Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chtěl bych poradit s problémem, který jsem nikdy neměl. Poznal jsem kamaráda a kamarádku v práci a stále s nimi do práce chodím. Občas do mne rýpou kvůli různým věcem (že jsem někam nepřišel a nechal je tam samotné, nebo kvůli nějakým mým vlastnostem). Já jsem takový háklivka a musím uznat, že si tyhle věci dost beru do hlavy. Když se ohradím, oni mě vždy pravda ujišťují, že si to tak nemám brát, že to zle nemyslí, že mě mají rádi, že mne jenom tak škádlí atd. Kamarádka je celkem ještě v pohodě, ale kamarád je takový ten splachovací typ, který tyhle věci prostě moc neřeší. Kdybych si do něj takhle rýpnul já, tak by o tom druhý den asi ani nevěděl. Nedávno jsem si s ním o tom promluvil, on mi slíbil, že už toho nechá, ale zrovna včera si měl takovu dost nevybíravou poznámku o mojí sestře. Tak jsem mu to vpálil, a on, že to tak opravu nemyslí, že mu to prostě občas ujede. Víte, jsem prostě nekdy trochu takový cíťa a když jsem mu v minulosti ty poznámky vracel, tak i tak jsem se někdy tím dost užíral. Měl jsem z toho brouky v hlavě. Nevíte, jak si s tím poradit? Nemáte ze svého života podobné zkušenosti? Je mi přes 30 a chtěl bych se naučit konečně tyhle věci brát s nadhledem a moc mi to nejde. Díky moc.
Někteří lidé mají jednu nepříjemnou vlastnost a to je ta, že čím víc jim dáte najevo, že Vám něco vadí, tím víc to budou dělat, protože si uvědomí, že v tom momentě mají oni převahu. Ale tohle dělají většinou lidé, kteří jsou sami slaboši a dělá jim dobře když mohou znejistit toho druhého a přivést ho do rozpaků. Na to je jediný recept. Ignorování, nereagování. Rozhodně se nedoprošovat a v žádném případě je nežádat o to, aby s tím přestali, že Vám to vadí. Tím jim dáte "vodu na mlýn" a budou pokračovat. Takže přesně tak jak říkáte, musíte se nad takové lidi povznést a nedat jim důvod k radosti a ono je to přestane bavit. To znamená, nechat jejich kecy bez povšimnutí, jako kdybyste nic neslyšel. A věřte mi, že to mám ověřené.
To jsem právě ještě nezkoušel, protože mi vždycky přijde, že je dobré se ohradit. Díky. Zkusím to. Víte, není to jednoduché ve chvíli kdy tam tvoříme jakousi partu lidí. I kdybych chtěl je odepsat, já nechci, protože mají i jiné pozitivní stránky, tak by to moc nešlo, protože ten kontakt je častý. A je fatk, že dříve to tolik nedělali, dříve to bylo s nimi takové hezčí. A přijde mi zase extrémní řešení, třeba z tohoto zaměstnání odejít nebo tak.
Nemusíte nikoho "odepsat", ale pouze nereagovat. Zkuste to udělat tak, že až příště někdo s něčím začne, nevyslechněte ho do konce a klidně se zvedněte a někam jděte. Zachovejte se tak, jako kdyby se ty jeho řeči netýkali Vás.
Dobrá zkusím. Děkuji. Je to taková složitější situace, protože sou mi vcelku furt blízcí. Nejde o nějaké cizí lidi. Cizí lidé jsou mi v tomhle ohledu dost volní, tam bych asi na to kašlal. Jak jsem řekl, už mi není zrovna jednadvacet, ale řeknu Vám, že umět chodit v mezilidských vztazích, to je teda někdy umění, je se ufrt čemu učit.
Ještě k tomu ohrazování se. To udělat můžete, ale pokud to dokážete dobře a ohradíte se tak, že tomu dotyčnému takzvaně vezmete tu "vodu z jeho mlýnu", tak mu to milé nebude a znepřátelíte si ho navždy, protože se bude cítit pokořený a to takoví jedinci neodpouští. Proto jsem Vám to neradila, protože jsem pochopila, že mluvíte o lidech, se kterými se chcete, nebo musíte stýkat dál. Proto jsem Vám radila na to jednoduše nereagovat. Klidně třeba ze sebe udělejte pitomce a řekněte, "aha, tak vidíš, to jsem nevěděl. Nebo to mne nenapadlo, máš pravdu." A hlavně to dál nerozebírejte a v debatě nepokračujte. Tím pádem bude dotyčný koukat jako "puk" a znejistíte jeho. A když vytrváte, tak budete mít pokoj.
Zdravím. Možná jste více přecitlivělý a zbytečně vztahovačný. Ale na druhou strani je donbře, že se umíte ozvat když se Vám chování druhých vůči sobě, nelíbí. Přátele si vybíráme my sami, takže pokud je za své přátele považujete a jsou Vám blízcí, zkuste být více tolerantní. Oni mají jiný smysl pro komunikaci než Vy, takže to chce tolerovat se a respektovat se vzájemně. Aby mezi vámi nedocházelo k rozepřím a nedorozumění. Víte, pokud se budou držet zpátky, jen aby se Vás něčím nedotkli, pak by s Vámi mohli přestat komunikovat časem úplně. Pokud se týče nevybíravých poznámek na Vaše rodinné příslušníky, nebojte se je usadit tím, že třeba řekněte – je to moje rodina a mám je rád! Také nikoho z vaší rodiny pomlouvám a nedrbu! Víc dodávat nemusíte. A co se týče Vás – zkuste jim připomenout, že jste dospělý, svéprávný a nenecháte sebou manipulovat, ani do sebe rýpat. Pokud jsou to skuteční přátelé, přestanou Vás zbytečně provokovat a naštvávat. Ale zkuste začít trochu i u sebe..
Děkuji, možná že je to i tak. Možná, že některé věci jen moc prožívám. Zkusím se trochu více obrnit. Je pravda, že o mne říkají i hezké věci. Uvidíme, jak to v budoucnu bude.
Škádlení nebo šikana..
Když někdo někoho škádlí a on mu jasně řekne, aby toho nechal, tak to musí respektovat. Jinak se jedná o porušování práva druhého člověka. A to má už k šikanování blízko. Naše práva končí tam, kde začínají práva druhého... minimalizacesikany.cz/...
" Kamarádi"se chovají jak křupani a Vy přemýšlíte, jak si s tím poradit? Není tu něco špatně?
A to jsou pro tebe kamarádi kteří si do tebe "rýpou" nebo si s tebe dělají pr..l...Tak si najdi lepší kamoše s kterými si budeš rozumět,třeba tito spoléhají,že nemáš na jiné a proto jejich chování.
Ano, já mám celou řadu kamarádu a oni to vědí...Oni do sebe rýpou zrovna tak, ale holt to nějak blbě snášim no.
@lada1 Taky citlivka? Ale no tak... právě to přátelské rýpání a pošťuchování a dělání si navzájem ze sebe legraci je typické pro opravdu kvalitní a upřímná přátelství.
Komu by se takové rýpání libilo, asi nikomu. Tak se nedivím, že vám to vadí a žere vás to. Myslíte si, že to neumíte brát s nadhledem, ale v první řadě by to měl řešit ten "kamarád" Proč by vás měl škádlit, byť i jenom z legrace a nebo mluvit nevhodně o vaší rodině. Nejste přece nějaká chudinka nebo magor. Tak jestli s ním chcete dál komunikovat, tak ho musíte brát tak, že je takový a jiný nebude a nebo s ním přestat kamarádit, nebo to aspoň omezit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.