sůl a pepř, česnek, chili, podravku atd. Nevím čím to dochutit. Už jsem to měsíc jedl jen tak a leze mi to krkem. Zkoušel jsem bazalku, ale je to taky jen taková zelenina.
1/ Třeba salát polníček, na něj nakrájenou vařenou červenou řepu / zawaxovaná z LIDLu/, kousky tvrdšího kozího sýra, olivový, raději jiný panenský olej, citronovou šťávu.Případně nějaká semínka či pažitku... Sýr to osolí, řepa přisladí. Pokud málo, stačí trocha čekankového sirupu. Pokud nechcete kozí, tak třeba balkánský sýr nebo mozzarelu.
2/ Výborný je salát ledový, pár lžic kysané smetany, sekané mandle, pár lžic ananasových kousků z konzervy i s tou šťávou, přisolit, ocitronovat.
3 /Nebo mi chutná na kostičky vařený celer, nakrájená loupaná jablka, na proužky sterilovaná červená řepa + kysaná smetana. Lze vmíchat lehce kousky pečeného kuřete ze včera.
Některý salát lze ozdobit opečenou anglickou, ta tomu přidá chuť.
Ke všemu krajíček nějakého zrníčkového pečiva z topinkáče.
Je to těžká odpověď, protože nevím, jestli smíte třeba hořčici. Tak jestli ano, tak ho hrnku dáte lžičku francouzské hořčice, ale té pravé, třeba Amora, trochu himalájské černé soli Kala Namak, má vajíčkovou příchuť a koupíte ji třeba v lékárně Dr.Max, přilijete trochu jablečného octa, nebo kvalitního vinného octa, to pořádně vidličkou rozkverlat a pak přilévat olivový olej a míchat do krémové konzistence. Já teda přidávám i trochu cukru, ale nevím jestli smíte, nebo jestli smíte třeba nějaký ten sirup třeba stévii, nebo stéviový prášek. Já si tuhle zálivku dělám do zásoby do větší skleničky od marmelády, protože se vůbec nekazí a pak před použitím jednoduše zatřepu sklenicí a naleju na jakýkoliv salát. Ale já samozřejmě přidávám i drcený, nebo sušený česnek a někdy pálivé, někdy jiné domácí koření a to se pak v zálivce ty vůně propojí a rozleží a je čím dál lepší. Teď mě napadlo, smíte zázvor? Kdyby ano a máte tu chuť rád, tak můžete kousíček přidat. Jo a můžete také přidat trošičku vody, když se Vám bude zdát zálivka hustá. Já ale nepřidávám, protože ten salát, nebo zelenina na kterou to naleju to zase naředí. Teda lituji Vás, já si život bez koření nedokážu vůbec představit.
Na listí co vypěstuju (rukola, polníček, hlávkový salát a různé druhy orientálního salátu, lichořeřišnici, zkrátka jedlé listí) si dělám zálivku z olivového oleje, citronu a medu. Jednoduché, rychlé, výtečné. Podravku, majonézu nebo vůbec průmyslově vyráběné dresingy bych si do salátu nedávala, to ten salát nemusím vůbec jíst, když si ho zprasím.
Měl byste mít seznam potravin, které smíte. A z toho vycházet.
Nebo pokud máte crohnovu chorobu /to asi nemáte kvůli těm salátům/, tak to je, že každý pacient si musí sám najít potraviny, které mu nedělají dobře, či, které může bez následků.
Máte tedy šetřící dietu?
Zde bych doporučovala než čerstvé saláty, tak šťávy a smothie. Nevěřil byste, jak se dá vypít plno zeleniny a ovoce rozmixované v mixéru, pokud chcete čerstvé potraviny, nevařené, kvůli vitamínům.
A celkem bez příchuti, soli, pepře, koření. U šťáv mě vadí velký odpad, proto upřednostňuji druhou variantu.
Musím přiznat, že mě bazalka také nijak neoslovila.
