Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moje vnucka

Od: babka odpovědí: 10 změna:
Dobrý den
můj syn si našel přítelkyni která se s ním dala dohromady jen proto aby měla dítě, a když se zadarilo tak se s mým synem rozešla. Teď se synové pritetelkyni narodila holčička. A synova bivala přítelkyně s mým synem a i s celou naši rodinou přerušila veškerý kontakt.
Tak se chci zeptat jestli existuje možnost abych svoji vnučku taky vidělá, nebo ještě lépe jestli mám nějaké právo ji vídat pravidelně.
Zoufalá babicka

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Dobrý den. Dítě má právo na oba rodiče. A je v jeho zájmu stýkat se i s prarodiči. Syn ať na žádnou takovou dohodu nepřistupuje. Nemít žádná práva, jen povinnost platit alimenty, to by se zamlouvalo mnohým maminám. Ať syn podá žalobu na určení otcovství, soud mu vyměří alimenty a určí styk s dítětem. Syn pak může umožnit i vám, abyste se s vnoučetem vídali. Ať se syn své zodpovědnosti nezříká a přijme jí se vším všudy. Jinak pokud matka dítěte ho nechce uvést jako otce, ať neplatí ani alimenty. Vím, že dítě za to nemůže, ale vadí mi, když některé ženské dělají z chlapů blbce. Přitom v mnoha případech by se chlap starat chtěl a chtěl by se podílet na výchově. Pokud k tomu matka dítěte přistupuje takto, měla bych pochybnosti, zda je dítě opravdu jeho. Možná se zadařilo, ale s někým jiným..Tak ať se k tomu syn postaví zodpovědně a nechá si vše určit soudem.

hodnocení

5x

@babka - dohodu že nebude v rodném listě psaný jako otec ale bude jen platit alimenty
Koukám, že slečna je "šikovná" a doporučuji vašemu synovi, aby nic podobného nepodepisoval - v podstatě by platil na "cizí" dítě aniž by měl (a vy s ním) možnost se s ním stýkat.

pet32
hodnocení

2x

Je syn zapsán jako otec? Musí zažádat přes soud. To se hned začali snažit o dítě? Žádá matka alimenty?

hodnocení

1x
Otec dítěte nežádal u soudu kontakt s dítětem? Návštěvy a dny, kdy si může dcerku vzít k sobě?

hodnocení

1x

@babka - mám nějaké právo ji vídat pravidelně

Teoreticky ano, ale...

Je váš syn zapsán v rodném listu dítětě? Pokud ano, může samozřejmě požadovat styk s dítětem (i kojené miminko může vozit hodinu po parku), kdy byste se mohla přidat. U takto malého dítěte zatím víc těžko dosáhnete.

asd1
hodnocení

1x

S dohodou "nebýt otec, jen platit alimenty" bych jí poslal do háje. Chtěla mimino bez otce tak ho má, ale pak není ani kdo by jí sponzoroval alimentama.

Pokud dítě chce vídat, tak se může nechat zapsat jako otec dítěte. Pokud by se matka cukala tak stačí podat žalobu na určení otcovství (neprošvihnout termín), soud ho určí jako otce, bude zapsaný v rodném listě jako otec, dále soud mu určí alimenty a jak se s ním bude stýkat.

Pokud nebude úředně vedený jako otec, tak vnoučka vídat můžete čistě jen po dohodě s tou přítelkyní...

babka
hodnocení

No můj syn má už dvě děti z minulosti tak u tohohle dítěte je synův vztah vyce než vlažný. A ta synova bývalá přítelkyně chce po mém synovy jen sepsat takovou dohodu že nebude v rodném listě psaný jako otec ale bude jen platit alimenty. ☹
pet32

Tak, žádnou dohodu ať nepodepisuje, je jisté, že syn je otcem? Si představuje, že syn bude mít jen povinnost platit, práva žádné? At dá na soud o určení otcovství.

fialka2
hodnocení

0x

Tak mně to připadá, že ta žena využila Vašeho syna jako tzv. dárce... Nic nepodpisovat, je-li otcem, dá se zjistit podle otcovství. Jinak, platí-li alimenty, tak má nárok na styk s dítětem. Tedy by jste mohla vnučku vídat. Jinak řešit přes soudy,

pokud nejde solidní domluvou.

Jen podotýkám, že styk s dítětem není možno podmiňovat placením výživného.

NOZ § 888

Dítě, které je v péči jen jednoho rodiče, má právo stýkat se s druhým rodičem v rozsahu, který je v zájmu dítěte, stejně jako tento rodič má právo stýkat se s dítětem, ledaže soud takový styk omezí nebo zakáže;

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]