Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Valorizace důchodu v roce 2021

Od: sapka359 odpovědí: 6 změna:

dobrý den, chci jít do předčasného důchodu v březnu nebo dubnu příštího roku, byla mi vypočítána určitá částka př. 14,000 Kč, chci se zeptat, bude mi k tomu přiznána valorizace, která má být od ledna př. 600 Kč, budu tedy dostávat 14 600 Kč?navýší se to o valorizaci, i když pujdu v pruběhu nasledujícího roku?

děkuji za odpoved.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Pokud půjdete příští rok v březnu, nebo dubnu do důchodu, budu Vám vypočítaný důchod podle koeficientů platných pro rok 2021. Valorizace se na Vás nevztahuje, ta se vztahuje na všechny důchodce, pobírající důchod do 31.12.2020.

figurek*
hodnocení

3x

nikdo se neozývá, tak vám odpovím já.

Celkovou částku vám napočítají k termínu odchodu. Takže když půjdete do důchodu v březnu nebo dubnu příštího roku, budete mít důchod spočítaný podle pravidel pro rok 2021.

Svoji valorizaci př. 600 dostanete.

Nedostane, protože se valorizuje důchod vyplácený k 31.12.2020, a ten by paní neměla. Valorizace se k nově počítaným důchodům nepřičítá a paní bude mít důchod valorizovaný, dá-li vláda, až v roce 2022.

kunu
hodnocení

2x

Takhle to nemůžete brát. Valorizace je všeobecně pro všechny novodůchodce v roce 2021 zohledněna již ve výpočtu! Nesetkáte se tedy se zvláštním řádkem - tady je ta valorizace.

Pokud byste šla do důchodu na konci roku 2020, tak výpočet je pro Vás mírně nevýhodný, tedy nižší důchod, ale to se právě dorovná tou valorizací a nemáte ukončený celý rok.

Takže o nic nepřijdete, jenom tu ,,valorizaci,, nevidíte, je schovaná již v tabulkách při výpočtu k tomu důchodu, který budete pobírat na jaře.

Pan Mařík z www.naseduchody.cz povětšinou doporučuje jít do důchodu až v Novém roce, kdy je právě ten výpočet opět o kousek víc výhodnější.

-----------------------------

Tady v článku je zrovna na prvním místě, jestli odejít do důchodu v prosinci, nebo lednu. zpravy.aktualne.cz/...

Takže si myslím, že načasování máte dobré.

doplněno 14.12.20 12:47:

To vypadá, že je letos všechno jinak. letošní rok 2020 je výhodnější pro odchod do důchodu. Všechno je jinak, co platilo dříve, nyní už neplatí.

zpravy.magazinplus.cz/...

Proto jdu do důchodu 26.12. ale měl jsem jít ještě dřív, za stejných podmínek, 19.11.2020 a měl jsem navíc 5000Kč. Ale tato informace přišla dlouho.

nov
hodnocení

0x

Domnívám se, že valorizovány jsou všechny důchody přiznané v předchozím roce - do 31.12. Takže důchod přiznaný v r. 2021 bude valorizován až v lednu 2022.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]