10 bylinek na podporu trávení
Problémy související s trávením, tedy například nadýmání, plynatost, "těžký žaludek” či zácpu, můžeme účinně řešit i pomocí různých bylinek. Mnohé byliny v sobě ukrývají silice, rostlinné flavonoidy, vitamíny, minerály. Navíc těmito bylinkami víte jídlo ochutit, takže bude zdravé i chutné zároveň.
koriandr – zlepšuje trávení, podporuje činnost jater a střev, podporuje tvorbu trávicích enzymů. Obsahuje mnoho antioxidantů a vitamínu C.
pelyněk pravý – pomůže při bolestech žaludku, křečích a nechutenství. Podporuje trávení tím, že zvyšuje tvorbu žaludeční kyseliny.
petržel – výborný při plynatosti a na podporu trávení
bazalka – pomůže při nevolnosti, zácpě, křečích a nechutenství
bobkový list – zvyšuje chuť k jídlu, odstraňuje bolesti břicha a plynatost, jídlo dělá snadněji stravitelným
šafrán – pozitivně ovlivňuje trávení, detoxikuje játra – pokud se chcete dozvědět více o detoxikaci, přečtěte si náš článek
citrónová tráva – podporuje trávení, zklidňuje křeče
máta peprná – snižuje napětí a uvolňuje křeče, pročišťuje žlučovody a podporuje tvorbu žluči, působí proti nechutenství
fenykl obecný – pomůže při pocitu plného žaludku, uleví od křečí, zbaví vás nafukování i pálení žáhy
libeček lékařský – výborný na koliky, utlumuje bolesti břicha, odstraňuje křeče, podporuje činnost žlučníku i žaludku
( zdroj)
Zeleninu než čerstvou, tak si vyberte tu, která se dá mírně podusit, povařit.
Vidím to na dobrou mrkev, petržel, červenou řepu, trošku celeru, topinambury, batáty - prostě kořenové zeleniny.
Já jsem přestala úplně solit, změnila jsem též jídelníček, používám přepuštěné máslo, olivový olej a jde to. Zcela jsem vynechala uzeniny, maso pouze vařím ve vodě. I když mohu všechno, jenom pro odlehčení organismu.
Zařaďte i krůtí, králičí maso. To snad můžete.
Já mám ráda chuť základní suroviny. Takže vybírám koření a doplňky jen proto, abych chuť podpořila a ne ji přebila. Vystačím si s tím, co píšete i vy, jen vyměním chili za majoránku, a podravku za orientální koření. (Vnuk říká orientační koření) Záleží na tom, jak, na čem a s čím potravinu upeču, usmažím, udusím, uvařím. Na rybu bych třeba ikdy nedala sýr, ani omylem. Na pečené maso nikdy majoránku atd. Je to věcí zvyku z domova. Tátovo rčení: Smrdí ti to rybou? Vepřovým? Kup si sýr!
Ahááá, tak to je! To se nedivím, že vám to leze krkem. Já zase musím jen maso a po roce a půl si začínám zvykat. Jen jsem viděla maso, třeba na obrázku, zvedal se mi žaludek. Je to peklo a já vás lituji!
Špatně jsem se vyjádřil. Sůl a pepř, podravku, česnek, chili a podobné nesmím. Smažené taky ne. Maso skoro žádné, jen trochu kuřecího na vodě.
Saláty se nejvíc dělají sladkokyselé, lehce osolené.. To nemůžete ani stevii nebo čekankový sirup místo cukru? Ani balzamikový nebo jablečný ocet? Kyselost může dodat kysaná smetana či bílý jogurt...To je šílená dieta.
Nebo se vykašlete na saláty a prostě ke každému jídlu přikusujte nějakou zeleninu. Od ředkviček, přes okurky, zelenou petržel, mrkvičku, rajčata,... po ledový salát
Kořenit salát Podravkou mne nikdy ani nenapadlo. Vždyť je to sušená kořenová zelenina do polévek.To chce povařit. Musím zkusit, jak to chutná, ale pochybuji, že mne to nadchne... Jo, a některá snad obsahuje i glutamát.
Složení Podravky - ferpotravina.cz/...
Mnoho, velmi mnoho soli, podívejte se i na nežádoucí účinky E631.
Můžete k dietě kopr, čerstvě mletý kmín, petrželku nebo libeček? Jestli ano, tak jemně nasekané použijte do salátu, se zakysanou smetanou jako zálivku nebo místo omáčky rovnou na vařené maso. A co tofu? Pokud můžete a chutná Vám, kousek uzeného tofu a vařené maso umixujte na pomazánku. Navrch lžička rajského protlaku nebo zelené natě. Nebo nakrájené tofu přidat do kuřecího rizota. Zkuste změnit olej a zeleninu zakápnout olejem z ostropeřtce. Nebo srolovat list salátu a plátek eidamu, nakrájet na sousta, namáčet v omáčce, která Vám chutná. Snažte se jídlo hezky upravit na talíř, protože když má člověk jednotvárnou stravu, musí si pomáhat i pěkným servírováním. Nevím, jestli můžete solit náhražkami soli, ale čerstvé bylinky budou rozhodně vhodnější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.