Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pálivé papričky, jsou zdravé nebo ne?

Od: pletiplot® odpovědí: 8 změna:

Ahoj

v některých sdrojích jsem se dočetl, že papričky mohou poškodit jícen a žaludek. V jiných zase, že papričky pouze dráždí centra bolesti a zvyšují kyselost žaludečních šťáv, ale přímo jícen nepoškozují a pokud nedojde ke zvracení, je to vlastně bezpečné (nicméně může docházet k jiným jevům například dočasné zúžení cév vlivem kapsaicinu v krvi). Je tu někdo, kdo by mi na to seriozně odpověděl?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Doktoři/vědci se neshodnou ani tom, zda alkohol či káva prospívá nebo škodí. Myslím, že odpovědi se nedoberete. Jsou určitá fakta, že v Indii a Asii do sebe cpou chilli ve velkém a snad to má být účinné proti parazitům, které v sobě běžně mají.

Pokud vám chilli papričky chutnají jezte je, ale nepřehánějte. Jde si tím opravdu poškodit zdraví... můžete klidně začít plivat krev apd. Takže s rozumem.

Podle mě v malé/rozumné míře prospívají.

zanzibar*
hodnocení

1x

Já nemůžu odpovědět na co se ptáte, jen ze zkušeností , mírně pálivé jídlo podporuje chuť a dobre trávení.ono také záleží a to je to hlavní, jak moc pálivé ty papričky jsou. Mohou poškodit sliznici. Spálit při extrémní pálivosti.

72mona3*
hodnocení

1x
I naprosto neškodné potraviny mohou škodit, pokud jsou užívané ve větší míře. M.

hodnocení

1x

Pálivé papričky jím už asi 40 let a to každý den. Prostě jsem na ně zvyklá a přidávám s výjimkou sladkého jídla (kromě domácí čokolády, tam do některé náplně pralinek přidám i to pálivé) do všeho. Sice používám ty extrémě pálivé, pěstuji si je sama a dělám si vlastní kořenící směsi. Ale asi to nepřeháním, protože ve svém pokročilém věku netrpím zatím vůbec žádnou nemocí. V době, kdy jsem je začala jíst, ještě nebyl internet a jedla jsem pálivé jenom proto, že mi to jednoduše chutnalo. Po mnoha letech jsem se na internetu dočetla, že jsem zřejmě dělala dobře, protože právě ten kapsaicin prý je v rozumné míře zdravý. Já bych Vám doporučila, abyste si vyhledal na internetu články, které se tímto tématem zabývají a nečetl jenom jeden, ale skutečně se tomu chvíli věnoval a přečetl si různé názory. Jedině tak se o účincích kapsaicinu něco dozvíte a pak se rozhodnete podle svého a své zdravotní situace a také chuti, co Vám prospěje. Já mám tu zkušenost, že mi vždycky vlastní tělo "řekne" co mám jíst. Projeví se to tak, že najednou dostanu chuť třeba na červenou řepu a nestačí mi ji sníst pouze jednou, ale jím ji na různé způsoby třeba měsíc. Pak to najednou přejde a zase ji určitou dobu vůbec nemusím. A tak to mám se vším. Teď to už dělám tak, že když mám na něco opravdu pořád chuť a musím to jíst, tak si na internetu přečtu jaké má ta konkrétní zelenina, ořechy, semínka, nebo něco jiného účinky a vždycky jsem docela překvapená, jak to to zapadá do mých pocitů. Je ale zajímavé, že když sousedi grilují na zahradě buřty a to fakt voní, tak na to nikdy chuť nemám. A zrovna tak nemám nikdy chuť na nějakou jinou uzeninu. Tu skoro vůbec nejím a když si koupím šunku, tak ji většinou dojí pejsek. A to kupuji jen tu od kosti. ;) Tak bych řekla, že nejlepší je řídit se vlastní chutí a intuicí a do ničeho se nenutit, ani kdyby sto lidí říkalo, že je to zdravé.

lete
hodnocení

0x

K něčemu to bude dobré, k něčemu zase ne. Třeba už nemocnému žaludku pálivé škodí. Zrovna tak pálivá strava, kyselé ovoce neprospívá aknózní pleti nebo exemu.

hodnocení

0x

Účinná látka je jed. Takže jako se všemi jedy. V malých dávkách mohou na něco trochu pomoci. Ve velkých ..

hodnocení

0x

Pálivé papričky obsahují kapsaicin. Nakonec to píšete ve svém dotazu. Takže si něco nastudujte o účincích kapsaicinu na lidský organismus (ne netu je toho ažaž) a věřte, že při rozumném používání je jeho účinek na lidský organismus veskrze pozitivní.

hodnocení

0x

Jak pro koho, pro naprosto zdravého člověka ano, ale např. škodí při vředech ýaludku, dvanácterníku a problémech s jícnem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]