Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ovlivnit rozkazování příbuzných

Od: verus* odpovědí: 23 změna:
Mám takovou velkou rodinu a hodně příbuzných.Když se nás sejde více tak se většinou všichni rozhádáme,protože se neshodneme v názorech mezi sebou. Např.teď se plánuje svatba moji sestry a rodiče nás nutí se zúčastnit pod výhrůžkami silné uraženosti každého kdo tam nepříjde.Já bohužel mám vyčerpánou dovolenou a v práci mne nutně potřebují,že nedostanu volno.Príbuzní si stojí za naši účastí z důvodu,že potřebují vybrat do obálky co nejvíce peněz od svatebčanů,že by jim to pokrylo jejich náklady.Když bych jim to poslala poštou,tak se s tím nespokojí,protože moje účast je důležitá,že by mne opili alkoholem a potom se mnou mohli lépe manipulovat.Jak řešit manipulaci druhých, pokuď něco sama nechci a zároveň nechci nikoho zklamat?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Sama jste si pod jiným nickem na svůj dotaz odpověděla i poradila, když jste napsala: Pro mne život a zdraví je důležitější než nějaká svatba, která může převrátit někomu život naruby. Tudíž se svého názoru držte, zařiďte se podle sebe a nenechte s sebou manipulovat. Novomanželům pošlete přání, nějakou kačku v obálce a omluvu, že se nezúčastníte. Ostatní ať si myslí co chtějí, ale nezbyde jim nic jiného, než to respektovat. Jste svéprávná, tak používejte svůj vlastní rozum.

dusger*
hodnocení

3x

Je to sestra, pokud máte normální rodinné vztahy a vůbec standardní fungování celé rodiny, tak si tě jistě na své svatbě bude přát. Já bych se v podobné situaci rozhodně zúčastnil obřadu, slavnostní oběd je na zváženou, ale i tam bych se snažil být. Pak bych se nějak šikovně vytratil, u tanečků, opíjejí a podobné zábavy už být nemusím.

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Pokud nechcete absolvovat celou svatbu, můžete přijít jen na obřad, a pak bez řečí odejít. Jestli na celé té svatbě být nechcete, tak tam prostě nechoďte. Do toho proč, nikomu nic není. Nemusíte uvádět důvody. Tak, jako sestra s rodiči neuvedli důvody, proč svatbu dělají v době silného nárůstu nakažených kovidem. Zřejmě máte strach z nákazy, a to vám nedělá dobře. Starost o své zdraví vám nemůže mít nikdo za zlé. Pokud jste nebyla sestrou požádána, abyste jí byla za svědka, vaše účast na svatbě není důležitá. Pokud to ve vaší rodině chodí tak, že se má z vybraných peněz zaplatit "útrata" za hostinu, tak vy tam žádnou "útratu" neuděláte, tak ani nemusíte na místě nic přispívat. Jiná věc je sestra + její partner + váš vztah s nimi. Když jim chcete dát nějaký dárek + nějakou tu bankovku s hezkou gratulací, nebo jen peníze s gratulací, můžete to udělat při obřadu, nebo to můžete udělat pár dní před svatbou, ale i po svatbě, a jen mezi vámi třemi, nebo jen vy a sestra. Netřeba se stresovat. Ida

doplněno 21.09.20 15:42: Jejda, @etana, toho koroňáka jsem do svatby nepropašovala cíleně. Já viděla modrý pruh, a automaticky jsem brala, že to psala tazatelka ..."Rozumní lidi v Covid době svatbu neplánují nebo s ohledem na svoje zdraví i ostatních termín odloží.Jestli Vás tam nutí za cenu něco chytit,tak jsou sobečtí a jde jim jen o to zažít zábavu za každou cenu.To jsou ti co zlehčují současnou situaci.Pro mne život a zdraví je důležitější než nějaká svatba, která může převrátit někomu život naruby..." Z toho jsem usoudila, že se asi tazatelka hlavně bojí koroňáka. A asi to tak i bude. Tak proč by měla být na svatbě, kde by se cítila jako za trest? Ida
etana*

Ale notak, motáme covid do úplně všeho? Samé výmluvy, proč sobeček nepůjde na svatbu.

hodnocení

2x

Máte svou hlavu, není třeba se na něco vymlouvat. Buď tam chcete jít nebo ne. Je to jen vaše věc. To je jednoduché řešení. Jestli chcete nějakou kačkou přispět je také vaše věc.Jakou formou to uděláte je také na vás. Nikdo vám nemůže nic nařizovat. Je to jednoduché, není potřeba z toho dělat vědu.

hodnocení

2x
Připadá vám normální "povinnost" účasti jen kvůli příspěvku na náklady svatby? Mě teda určitě ne. To co popisujete je normální prachsprosté vydírání. Pokud na svatbu jít nechcete, nechoďte. Pokud chcete přispět, přispějte. Alternativně si domluvte s novomanželi návštěvu v jiný den s vysvětlením pracovní situace a dar předáte osobně. Jinak jsem se nikdy nesetkal s tím, že by zaměstnavatel neposkytl volno na svatbu sourozence. Pokud někdo takový je, určitě bych pro něj nepracoval. Vše je jen na vás, nenechte se tlačit.

senior
hodnocení

1x

Nesvádějte všechno na zaměstnavatele a příbuzné.

