Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přivýdělek a předčasný důchod

Od: bimbam® odpovědí: 1 změna:

Prosím o radu. Jsem v předčasném důchodu. Termín řádného odchodu do důchodu by byl 1. dubna 2013.

Dostala jsem nabídku na přivýdělek ve výši 1000 Kč měsíčně. Jednalo by s o práci, kterou jsem v minulosti dělala (korekturu textů), pracovala bych doma.

Jakési informace jsem na internetu našla už dříve, vypadá to, že touto malou částkou nepřekročím limity. V letošním roce ne, od ledna do března také ne a od dubna už zřejmě mohu vydělávat bez omezení. Prosím znalé kolegy o konzultaci.

Zřejmě by se jednalo o smlouvu o dílo. Měla bych sepisovat na každý měsíc novou? Nebo by byla stačila na opakující se práci jedna? Jak mám případnou smlouvu vypovědět, až zjistím, že tuto práci nebudu moci vykonávat?

Jak by se ta slíbená tisícovka danila?

Na rozhodnutí mám poměrně málo času, uvítám všechny důležité rady a doporučení.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Při předčasném důchodu nesmíte vykonávat výdělečnou činnost, která by zakládala účast na důchodovém pojištění.

Popsanou situaci bych řešila dohodou o provedení práce (DPP) nebo dohodou o pracovní činnosti (DPČ).

DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně a DPČ s odměnou do 2.500 Kč měsíčně nezakládá účast na důchodovém pojištění.

___ Ještě si počkejte, jestli Vám někdo něco napíše ke smlouvě o dílo (s tou nemám zkušenosti).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]