Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nova apka e-rouska

Od: aja1946® odpovědí: 13 změna:
Jako nezkuseny uzivatel se ptam. Je potreba mi zapnuta mobilni data? Pokud ano, kolik to bere. Diky
doplněno 21.09.20 15:30:

Data nejsou potřeba, pouze nan stažení aplikace. Informace o event. setkínílze stáhnout jednou denně přes wifi.Venku todata nebere. Tak mi odepsali přímo z aplikace.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

4x

Podle popisu to funguje jen na bluetooth, stejně jako třeba sluchátka...spojí to jen v dosahu modrého zubu a žádná data to nikam neposílá ani je nikde mimo mobil neukládá. Fakticky to zachytí jen v dosahu a varování vydá jen v případě, že jste poblíž někoho, kdo je nakažen nebo ve styku s nakaženým, který dostal od hygieny unikátní kod, který aplikace zachytí. Data by to tedy nemělo vůbec používat. Jak je vše doopravdy, to ví jen ďábel.

355

Pokud to funguje tak, že to dá vědět při pohybu se v blízkosti někoho nakaženého nebo kdo byl ve styku s nakaženým tak to znamená, že takový člověk o tom ví, že je nakažený nebo byl ve styku s nakaženým a neměl by chodit mezi ostatními lidmi a měl by snad sedět doma v karanténě. Pokud hygiena někomu dává ten kod tak by mu asi zároveň měla nařídit i karanténu a to by pak ta aplikace neměla smysl. Myslím si, že ta aplikace nemá příliš význam, pokud vůbec nějaký. Spousta lidí se kterými se setkáváme může být nakažených aniž by o tom věděli, protože nebyli testováni a ti co o tom ví, že jsou nakažení tak asi ne každý tu aplikaci bude mít v mobilu.

etana*

355 - varuje to před kontakty, které jste potkali v několika posledních dnech a POZDĚJI i u nich byla testem potvrzena nákaza (a asi jeho kontakty)- Ale ten potkaný kontakt musí mít taky eroušku a i když si ji nyní instaluje víc zblblých majitelů telefonů, stejně je to asi tak chytré jako celá chytrá karanténa, navíc závislé na včasném testování, které už dnes hygieny nestíhají...já tedy zrovna piju burčák, což mi připadá jako lepší prevence než vládní ptákoviny.

355

Jaké takové varování má ale smysl? Já ten smysl tam ale nějak příliš nevidím.

xy
To by přece nemělo moc smysl. Varovali by vás to pouze pokud by jste zrovna byla v přítomnosti člověka, který o své nakaze vi. Takový člověk bude ale nejspíše v karantény a mezi lidmi se pohybovat nebude. Ta aplikace registruje, které mobily byly blízko sebe (BT). A pokud se posléze, později, zjisti ze jeden z nich je pozitivní, dostanete notifikaci. A proto musí být přístup na net.

blauenzu
hodnocení

3x

Zdravím, co jsem na eRoušku koukala, tak je třeba mít zapnuté Bluetooth, data ne :)

xy
Přenesení dat z mobilu na server je nutné. Možná ale aplikace umožňuje přenesení dat později např. po WiFi. A nebo to mají napsané tak, ze je potřeba komunikace se serverem okamžitě a pak mobil musí mít přístup na net.

hodnocení

0x

Píšou jen Bluetooth.

doplněno 20.09.20 09:46:

Nevím jak to správně funguje, ale zde je to vysvětleno snad podrobně.

mobilmania.cz/...

doplněno 20.09.20 10:24:

A ještě čtu toto:

idnes.cz/...

xy
Není pravda, data se pro vyhodnocení musi dostat na server. Stačí ale později např. doma přes fiwi.

hodnocení

0x
Erouška vzbudila podle všeho minimální zájem. V porovnání s mapy cz kde je zapnutých 1.8 milionu lidí je podle mě k prdu.
xy
Přitom z pohledu typu předávaných dat je pro mě erouska přijatelnější.
Samozřejmě. Taky nemám radost že se někde shromažďují data o mém pohybu. Jenže pokud ta apka má být k něčemu, pak je rozhodující kolik lidí ji používá. A mezi náma.. Zabezpečení otevřeného bluetooth rozhraní proti hacknuti moc nevěřím. Podle mě je jen otázkou času než apku někdo nabourá.

ale do teď má blutů zapnuto spousta lidí a nevěnuje tomu pozornost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]