Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak usetrit penize

Od: utka odpovědí: 15 změna:
Zdravim, mam prosbu o radu. Umim setrit, mesicne dam velkou cast penez na ucet bokem, ale nevim jak si ty penize rozdelit.
Muj plat cini neco mezi 35-40 tis mesicne. Ziju s partnerkou, ktera ted bohuzel nemuze vydelavat, takze ma nejake minimum. Pokud to budu brat za sebe, tak veskere poplatky co odvedu jsou okolo 15 tis. korun, pripocitam palivo do auta a jidlo, tak se dostanu na castku 25 tis. korun. cili mi zbyva cca. 10-15 tis. z cehoz neco pokoupim (vybaveni, obleceni apod.) ale tak 10 tisic rozdelim na sporici ucty.
3000 davam na sporici ucet (AUTO) na opravy a pojisteni na konci roku (mesicne)
4000 davam na rezervu
2000 davam na ucet DOVOLENA pro nejake nasetreni do sezony abych se nekam podival na dovolenou
1000 davam na sporeni, na nejake nezbytne veci co bych musel treba koupit nebo na nedoplatky za vodu apod
Myslite ze je to dobre rozdeleni? Nebo jak jinak setrit.
Mam sen se podivam do Australie, letenky jsou drahe a vyjde to na 50 tis. celkove a pokud tam chci jet pristi rok v listopadu (pokud to situace ve svete umozni) musel bych davat vic nez 2000 na ucet dovolene, ale to je uz na ukor toho, ze nedam na rezervu 4000 apod.
Vydaje bohuzel ted nesnizim.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je to trochu krátkozraké. Pokud zamýšlíte stavět dům, tak dovolená může počkat. Nelze mít vše najednou. Mohu mít jen to, na co mám. Pokud nechci mít velkou "sekyru". Mít velké dluhy není nikdy dobré. Nikdy nevíte, zda je budete moci splácet.

vilik*
hodnocení

2x
Pane Utko, obávám se, že jakákoliv rada bude marná.
Prostě, vaše partnerka bude časem vydělávat a životní úroveň se vám zvedne, nebo nezačne a budete mít stejně.
Pak je úplně jedno, jak se budou jmenovat vaše účty, budete muset utratit jen ty peníze, které máte, a za ty věci, které budou nejdůležitější.
Víc už bych nešetřil. Život je krátký a kdykoliv může přijít nějaký problém. Takže syslit na úkor normálního života s tím, že jednou někdy něco, nemá podle mého názoru žádný smysl.

kamaz007
hodnocení

1x

Místo některého spoření bych založil stavebko. Když tam pošlete ročně 20 000 (ca 1700 měsíčně) tak vám stát přidá 2 000 a za 6 tam budete mít 120 000 + 12 000 od státu (tj 132 000). Díky těm penězům od státu to vychází ca jako kdybyste si ukládal peníze na spořící účet kde je 3 - 3,5% úrok.

Nevýhoda je, že stavebko nejde těch 6 let vybrat (resp. jde ale přijdete o veškeré příspěvky státu a platíte ještě nějakou sankci). Ale vzhledem k tomu, že píšete

Dost se dá ušetřit na jídle aniž by klesla kvalita (nekupovat zbytečnosti, polotovary, předražené značky a dívat se po značkách supermarketů - dnes už mají třeba v Lidlu nebo Albertu pod svou značkou totožný výrobek jako "značkový" - stejná kvalita, stejné složení i stejný výrobce - a stojí půlku ceny...)

A hodně se ušetří přípravou obědů doma - já to tak když jsem šetřil na byt dělal. Je potřeba vyhradit si 1x týdně ca 1,5 - 2 hodiny na vaření - a za tu dobu se dá připravit 5 různých porcí jídla na celý týden. Pár týdnů trvalo, než jsem byl schopný si dobře naplánovat recepty a kombinace surovin aby se na jednu stranu ty jídla neopakovaly ale na druhou aby vycházely ze stejných surovin. Ale dá se to .. Například - uvařím špenát, k jednomu jídlu bude dušený, v druhém jídle bude v kuřecí roládě. Nebo uvařím maso a to pak použiju jako základ pro 3 různé servírování...

utka
hodnocení

A abych doplnil, chtel bych tak za 5 let postavit dum a vzit si hypoteku, tudiz i 200 000 nasetrit.

hodnocení

0x

Uvažoval jste o pojištění příjmu pro případ nemoci? Co byste s partnerkou dělali, kdybyste se třeba naboural nebo měl nějaké kratší zdravotní potíže (=výpadek příjmu)? Máte našetřenou finannční rezervu pro případ nouze? Máte jisté zaměsntnání, nemohou Vás propustit? Děti neplánujete?

