Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co znamená metafora věty

Od: jitus odpovědí: 6 změna:
Mam strach jet s přáteli do Chorvatska kvůli riziku covidu. Oni mi tvrdí že se chovám jako malé dítě. Mám jako dospělá právo něco odmítnout bez toho,že bych obdržela tuto zvláštní metaforickou větu možná znějící pro mne trochu nemile.Jak správně chápat smysl této metafory. Někdo se toho covidu bojí, ale snad to není bráno stylem vystrašenej jako nerozumné dítě úplně zbytečné?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Přátelé Vám mohli sdělit, že jste příliš opatrná. Rozhodně by to znělo lépe. Říct někomu, že se chová jako dítě, není příliš uctivé. Jenže mezi přáteli se často říkají slova bez obalu. Mezi přáteli nesmíme být hrubí, ale také nemusíme volit slova oklikou, diplomaticky.

Hodně lidí si myslí, že ta nemoc neexistuje. Pak mohlo ve sdělení zaznít, že se jako dítě bojíte neexistujícího bubáka. Ale já bych to sdělení moc neřešila. Slova jsou jen slova, nejdůležitější je Váš osobní pocit. Máte samozřejmě právo být opatrná, máte právo cestu odmítnout.

liska5
hodnocení

3x

Dotaz zní, jako úkol z češtiny*zmateny*

Když přátelům řeknu, že nejde jen o mne, jak tomu u sebestředných dětiček bývá, ale že nechci případný covid šířit, tak jednám jako odpovědná dospělá osoba. Máte snad právo na vlastní postoj!?!

hodnocení

3x

Vaši přátelé patří mezi ty, kteří se covidu vysmívají a nemají z něj respekt. Ignorujte co Vám říkají, nezkoumejte to nijak a nic si z toho nedělejte. "Mataforou" myslí to, že se bojíte. Nechcete jet, nejezděte, jestli jsou to opravdoví přátelé, měli by respektovat Váš názor, i když mají jiný.

hodnocení

3x
Můžeš odpovědět, že bys si naopak připadala jako malé dítě pokud bys umanutě za každou cenu prosazovala rizikový výlet bez ohledu na názory ostatních. I kdybys na krásně byla přesvědčená že je covid chřipečka tak ti může hrůzu nahánět představa, že se zase zadrátujou hranice a ty ztvrdneš bez prostředků 600 km od domova.
Takový scénář je dost pravděpodobný a rozumný člověk si to připustit musí.

hodnocení

3x
Nenazvala bych to ani tak metaforou, jako spíše přirovnáním.
Malé dítě nemá ještě rozum.
To je vlastně urážka vaší osoby.
Pokud někdo nemá rozum, tak jsou to vaši přátelé.
Řekněte jim, že oni se chovají jako malé děti.
Nikam nejezděte *stop*
Moře bude, my nebudeme.

iz*
hodnocení

3x

I mně otázka připomíná dotaz na jazykový problém, ale jde o manipulaci.

Každý člověk má právo činit svá vlastní rozhodnutí, aniž by je musel svému okolí nějak zdůvodňovat. Musí pak za svá rozhodnutí nést případné následky, mezi něž ale nepatří urážky.

Vaši "přátelé" (skuteční přátelé by Vaši obavu nezlehčovali) Vás nejen urážejí, ale pokoušejí se Vás zmanipulovat. Snižováním problému se Vás snaží přimět, abyste změnila názor a jela s nimi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma metafora
Otázky na téma metafory

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]