Na svatbu své sestry volno musíte dostat a když ne, tak prostě řeknete, že si to volno berete a do práce nepříjdete. A jestli se jim to nelíbí, tak nepříjdete ani už další dny. Vezmete si volno, a potom si ho napracujete.

Svatební den /snad teprve první/ je v životě pouze jeden.

Můj bratr dostal kdysi z vojny opušťák a to snad až ze Slovenska.

A to Vaše - oni mě opijí, tak to zrovna, pokud Vás nesvážou a nenalijí trychtýřem.

Je to vaše NE, jak si za tím stojíte. Malá sklenka vína na přípitek na začátku hostiny /nebo vinný střik/ ještě nikoho neuvedla do stavu, kdy by o sobě nevěděl. A řeči, napij se, přiťukni, nebo mě urazíš, tak na to - tak se uraž strýcu, co jinýho.

Vše záleží, jak jste silný v kramflecích a ve svých výrocích a dodržování. Mějte prostě velikou sebedůvěru a mějte Vaše příbuzné na háku!

-----------------------

Nenechte sebou cloumat jak lodíčka za větru na rozbouřeném moři.

doplněno 20.09.20 16:19:

oprava - silná

---------------------

Máte snad sestru ráda?

Peníze potřebují vybrat Vaši příbuzní, nebo lépe rodiče? Nebo nejste vlastní?

Je vidět, že to tam opravdu skřípe, i od Vás. Nepřemýšlejte, že byste nešla kvůli penězům, prostě dáte tolik, kolik jste si vyčlenila, kolik si můžete dovolit. Nedělejte ze sebe haura, ať se nedostanete ve svém rozpočtu do potíží, ať se nezadlužíte.

Kromě toho, svatba v tomto období, ve lekém množství lidí se nemusí ani konat. Přijde zákaz, karanténa a nic nebude.

@senior - Na svatbu své sestry volno musíte dostat
Nemusí.

senior

Rozumím, není to v zákoníku práce, může si vzít dovolenou, a když už ji nemá, tak volno a napracovat, nebo vyčerpat přesčasy. Vše na domluvě zaměstnavatel. Povětšinou zaměstnavatelé vycházejí vstříc.

mtan
1) Možná kdysi tomu tak bylo, ale v dnešní době není moc zaměstnavatelů, kteří by si svých zaměstnanců nějak vážili. Většinou mají jen plno řečí, jak se snaží zaměstnancům vyjít vstříc, ale skutečnost je opačná, když něco skutečně potřebujete, jste pro ně jen vítr. Nepustili by Vás ani na Váš vlastní pohřeb. :-D Hlavně, když už nemáte dovolenou, to už vůbec ne! Zkušenosti všech mých znáných, rodiny, i moje vlastní.
.
2) Tázající má opravdu složité rodinné vztahy. Jedna strana listu je ta, že svatba se většinou neplánuje přes noc a tak o ní musela vědět s velkým předstihem (zdůrazňuji: většinou). Pokud ne, je zde druhá strána listu, a to vysloveně zlá rodina. Být v tom nevinně (že mě zaměstnavatel nepustí a dovolenou jsem si nevybral na nesmysly, protože jsem o svatbě věděl, ale protože to bylo nutné, třeba péče o děti, když byly kvůli koronaviru doma), tak bych se po těchto slovech s takovou rodinou už ani nikdy vídat nechtěl. Bez kompromisů.

hodnocení

1x

@verus - Jak řešit manipulaci druhých, pokuď něco sama nechci a zároveň nechci nikoho zklamat?
Tohle si musíte rozhodnout sama, co je pro vás důležitější, respektive co spíš "ustojíte" - jestli dělat co nechcete nebo "pro klid v rodině" poslechnout jak malá holka.

hodnocení

1x

Manipulují s Vámi ještě mnohem dříve, že jste připila jen jednou skleničkou novomanželům na zdraví.

Karanténa buď bude, nebo nebude. Lepší možnost, že nebude:

Pokud opravdu není možné, aby Vás v práci někdo zastoupil nebo abyste si přehodila směnu, jděte jen na část svatby. V případě dvanáctihodinové směny buď jen na část odpoledne, nebo se připojte večer. Finanční příspěvek si předem pevně stanovte a nic dalšího už nepřidávjte. A nenechte se opít. Když už ne kvůli sobě, tak kvůli ostatním. Opilí svatebčané svatbu nerozveselí. Jsou jen pro zlost.

Karanténa bude: Svatba se odloží, nebo bude jen docela malá. Nebude potřeba ze svatebčanů mámit další peníze na úhradu hogo fogo veselky. Finanční příspěvek předáte příležitostně obálce.

