Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exspirace u léků?

Od: jakub051 odpovědí: 6 změna:

Zdravím, mám jednu otázku, na kterou má nejspíš každý člověk jiný názor . Zajímá mě, zdali je exspirace u některých léků opravdu tak důležitá, jak se traduje a nebo zdali je to cíleně řečeno farmaceutickými firmamy, aby si lidé kupovali léky častěji . Například když mají pilulky trvanlivost 2 roky a já je doma budu mít tři roky, musím si koupit nové a nebo můžu použít staré? (NEMYSLÍM KONKRÉTNÍ DRUH LÉKŮ, KTERÉ BYCH SI JÁ OSOBNĚ DAL, UVÁDÍM TO POUZE JAKO PŘÍKLAD :)) . Děkuji a přeji hezký den

S pozdravem, Jakub Horáček

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Expirace má své opodstatnění a určitě ji dodržujte. Léky můžou po expiraci degradovat popř v horším případě změnit účinky. Samozřejmě když z nouze o měsíc přepísknete dvouletou expiraci, není to taková katastrofa, ale rok už je opravdu přes čáru. Roli samozřejmě hraje i složení. U živočišného uhlí to asi bude méně dramatické dodržet, než u inzulínu...

hodnocení

2x

Expirace samosebou smysl má. Hlavně u léčiv do žíly.

U vitaminu C nebo uhlí se asi nic dít nebude.

Krom expirace je nutné dodržet i skladovací teplotu.

hodnocení

2x

Jakube, zeptej se na to v lékárně. Budou se na tebe dívat jako na blázna, ale snad ti odpoví.

Pokud ty sám chceš užívat prošlé léky, tak je tvoje zdraví a tvůj problém. Ale při následných potížích to určitě řekni lékaři, za kterým půjdeš.

A protože jsou různé léky, tak mají také různé lhůty a podmínky skladování. řeba se mi vybavují oční kapky nebo masti. Tam je uvedena doba expirace a textu příbalové informace je uvedeno, že po otevření (prvním použití) je možné přípravek používat dalších 14dnů nebo maximálně měsíc. To je proto, že po té době už nejde zaručit, že je obsah sterilní.

Pokud chceš léky sbírat, tak v tom ti nikdo nebrání. Ale používat je po uplynutí doby expirace je zbytečné riziko.

hodnocení

1x

Nejdůležitější je prošlé léky vrátit do lékarny kvůli ekologické likvidaci. Nevyhazovat do normálního odpadu! Chemikálie z léků se tak dostávají do volné přírody, ke zvířatům, do vody a pak ve stopovém množství opětovně k lidem.

Řeky ve velkých městěch jsou plné antikoncepce, antibiotik, psychofarmak, drog z důvodu, že člověk část léků vylučuje v moči a na záchodě. A navíc hodně lidí léky vyhazuje do běžného odpadu.

doplněno 14.09.20 08:33:

U potravinových doplňků a některých volně prodejných léků bych expiraci až tak neřešila (černé uhlí, vitaminy...).

Expirace je podstatná např. u očních kapek, prošlá antibiotika bych také vyhodila.

Záleží na typu léků.

Tak jo. A Vaše odpověď na otázku?

hodnocení

1x

Expirace je důležitá jen u některých léků. Jenže pokud nejste odborník, těžko odhadnete co se ještě dá a co už ne, takže jak viz výše...čím konkrétnější lék, tím spíše dodržet lhůty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]