Nejste přihlášen/a.
Ahoj
v některých sdrojích jsem se dočetl, že papričky mohou poškodit jícen a žaludek. V jiných zase, že papričky pouze dráždí centra bolesti a zvyšují kyselost žaludečních šťáv, ale přímo jícen nepoškozují a pokud nedojde ke zvracení, je to vlastně bezpečné (nicméně může docházet k jiným jevům například dočasné zúžení cév vlivem kapsaicinu v krvi). Je tu někdo, kdo by mi na to seriozně odpověděl?
Doktoři/vědci se neshodnou ani tom, zda alkohol či káva prospívá nebo škodí. Myslím, že odpovědi se nedoberete. Jsou určitá fakta, že v Indii a Asii do sebe cpou chilli ve velkém a snad to má být účinné proti parazitům, které v sobě běžně mají.
Pokud vám chilli papričky chutnají jezte je, ale nepřehánějte. Jde si tím opravdu poškodit zdraví... můžete klidně začít plivat krev apd. Takže s rozumem.
Podle mě v malé/rozumné míře prospívají.
Pálivé papričky jím už asi 40 let a to každý den. Prostě jsem na ně zvyklá a přidávám s výjimkou sladkého jídla (kromě domácí čokolády, tam do některé náplně pralinek přidám i to pálivé) do všeho. Sice používám ty extrémě pálivé, pěstuji si je sama a dělám si vlastní kořenící směsi. Ale asi to nepřeháním, protože ve svém pokročilém věku netrpím zatím vůbec žádnou nemocí. V době, kdy jsem je začala jíst, ještě nebyl internet a jedla jsem pálivé jenom proto, že mi to jednoduše chutnalo. Po mnoha letech jsem se na internetu dočetla, že jsem zřejmě dělala dobře, protože právě ten kapsaicin prý je v rozumné míře zdravý. Já bych Vám doporučila, abyste si vyhledal na internetu články, které se tímto tématem zabývají a nečetl jenom jeden, ale skutečně se tomu chvíli věnoval a přečetl si různé názory. Jedině tak se o účincích kapsaicinu něco dozvíte a pak se rozhodnete podle svého a své zdravotní situace a také chuti, co Vám prospěje. Já mám tu zkušenost, že mi vždycky vlastní tělo "řekne" co mám jíst. Projeví se to tak, že najednou dostanu chuť třeba na červenou řepu a nestačí mi ji sníst pouze jednou, ale jím ji na různé způsoby třeba měsíc. Pak to najednou přejde a zase ji určitou dobu vůbec nemusím. A tak to mám se vším. Teď to už dělám tak, že když mám na něco opravdu pořád chuť a musím to jíst, tak si na internetu přečtu jaké má ta konkrétní zelenina, ořechy, semínka, nebo něco jiného účinky a vždycky jsem docela překvapená, jak to to zapadá do mých pocitů. Je ale zajímavé, že když sousedi grilují na zahradě buřty a to fakt voní, tak na to nikdy chuť nemám. A zrovna tak nemám nikdy chuť na nějakou jinou uzeninu. Tu skoro vůbec nejím a když si koupím šunku, tak ji většinou dojí pejsek. A to kupuji jen tu od kosti. Tak bych řekla, že nejlepší je řídit se vlastní chutí a intuicí a do ničeho se nenutit, ani kdyby sto lidí říkalo, že je to zdravé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.