Ke zklamání druhých - pokud sama něco nechcete, nehleďte na zklamání druhých. Neúčast na svatbě není sobectví!

etana*
hodnocení

1x

No, jsou to samé výmluvy a řeknu vám jen jedno, pokud vás vaše sestra pozvala, nikdy vám neodpustí, když nepřijedete. Ať říká co chce, bude ji to vždy mrzet.

hodnocení

1x

Podle mě jste celá rodina dost problematická, co se vztahů týká. Jinak byste ze svatby své sestry měla radost, chystala si hezké šaty, těšila se na ni. Pokud máte spolu dobrý sesterský vztah, je logické, že se její svatby zúčastníte a ona pak jednou zase té vaší.

Ale připadá mi, že jste to Vy, kdo hledá mouchy a přemýšlí, jak se ze svatby vyvléknout. Či se snad mýlím?

Pokud Vás účast na svatbě obtěžuje, dejte do obálky přání a peníze podle vlastní úvahy a doneste to sestře před svatbou. Ale myslím si, že Vám to jednou bude líto.

A jak víte, že se příbuzní chystají Vás opít alkoholem? Dokážete věštit budoucnost?

Pokud chci, nepiju a nikdo mě prostě nepřinutí, abych se opila. Symbolicky smočím rty na zdraví novomanželů a dám si sodovku. Žádné do dná, do dná, do dná - na mě nepůsobí. Máte snad svůj rozum a víte, jak se máte chovat, abyste nebyla svatebčanům za opilého tatrmana. Na jedné veliké opulentní svatbě kolegy z práce jsem slíbila dělat řidičku. Pila jsem celý den mattonku a přitom jsem tančila a bavila se daleko lépe, než mnozí ti podnapilí. V noci jsem ještě rozvážela. Na svatbě nepít, to se v pohodě dá vydržet.

Ale připadá mi to tak, že prostě na tu svatbu jít za žádnou cenu nechcete a tak hledáte kdejaké výmluvy. Je to vaše věc, ale jste rodina a měli byste držet pohromadě. Nehraje tam taky určitou roli žárlivost? Jaga.

hodnocení

1x

Veruš a Ludčo, když nechcete jít sestře na svatbu, nechoďte. Nic se nestane, jen tam bude o dva lidi méně. Nebo že by snad jenom o jednoho? *ee* :-D

Nedávno jsem vyluštila v jednom časopise křížovku. Tajenka se mi moc líbí. Přečtěte si ji nejméně dvakrát, i vícekrát:

ROZDÁVAT RADY JE ZBYTEČNÉ, MOUDRÝ SI PORADÍ SÁM A HLUPÁK STEJNĚ NEPOSLECHNE.

Na Vaši situaci se opravdu perfektně hodí. Jaga.

ludca
hodnocení

Rozumní lidi v Covid době svatbu neplánují nebo s ohledem na svoje zdraví i ostatních termín odloží.Jestli Vás tam nutí za cenu něco chytit,tak jsou sobečtí a jde jim jen o to zažít zábavu za každou cenu.To jsou ti co zlehčují současnou situaci.Pro mne život a zdraví je důležitější než nějaká svatba, která může převrátit někomu život naruby.
senior

Modře zbarvené? Nejste i zadavatal otázky? ludca=verus?

liska5

Sama si odpovídá, ona si jistě poradí i bez našich názorů.

hodnocení

0x

To je jednoduché: Buď jste blbka, a budete poslouchat, co vám kdo nařídí, NEBO máte vlastní hlavu a vlastní rozum, a budete každou /i jinou/ situaci podle svého uvážení. Jiné řešení to nemá! Tak vám přeji úspěch, ať ze sebe tu blbku neuděláte!

gjhfd
hodnocení

0x
Oni vás opijí, aby vás mohli zmanipulovat? Jako nezlobte se na mě, ale jestli se ožerete jak prase, tak si za to můžete sama a nejspíš máte nějaký problém s alkoholem, který byste měla řešit.
Z celého vašeho příspěvku čiší, že vůbec nemyslíte na to, co chce sestra, a nejspíš se se sestrou navzájem nemáte rády. Celé mi to přijde jako hledání výmluvy proč neprijit, ale tak, aby to, že nepřijdete vlastně nebyla vaše vina a vaše rozhodnutí.
Jste svéprávná, tak prevezměte odpovědnost za to, co děláte. Ať už za to, že se na společenské události ožerete, nebo za to, že nemáte sestru ráda dost na to, abyste jí šla na svatbu.

zanzibar*
hodnocení

0x

Pokud tam jít nechcete nechoďte. Pochybuji, že to nějak změní vztahy. Dobre to nebude ani kdybyste tam šla.

jabraka*
hodnocení

0x

Jednání s osobami,diktátory,chce kus diplomacie.

JB

asd1
hodnocení

0x

Jestli jsi dospělá a svéprávná, tak se sama rozhodni jestli pozvání přijmeš a zůčastníš se.

Oni tě opijí? Jakože tě tam omámí a nalejou ti chlast do žaludku? Asi těžko, pokud se opiješ tak jedině ty sama.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]