Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ovlivní 1 měsíc výši důchodu?

Od: saletka® odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer, mám termín odchodu do důchodu k 31.1.2021, chtěla bych ale ukončit práci k 31.12.2020.

Bude to mít velký vliv na výši dúchodu?

doplněno 12.09.20 07:14:

Moc děkuji, na MSSZ se zastavím po neděli. Hezký víkend.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Nejde o 1 měsíc. Za každých i započatých 90 dní v období prvních 360 kalendářních dnů před nárokem na důchod se krátí důchod o 0,9 procenta výpočtového základu. Výpočtový základ je jedna z fází složitého výpočtu důchodu. Nebude to tisícovka, jak si myslí @kepler, ale stovka nebo dvě by to mohly být, to nelze jednoduše odhadnout. Nemáme ponětí o výši Vašeho výpočtového základu, ani o odpracovaných letech. Jestli je to pro Vás důležité, jděte do důchodu, jak byste chtěla. Práci taky můžete ukončit, jít na měsíc na úřad práce a pak do řádného důchodu. Nebo případně si naplánovat nějaký dlouho odkládaný lékařský zákrok na konec roku a ten měsíc strávit na neschopence. Myslím si ale, že rozdíl už nebude tak vysoký.

Určitě se zajděte poradit na důchodové oddělení Vaší OSSZ. Referentky mají zkušenosti a dokážou Vám spočítat, jestli bude pro Vás výhodnější začít pobírat (byť předčasný) důchod už 31.12.2020 - tedy tak, abyste 1.1.2021 byla poživatelka důchodu, na kterou se vztahuje valorizace, nebo spíš počkat na důchod až do roku 2021, ale zase Vám bude započtený příjem za rok 2020. Důchodová problematika má mnoho aspektů, které tady neprobereme, protože je spousta možností, ale je nutné k nim mít podklady a znát všechny informace. To na takto otevřeném fóru není možné.

Přeji Vám, abyste si důchod užila ve zdraví. Není ani tak důležité, jak vysoký důchod budeme pobírat, jako spíše to, jak dlouho. Sama se budu rozhodovat zanedlouho, důchodový věk mám v květnu, takže zhruba koncem února se zajdu poradit.

priklad11*

Myslím že pokud by odpracovaná doba, plus započtené doby byly celkem celé roky plus 11 měsíců, tak je dobré důchod o měsíc oddálit, oželet jeden důchod a získat procenta za další celý rok.

To chce propočítat. V zásadě máte pravdu.

kepler*

Asi máte pravdu, jen jsem vycházel z vlastní zkušenosti, kdy jsem odcházel do důchodu o rok dříve. Proto ta tisícovka mínus, U tazatelky to asi bude jiný případ.

kepler*
hodnocení

2x

To by znamenalo předčasný odchod do důchodu a byla byste škodná okolo jedné tisícovky měsíčně až do smrti. Být vámi, tak ten jeden měsíc navíc v práci ještě vydržím.

hodnocení

2x

Na informativní výpočet důchodu musíte být objednaná, klikněte do odkazu, který Vám sem dala @inzinyrka a objednejte se, uvidíte, který termín mají volný a přijde Vám potvrzení termínu a přidělený identifikační kód na email.

Řešila jsem něco podobného vloni v začátkem října, buď do předčasného v prosinci a mít nárok na valorizaci, nebo od 1.1- bez valorizace. Paní mi spočítala pouze informativní výpočet na prosincový důchod, na leden neznala ještě koeficienty, ale radila, abych šla od ledna, že bude po zkušenostech důchod zřejmě vyšší, než by byl od prosince+valorizace.Opravdu mi ten lednový potom vyšel po dopočítání o cca 130 Kč vyšší, než by byl ten původní prosincový + valorizace.

Já netuším, jak to mají zaměstnanci, pokud jdou od 1.1, ale OSVČ musí potom na jaře po podání přehledů ještě zažádat o dopočet toho posledního 1 roku. Takže s tím je třeba počítat u OSVČ, tohle nelze vyřídit online a nedělají to už automaticky, musí se znovu žádat.O ten jeden měsíc-tj 90 dní, tedy od 1.1 by to opravdu bylo max. 100-200 Kč, jak píše @inzinyrka.

hodnocení

1x

V dnešní nejednoduché době bude dobré, když se na MSSZ domluvíte telefonicky na konkrétním termínu. Myslím, že dnes není možné přijít bez objednání. Můžete si taky zajistit termín elektronicky na stránkách www.cssz.cz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]