Nejste přihlášen/a.
Ahoj mám menší problém. Nevím čím to je, ale kdykoliv jedu v metru, zívám. A to aspon jednou za dvě minuty. Jindy to není vůbec časté, ale jakmile nasednu do metra, spustí se to a už mi to začíná být trapné. Snad má někdo stejnou zkušenost a dokáže mi poradit co s tím Dík
Já jsem našla tohle o zívání
Již starověký lékaž Hippokrates, který žil v pátém století před naším letopočtem, se ptal, proč lidé zívají. Došel k závěru, že zívání "vyhání z plic špatný vzduch a odděluje krevní oběh jdoucí do mozku". Spojení s dýcháním je nasnadě. Hltan je při zívání otevřený až čtyřikrát více než v klidovém stavu. Kromě toho je zívání neoddělitelně spjato s ospalostí a probuzením, obecněji s nudou, která snižuje bdělost. Logicky by se z toho dalo vyvodit, že zívání slouží k okysličení mozku a tím ke zvýšení pozornosti.
Je tu jeden háček. Ultrazvuková vyšetření odhalila, že embrya zívají o závod již od třetího měsíce své existence. Aniž by tím získala jedinou molekulu kyslíku. Vědci museli svůj názor přehodnotit. Vyšli z poznatku, že zívání stimuluje činnost neuronů. Bude tudíž spojeno s chemickými procesy v mozku. Jde o reflex vyvolaný snížením svalového napětí. Uvádí do chodu celou řadu neurotransmiterů, jako je serotonin nebo dopamin. Lidé trpící Parkinsonovou chorobou způsobenou nedostatkem dopaminu nezívají. Naopak lidé s depresemi, kteří užívají léky zvyšující hladinu serotinu, trpí neovladatelnými salvami zívání.
doplněno 28.04.10 18:05:U zdravých lidí existuje celá řada situací, které zívání jednoznačně podporují. 75 procent lidí zívá ráno po probuzení, většinou při protahování. 50 procent zívá ke konci dne, po jídle je to necelých třicet procent. Všechny uvedené případy odpovídají obecné představě zívání jako projevu únavy a ospalosti. Kromě toho dochází ještě k jednomu zvláštnímu jevu. Atleti zívají před odstartováním závodu, parašutisté před prvním seskokem, studenti před zkouškou, hudebníci před začátkem koncertu. Dalo by se z toho vyvodit, že v takových případech slouží zívání k uvolnění psychického napětí? Zatím je to jen dohad, který vědci nepotvrdili.
U některých zvířat je zívání výsadou dominantních dospělých samců. Ne tak u lidí. Člověk zívá demokraticky, bez rozdílu věku či pohlaví. Je ale pravda, že některé stavy k zívání předurčují více než ostatní. Například těhotenství, přeplněný žaludek nebo naopak půst, nevolnost v dopravních prostředcích a počínající mdloby.
doplněno 28.04.10 18:06:a jen tak mimochodem, během čtení o zívání jsem si zívla už asi počtvrté
také jsem četl, že při zívání se snaží psychika o souznění s okolím. Lví samci také hodně zívají a prý tím dávají najevo, že nemají nepřátelské oumysli a hodlají se smířit se současnou situací a očekávají většinou potvrzení od jiných lvů, kterého se mu také dostane v podobě jak jinak než zase zíváním.
... to je ale blbost... během psaní jsem si čtyřikrát zívnul...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.