Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zjistit velikost sveho majetku

Od: jakuj odpovědí: 9 změna:
Ahoj, zajima me moznost, jak zjistit velikost sveho majetku, popř. částku.
Jestli existuje nejaky program nebo aplikace kam mohu vsechno napsat, spocitat a evidovat. Nasel jsem jen slozite ucetnictvi ale nic jednodussiho.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Exisuje Excel...případně papír, tužka a kalkulačka.

No a pokud máíte toho majetku tolik, že to s těmito nástroji nezvládnete, potom na to jistě máte lidi...

hodnocení

2x

Já bych použil "Excel", nebo něco podobného.

Záleží na tom, jak detailně a přesně chcete majetek evidovat. Není problém si zapisovat větší a cennější věci (nemovitost, šperky, sbírku známek, auto...), trochu na hlavu to bude pokud chcete skutečně detailní přehled (ponožky, brýle, klíče od bytu, manželku...).

Takový program vám dokáže i automaticky přepočítávat hodnoty majetku podle amortizace. To ale vyžaduje slušnou znalost programu, abyste si dokázal vytvořit potřebné vzorce.

doplněno 15.09.20 11:51:

Výhoda "excelu" je v tom, že můžete seznam nejrůznějším způsobem třídit, řadit, doplňovat nové a mazat staré... Program to vždy okamžitě přepočítá a vyplivne na Vás aktuální výsledek.

doplněno 15.09.20 12:13:

Je pravda, že na vzorec pro výpočet amortizace manželky bych si asi netroufl, i když jsem už hezkých pár poměrně složitých vzorců pro výpočet všeho možného sestavil *smich*.

vilik*
Zajímalo by mě, jak určit amortizaci manželky.
Jestli jde o obecnou platnost, že věkem se majetek znehodnocuje, naproti tomu některé statky se věkem zhodnocují nebo alespoň na hodnotě neztrácejí. Moje manželka například nyní lépe vaří než v době, kdy přešla pod moje aktiva. Na druhou stranu, už není ochotna trávit týdenní dovolenou v lese pod širákem. Možná určit nějaká váhová kritéria, jenže co má hodnotu pro mě, nemusí být oceňováno jinými a naopak.
A jak to bude s přepočtem finanční hodnoty na jednotku váhy například. V některých případech je změna značná, i když u nás se tato metoda změny hodnoty příliš neuplatní.
Nemáte nějaký nápad?

U manželky je to těžké..

Není to nemovitý majetek, ale do movitého by se asi zařadit dala. Amortizace se bude počítat těžko, asi bude záležet na uživateli na kolik si ji cení:)

Možná by se dala (některá) manželka zařadit mezi umělecká díla...a ty věkem nabývají na hodnotě. Ale byl bych s tím zařazením mezi starožitnosti opatrný...ve svém vlastním zájmu..

vilik*
Umělecké dílo je ještě problematičtější. Nejen, že vzniká pochybnost o ceně a hodnotě, navíc je nutné brát v úvahu autorský zákon a licenci k volnému nebo k výhradnímu použití.
Já například licenci od rodičů manželky podepsánu nemám, mám pouze ústní souhlas, bohužel nedoložitelný svědky. A od ní vlastně taky ne. Z doslechu znám případ, kdy manžel byl přesvědčen o výhradních právech, a přitom licence byla udělena i jinému uživateli. Znám také případ, kdy licence byla dokonce odejmuta, což samozřejmě na určení hodnocení musí mít vliv.
Prostě, věc je značně složitá a stála by za důkladnější rozbor.

vilík - no jo, ale někde jinde. Jinak nás Admin uškrtí *frajer*.

vilik*
Škoda. Možná jsme našli díru na trhu.

figurek*
hodnocení

2x

No nevím. V případě bytu, domku nebo pozemku byste si mohl nechat udělat odhad ceny nemovitosti. Není to zase tak drahé.

Odhad ceny auta, motorky nebo krámů co máte doma, zvládnete sám. Úředně by ale jejich cena byla sotva poloviční, než si myslíte.

No a jestli máte třeba kočku nalezence, ze které se stal člen rodiny? Jak spočítáte její cenu? Nespočítáte. To nejde. Úřední cena je skoro nula, ale přesto je její cena nevyčíslitelná. Cena členů rodiny se prostě vyčíslit nedá.

tebi
hodnocení

1x

Nejnižší cenu má manželka ,když dojde k rozvodu.Takze zkuste přepočíst odzadu, budete to mít levnější.:) K čemu počítat cenu majetku. Když se pořád mění? Některé věci (auto, ne vetran)ztratí hodnotu již při nákupu. Jinými dost zbohatnete. Cenu zjišťovat skutečnou cenu byste mohl v okamžiku jejich prodeje. Jinak se bude vždy odhad lišit..Buď jste tak chudý, že to počítat nemá cenu. Nebo tak bohatý,že už to nemá cenu.:))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]