Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodiče si myslí, že jsem tlustá

Od: anonymka odpovědí: 13 změna:
Ahoj, je mi 16 let a rodiče si o mě mysli ze jsem tlustá. Mám 65kg a 170 cm, podle mě normální váha, ale podle nich jsem tlustá. Jednou mi táta řekl „Nestloustla jsi trošku?“, ani si neumíte představit, jak mě to naštvalo... Byla jsem dokonale zarazena. Od té doby mají oba mi rodiče takové narážky, mě to už přestává bavit. Co mám dělat, mám zhubnout?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

6x

je fakt, že vy holky šestnáctky jste hodně citlivé na poznámky o svém vzhledu. I dobře míněnou poznámku považujete za provokaci nebo rovnou za urážku, pak upadáte do svých depek a držíte hladové diety. Já si umím představit jak tě to naštvalo, protože svého času jsem měl doma holky rovnou čtyři. Dvě z nich byly trochu oplácanější už tehdy a jsou oplácané ještě dnes.

Proto bych ti poradil : poznámky rodičů ignoruj, ale dávej na sebe trochu pozor, protože za pár let přestaneš růst. Pozor na to, aby se ti spolu s centimetry zastavily i kilogramy.

vilik*
hodnocení

2x
Koukám, že už při narození mladé dámy by měli být rodiče a zmíněná dívka vybavena příručkou a dohledem zkušeného psychologa, protože z čeho se dnešní svět hroutí, za našich mladých let nebývalo.
Přitom obrana je jednoduchá. Nejsi náhodou trochu tlustá? Myslíš? A co až budu v šestém měsíci!
Otci spadne brada a po krátkém řevu už bude napořád jen zkoumavě pozorovat.

hodnocení

2x

To rodiče nedomysleli. Možná by se divili,kdybys odmítla oběd,večeři,s tím,že musíš zhubnout. Já jako mladá jsem byla hodně hubená a naštvaná,že jsem jak tyčka a dnes beru léky, po kterých se váha moc těžko drží a jsem zase naštvaná, že mi hubnutí nejde. Jiné léky prý mají zase jiné vedlejší účinky. Měli by být rádi, že jsi zdravá, podle váhy bych řekla,že jsi akorát, ale sportuj, dělej hodně pro to, abys nepřibírala, abys byla sama se sebou spokojená. Svět není jen o modelkách,které při 180 cm váží 40 kg.

hodnocení

2x

Zdravím. Rodiče by si měli uvědomit, že jste v hodně citlivém věku. Některá děvčata si takové narážky a připomínky často berou k srdci natolik, že si zadělají na problém zvaný porucha příjmu potravy (anorexie, bulimie..) Řekněte rodičům – tak si upravíme stravování všichni, nebo mami – pojď si se mnou zacvičit, zaběhat atd. Pokud to s Vámi rodiče myslí dobře, ať Vám jdou příkladem a pomohou Vám s tím pokud se domnívají, že to potřebujete. To Vám pomůže rozhodně více, než neuvážené rýpnutí z jejich strany. Mějte se ráda, záleží na tom jak se ve svém těle cítíte Vy sama a zda jste se sebou spokojená. Pokud nejste, dá se zapracovat na zlepšení. Ale to záleží jen na Vás, ne na druhých. Názory na toto mohou být různé, tak jsem Vám napsala ten svůj.

divnymorce*
hodnocení

2x

Neznám sice Vaše poměry doma, ale rozumím Vám. Rodiče často zapomínají, jak je v tomto věku toto téma "citlivější" a pro puberťáka je spoustu věcí "konec světa", protože mu ta psychika tak funguje. A přitom může být hubený jako lunt.

Tím samozřejmě nechci zlehčovat Váš dotaz. Bohužel z vlastní zkušenosti rodiče dost možná nezměníte a je potřeba se zamyslet, jak se u Vás doma jí a případně sportuje a musíte tu změnu udělat sama u sebe. Pokud jíte rozumně a hýbete se, na jejich poznámky se vykašlete, protože se nemůžete zavděčit všem lidem na světě.

U nás třeba zdravé jídlo skoro neexistovalo, táta si rád dopřavál dobroty a máma se vezla taky. V mládí trpěla skoro anorexií, protože jí babička vyčítala, že z ní bude buřt a nikdo ji nebude chtít. Pak po dětech sklouzla naopak do obezity a má z toho dost mindrák i v důchodu. A i když babiččino chování nesnášela, dělala mi to samé. Já jsem vyšší, ramenatější a mám širší boky. Mít váhu jako máma v mládí, tak mě hospitalizují. I tak si babička na mě neodpustí poznámky, že bych mohla vypadat jako ta a ta, co vidí v televizi a máma mi klidně před vnoučaty řekla, že mám tlusté nohy a prsty na rukou a společně se mi smáli. No, samozřejmě ty děti to vidí a pak se zkouší posmívat dál i dalším lidem.

