Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zvažuji vzhledem k aktuální nepříznivé situaci a i svému zdravotnímu stavu možnost nějakého zaměstnání z domova - napadla mě možnost jazykových korektur (gramatické a stylistické a podobné činnosti), v českém jazyce, eventuelně i nějaká online výuka na Skypu (doučování?) a mimo to nějaké všeobecné administrativní činnosti, ale hlavně ty korektury. Zaměřoval bych se hlavně na soukromé osoby, zejména na studenty vysokých škol a podobně (bakalářky, seminárky, diplomky...).
Moje otázka je, co k této činnosti potřebuji z hlediska podnikání. Je možné podnikat jako OSVČ, mít živnostenský list, nebo lze i bez něj? Chtěl bych tak nějak na volné noze, bez zaměstnanců. Jaké podklady bych případně musel doložit? Je nutné mít nějaké speciální vzdělání? Obor přímo vystudovaný nemám, stačí tedy všeobecná maturita z českého jazyka a doložitelná praxe na určitém internetovém webu? Jinak už jsem nějaké korektury tak nějak cvičně dělal, pro ty, co mě od toho budou odrazovat: vím, že z toho nebude majlant a není to moc ohodnocené, ale myslím, že na nějaký ten základ by mi to stačilo, nejsem náročný a vím, že zájem by potencionálně i od studentů byl. Do budoucna bych se případně nebránil nějaké spolupráci i s firmami. Také mě zajímá, jak je to s případně s elektronickou evidencí tržeb (EET) - služba by byla poskytována online, na mé adrese zcela výjimečně a klidně pro lidi z celé republiky. Plátce DPH bych zřejmě nebyl.
Pokud bych šel cestou nějakých všeobecných administrativních činností, jak by to případně bylo tam?
Děkuji za všechny rozumné rady a odpovědi.
Domnívám se, že pro korektury textů není třeba speciální vzdělání. Podle odkazu se jedná o volnou živnost (14. Vydavatelské činnosti atd.)a pro založení této živnosti je třeba splnit jen všeobecné podmínky jako je věk, bezúhonnost, nemít dluhy vůči zdravotní pojišťovně a státu a být způsobilý k právním úkonům.
Doložitelná praxe bude spíše důležitá z hlediska důvěryhodnosti a recenzí, vůči vašim zákazníkům, abyste byl schopen získat nějaké zakázky.
Pokud budete přijímat platby pouze bezhotovostním bankovním převodem, neměla by se vás EET týkat. Důležité je, že byste musel začít odvádět minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění, necelých 5000 Kč měsíčně a to i když nic nevyděláváte, pokud tedy nejste například důchodce nebo student, nebo pro vás kvůli zaměstnání není podnikání vedlejší činnost.
Děkuji Vám, toto jsem potřeboval hlavně vědět. Ano, s tím placením sociálního a zdravotního pojištění bych počítal. Jinak platby by byly jen na účet, protože by vše probíhalo především online.
Zdravím,
mimo téma, při vší uctě, šlověk, co nemá češtinu vystudovanou, nebo není učitel by u mě co se tohohle týče neměl důvěru... Nějaký doučování OK, ale korekturu něčeho důležitýho bych Vám asi nesvěřila, maturita není doklad toho, že češtinu ovládáte...
Také zdravím, naprosto Vás chápu a děkuji za názor, nicméně na druhou stranu, to, že někdo má češtinu vystudovanou, nemusí taky znamenat, že ji umí úplně bez problému, ona i ta praxe má něco do sebe. A na druhou stranu jsou tu dle mých zkušeností třeba studenti Bc. oborů, kteří do té korektury nechtějí vrážet nějaké velké peníze, takže myslím, že v tomto ohledu tam nějaký potenciál i je, i z mého pohledu jsou i ty profesionální korektury dost drahé a dokázal bych je udělat levněji při snad stejné kvalitě. Ostatně kromě studentů u nás ze školy mi psali i lidé z jiného koutu republiky a ve výsledku byli spokojeni. Ale počkám, zda zareaguje ještě někdo.
Já měla korekturu práce do školy, stálo mě to 2000,a stejně mi oznámili, že jsou tam drobné chyby...To fakt naštve. A jedna příbuzná říkala to samé.
Nic ve zlém, ale váš psaný projev by sám potřeboval stylistickou korekturu, zbytečně šroubované věty, nepřirozeně používané spojky atd. Spíš se zatím věnujte sebezdokonalování, než začnete vylepšovat cizí práce za peníze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.