Nejste přihlášen/a.
Jakou mate zkusenost?Ceka me extrkce nekolika zubu a mam trochu obavu.
Informuj svého kardiologa, on ti nejspíš cca na týden Warfarin vysadí/sníží a po extrakci zubů najede zpět na původní dávku. Bez informování kardiologa Warfarin sám neomezuj. Informuj též zubaře, aby nebyl reakcí tvého organismu překvapený. Při tomto postupu se bát nemusíš.
Mně osobně nasadil Warfarin kardiolog. A mám zato, že je to ve většině případů.
@kartaginec: A i pro ostatní: Nasazení warfarinu indikuje kardiolog, a to skoro bez výjimky. V odůvodněných případech internista. Ovšem může jej předepisovat na základě indikace od kardiologa více lékařů. Mně osobně jej na mou žádost předepisuje obvodní lékařka (mimochodem vynikající internistka) a nic se neděje.
Takže nevím, o čem tady diskutujeme.
Musím se ppřiznat, že odpověď @wamp prostě nechápu. Její příspěvky jsou většinou opodstatněné,ale takovouhle absurditu bych nečekal.
Pro neznalé: Warfarin (jinak i tzv. krysí jed) je lék na ředění krve. Vzhledem k tomu, že jeho účinky jsou velmi podstatné po kardiovaskulární soustavu, je velmi žádoucí, aby jej předepisoval kardiolog. A i proto pacienti s warfarinem musí 1x měsíčně absolvovat tzv. "Quick test", který ukáže hodnoty ředění krve a opět kardiolog je podle toho upraví na další období.
Nejsem sice lékař, ale některé obory docela slušně znám a to, co tady píši, je 100% pravda. Pokud se to někomu nelíbí, je mi to líto, ale můj názor neotočí.
Po přečtení reakcí mi nezbývá, než konstatovat: To nemá cenu.
Kardiak by měl lékaře upozornit na svůj srdeční problém (teda, pokud mu warfarin nehodlá psát jeho kardiolog). Některé srdeční problémy mohou být na warfarin přecitlivělé ..
@pckop: Ovšem jednalo se o kardiovaskulární problém, že? Takže u koho jsi byl a kdo ti tedy warfarin naordinoval? Prosím konkrétně.
Napsat Varfarin může za určitých okolností i obvodní lékař. Ale na základě doporučení odborných lékařů .
Jen tak na okraj, warfarin de fakto není lék na ředění krve, i když se mu tak běžně říká. Ve skutečnosti reguluje srážlivostkrve, na její hustotu nemá vliv. Nicméně je fakt, že toto označení (lék na ředění krve) se opravdu užívá zcela běžně, a pokud z toho třeba pacient nevyvozuje mylné závěry (takové případy jsem potkal), tak proč ne.
Na druhou stranu bych znovu opakoval, že prostě je lživé tvrzení, že warfarin předepisuje pouze a výhradně kardiolog. Proto, i když jsem souhlasil s vaší radou obrátit se na lékaře a dal jsem vám za to bod, jsem se pozastavil nad tím, proč tazatele bez hlubších informací posíláte právě za kardiologem. Teď už tomu rozumím, ale stále tvrdím, že prostě není pravda, že jen kardiolog to předepisuje. Ano, vy jste vycházel ze svých osobních zkušeností, ale ty prostě nemůžete zobecňovat. Třeba podle mých osobních zkušeností jsem se setkal výhradně s tím, že ho předpisoval ortopéd po nějaké operaci typu totální endoprotéza nebo korekční osteotomie, kvůli prevenci trombózy, ale netroufl bych si tvrdit ani jen tolik, že ho předpiusuje převážně ortopéd. Používá se například při žilních problémech (hluboká tromboza žil), což zřejmě bude řešit internista (ale já na rozdíl od @satam o sobě nemohu s čistým svědomím říci, že některé lékařské obory docela slušně znám). Nicméně dobrá, souhlasím s jeho radou obrátit se na lékaře, ale posílat ho za kardiologem bylo prostě nemístné. A co ce týče toho, co tak kategoricky napsala @wamp, stále to pokládám za absurditu, porušující pravidlo Z1.
A na okraj, s tou částí rady, uvažovat o testu na okultní krvácení, bych taky malinko polemizoval. Je sice prvda, že tenhle test je z hlediska pacienta nesmírně jednoduchý, ale vzhledem k timu, že warfarin má pomalý nástup a první účinky se rozhodně neprojeví po prvních dvou tabletách, mi to přijde jako zbytečné strašení; ale uvažovat o něm lze.
Zdravím. Přispěju svou troškou do mlýna. Musím podpořit @satama, on má pravdu, a poradil správně. Jelikož Warfarin ředí krev, respektive zpomaluje srážení krve, při zákrocích, které mohou krvácet, je potřeba, aby toto zubař dopředu věděl. Většinou si vyžádá posudek toho, kdo warfarin předepsal. Když se podíváte na dveře (svého lékaře), bývá tam většinou napsáno: MUDr. xxx, internista, kardiolog. Pokud jde o vypsání receptu, ten pak kromě internisty, kardiologa, vypíše klidně obvoďák, a to na zákadě zprávy od onoho internisty, kardiologa. A hotovo. Ida
Pokud bude zubař vědět že bereš Warfarin, nešáhne ti na ten zub bez souhlasu toho, kdo ti warfarin předepsal a kontroluje jeho působení. Test se teď nazývá INR. Zpravidla 4 dny před plánovaným zákrokem mi internista warfarin vysadil, napísal mi místo něj injekce, které si vlastnoručně píchám. Den před zákrokem mi udělal ten INR test a v případě správného výsledku mi napsal zprávu pro zubaře. A současně jsem dostal pokyny o léčbě warfarinem po zákroku. Takže musíš naklusat k internistovi nebo tomu, kdo ti warfarin napsal a kontroluje. S ním si podle data zákroku dohodneš další postup. Ale mělo by to být podle mně nejméně týden před plánovaným zákrokem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.