Už si z toho nic nedělám, protože s mou rodinou jíme v rámci zdravých mezí a hýbeme se, takže svědomí mám čisté. Hlavně si z toho nic nedělejte, pokud se hýbete. A hlavně, jestli budete mít jednou děti, vzpoměňte na tuto situaci, abyste věděla, jak se zachovat.

kamaz007
hodnocení

1x

Váha je orientačně ok, ale záleží také dost na postavě. Někdo je hodně "ramenatý" na tom vypadá v pohodě i 170 cm a 75 kg, někdo je naopak "tyčka" a na tom může i 170 / 65 vypadat jako nadváha. Také dost záleží kam se ukládá tuk nebo jak moc velký poměr svalů a tuků má člověk v těle.

Důležité je, jak se cítíš ty. Ideální je (pokud to neděláš) začít třeba 2x týdně běhat nebo nějak jinak cvičit - tím narostou nějaké svaly, zpevní se postava a i když bys neshodila žádné kg váhy, tak budeš vypadat líp ;)

hlab
hodnocení

1x

To je velice nestandartní, aby rodiče takto kometovali své děti a vytýkali jim nějaká kila. A navíc oba dva rodiče? Oni jsou na tom jak? Mají kolik cm a kolik váží, jsou jako ze žurnálu?

V 16 letech jste už skoro dospělá, máte svůj rozum.

Pokud je dotaz míněn vážně, záleží, jak se cítíte a vůbec na narážky rodič nereagujte, případně odvěťte, že do všeho oblečení, které nosíte od loňska se stále vejdete.

Můžete rodiče slušně požádat, aby se k Vám chovali normálně a že nepovažujete tyhle narážky za vhodné vůči Vaší osobě.

Každé dítě i teenager se zdá být trošku oplácaný, protože má v sobě více vody, pleť vyhlazená, žádné vrásky, takže to je jenom zdání, pozná se to hlavně v obličeji. No a jak půjdou roky, tak člověk bude sesychat a pozná se to hlavně opět v obličeji, na krku.

Dělejte to, co chcete Vy sama. Jinak cvičení a menší úprava stravy prospěje každému z nás.

hodnocení

1x

To nelze zcela jednoznačně říct, zda máte nějaké kilo navíc, nebo ne.

Pokud děláte kulturistiku nebo judo, může být vaše váha ideální.

Pokud děláte atletiku (a teď nemyslím vrh koulí) nebo cyklistiku, potom vaše váha s velkou pravděpodobností ideální není.

hodnocení

1x

Toto je od rodiče dost necitlivá poznámka, asi by se divili, až by měli po čase doma anorektičku, což je i životu nebezpečné. Opravdu si z takových poznámek nic nedelej, hlavně "neblbni" s nějakými dietami. Váhu máš přiměřenou, bud ráda, že jsi zdravá, sportuj a nepřecpávej se.

id
hodnocení

1x

Pohled z druhé strany. Je lepší upozornění od rodičů než od kamarádů. To bys se cítila ještě trapněji. Děláš nějaký sport na vyšší úrovni? Udej své míry. Kolik máš přes prsa, v pase a přes boky? Pak lépe poznáme, kde ti co přebývá, z čeho rodiče usuzují, že jsi tlustá.

V 16ti letech máš něco navíc a po prvním porodu budeš jak koule.Neurážej se, zamysli se na zlepšení své postavy. Nepíši o dietách, ale zdravé stravě a hlavně hoooodně moc pohybu.

hodnocení

1x

Doporučuji se proti narážkám nějak psychicky obrnit, ale zároveň si dávat pozor, aby už další kila nepřibývala.

Zažila jsem něco podobného, jen to byl opačný případ. Ale pro mě stejně otravný. Jez, jsi hubená, dostaneš souchotě, hubení lidé jsou vzteklí a nikdo je nemá rád... Ob den mi babička připravovala žloutkový krém s přeslazenou bílkovou pěnou. Fuj. Neuměla jsem se v tom věku bránit a vysvětlit rodině, že je to psychicky ubíjející. A nikdo to za mě neudělal. Pokud máš rozumnou babičku nebo tetičku, svěř se jí, třeba by rodičům ona doporučila, aby s těmi řečmi skoncovali.

mino
hodnocení

1x

Hubnout snad ani nemusíš, ale radši si svou váhu hlídej, V 16... 65 kg, ale kolik to bude ve 20. Hlavně to neber jako urážku, co ti rodiče řekli. Možná si i mívala o 2-3 kila méně.

vernon
hodnocení

1x
Dej fotku, zhodnotíme...*smich2*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]