Akorát že toto pojištění je jedno z nejméně výhodných. Ať se pán podívá na podmínky plnění - ne to co nakuká pojišťovák, ale pěkně v dokumentu...

danielv
hodnocení

0x

Zkusil bych se také podívat na různá pojištění, někdo má pojištění opravdu na vše co existuje. V tom případě není od věci je zrevidovat a podívat se po aktuálních nabídkách, dá se na tom měsíčně ušetřit nemalá částka.

Možná pomůže článek:

revie.cz/...

---

zanzibar*
hodnocení

0x

Projezte 4000 a zbyde vám dalších 6t! Pokud nemáte v autě plyn, tak si ho dejte.Setri to výrazně výdaje. Letenky sledujte a určitě se dostanete mnohem niz než na 50t. No a dále pokud potřebujete ještě peníze volte přivýdělek...

doplněno 23.09.20 21:03:

Letenky teď vychází na 21700.

pip
hodnocení

0x

Tak např.: Nač jezdit zrovna až do Astrálie, když na to nemáte. Když tam nepojedete, budete mít našetřeno dalších 50 tisíc k dobru.

krtek6
hodnocení

0x

absolutně nechápu a nevím jestli někdy pochopím smysl rozdělování peněz na další nesmyslné účty viz. tazatel. Je absolutně jedno jestli mám 50tis na jednom centrálním účtu nebo po 5tis na 10účtech. Částka je furt stejná. A jestli tu někdo chce argumentovat úročením a podobně. Tak to je stejně blbost jak Praha, protože účet nikdy nebude vydělávat. A kdo neumí šetřit, nemá pevnou vůli a nebo se neumí uskromnit aby docílil toho co si chce za uspořené peníze dopřát, tak mu ani 40 spořících účtu na kterým bude mít po 1000 nepomůže.

Krtku, jaký je rozdíl mezi běžným účtem, spořícím účtem s úrokem 0,6% a spořícím účtem s úrokem 3% na půl roku?

krtek6

nevím a asi to ani nechci vědět...pro mě je to jen "účet"...a nějaké 0,6% mě fakt nevytrhne...jo kdyby mi o 0,6% snížili hypotéku...tak to je jiné...v opačném případě zbytečnost a hrátky s korunama

OK, v pořádku, nevíte, ale klidně napíšete, že je to blbost.

Hezký den.

krtek6

na to nemusí být člověk študovaný nebo vědět rozdíl...základem je fakt, že jakákoliv operace s penězi vůči peněžním společnostem je vždy výhodná POUZE pro peněžní společnost...nikdy nevydělá klient...to je vše co jsem chtěl říct...

hodnocení

0x
Pokud člověk šetří na dům, je potřeba to vnímat jako prioritu. Pokud banka nabízela poskytnuti částky 100% na dům, poskytli ji jen na nový dům splňující řadu podmínek. 200 tis. na dům bance nejspíše nebude stačit. Klient musí mít našetřena nějaká procenta z celkové částky na dům. Stejně jako nebude stačit 50 tis. na cestu do Austrálie, myslím že jde jen o základní částku za cestu a ubytování.
Důležité je mít spolehlivé auto, protože s opravami auta nelze šetřit na další věci. S koupí luxusnějšího auta nelze počítat vůbec. Nejvíce se ušetří bez auta.
Při šetření na potravinách je dobré si spočítat kolik vydáte za nápoje v PET lahvích za měsíc, oproti čaji například atd.
Musíte časem zvládnout ufinancovat hypotéku s vyššími výdaji při dětech.. Takže čím více se na dům našetří předem, tím lépe jdou splácet nižší částky na hypotéku měsíčně. Spočítejte si třeba jen 3% ze 3 milionů na dům, ať víte kolik vyhodíte ročně "do koše".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]