Nejste přihlášen/a.
dobrý den, chci jít do předčasného důchodu v březnu nebo dubnu příštího roku, byla mi vypočítána určitá částka př. 14,000 Kč, chci se zeptat, bude mi k tomu přiznána valorizace, která má být od ledna př. 600 Kč, budu tedy dostávat 14 600 Kč?navýší se to o valorizaci, i když pujdu v pruběhu nasledujícího roku?
děkuji za odpoved.
nikdo se neozývá, tak vám odpovím já.
Celkovou částku vám napočítají k termínu odchodu. Takže když půjdete do důchodu v březnu nebo dubnu příštího roku, budete mít důchod spočítaný podle pravidel pro rok 2021.
Svoji valorizaci př. 600 dostanete.
Takhle to nemůžete brát. Valorizace je všeobecně pro všechny novodůchodce v roce 2021 zohledněna již ve výpočtu! Nesetkáte se tedy se zvláštním řádkem - tady je ta valorizace.
Pokud byste šla do důchodu na konci roku 2020, tak výpočet je pro Vás mírně nevýhodný, tedy nižší důchod, ale to se právě dorovná tou valorizací a nemáte ukončený celý rok.
Takže o nic nepřijdete, jenom tu ,,valorizaci,, nevidíte, je schovaná již v tabulkách při výpočtu k tomu důchodu, který budete pobírat na jaře.
Pan Mařík z www.naseduchody.cz povětšinou doporučuje jít do důchodu až v Novém roce, kdy je právě ten výpočet opět o kousek víc výhodnější.
-----------------------------
Tady v článku je zrovna na prvním místě, jestli odejít do důchodu v prosinci, nebo lednu. zpravy.aktualne.cz/...
Takže si myslím, že načasování máte dobré.
To vypadá, že je letos všechno jinak. letošní rok 2020 je výhodnější pro odchod do důchodu. Všechno je jinak, co platilo dříve, nyní už neplatí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.