Nejste přihlášen/a.
Čau milí rádcové, budu moc rád, když mi napíšete, co si o tomhle myslíte.
Předevčírem mi přistála ve schránce obálka. V ní dva letáčky, srdceryvný příběh o nebohých dětech, vložená nákupní taška jako dárek a předvyplněná složenka. A že prej mám poslat nějaký nadaci, co se o ty děti stará nějaký prašule a tu tašku mi posílají jako poděkování. A že prej by bylo nejlepší jim ty prašule posílat pravidelně, třeba jednou za měsíc.
Normálně se mi chce blít. Co si myslíte o tom, že taková organizace prostě zašle něco nevžádanýho, co ve vás vyvolá pocit, že byste se měli nějak revanšovat? Já už jsem za těch 27 let podnikání v tomhle směru dost imunní a tak jsem jim sepsal hezký dopis, že jim taštičku s díky vracím a že přispívám raději těm, kterým stát nesype z bezedné tašky budgetu pro neziskovky, tedy třeba soukromým útulkům pro opuštěná zvířata a podobně. Jenomže je určitě spousta útlocitnějších lidí, kteří prostě prachy pošlou, jen aby neměli nějaký falešný pocit vděku zaa to, že přijali dárek a nijak se nerevanšovali.
Podotýkám, že všechny materiály byly vytištěny barevně na křídovém papíře, obálky speciálně vyrobené opět s barevným potiskem - prostě jenom náklady na tuhle kašpariádu musely být enormní, přepokládám, že nejsem jedinej podnikatel, kterej něco takovýho dostal.
Díky za přečtení. Váš názor?
Toto dostávám pravidelně každý rok, letí to celé rovnou do koše! Vrcholem bylo, když přišla propiska s tchánovým jménem a adresou, který zemřel v roce 1985! Šel jsem po tom, kde sebrali jeho jméno a adresu, prý jestli vím, že se s daty čile obchoduje i v dnešní době? Ale i s daty lidí, kteří jsou 35 let po smrti a mají přispět na nebohé děti? Raději nakoupím opuštěným zvířatům krmení a rozvezu po útulcích v okolí! Než platit tyto nemakačenka, kteří parazitují na dobrosrdečnosti druhých lidí!
Chodí nepravidelně manželce. Poněvadž naprostá většina údajů v e-shopech apod. je na moje jméno, s největší pravděpodobností jako zdroj posloužila některá ze společností poskytujících zásilkový prodej na základě papírového katalogu (Starkl, Bonprix, Magnet...) Holt mám občas tužku zdarma a popelnice na tříděný odpad je o něco těžší. Horší jsou výběrčí příspěvků na opuštěné děti, pejsky, kočičky, kteří vás na parkovišti, případně ve vstupní hale supermarketu nenechají ani volně projít, natož si zavázat tkaničku u boty nebo vyložit nákup z vozíku. A úplně nejhorší je, když máte přispět opuštěnému snědému Pepíčkovi v DD na nový tablet (naše děti mají dohromady 1 NTB vyřazený z firmy, odkoupený za 1 Kč a úplně jim stačí, , ale to je Pepíčkovi asi málo .
Podobné dopisy na křídovém papíru s předvyplněnou složenkou dostávala i moje maminka. Začalo to asi před deseti lety, možná i dříve. Jak si ji, tehdy už letitou důchodkyni, někdo vybral za možnou sponzorku, nevím. Jako dárek dostávala nejdříve pohlednice. Moje maminka byla hrozně hodná (a ano, občas dobrohloupá) a peníze této organizaci posílala. Když onemocněla, přestala jsem na výzvy reagovat. Maminka zemřela, ale výzvy na její adresu stále chodí. Naposledy došla jako dáreček propisovací tužka ve tvaru injekční stříkačky.
Asi bych měla někam napsat, aby si upravili adresář. Možná to udělám. Na různou charitu přispívám. Ale vybírám si, komu to někde v blízkém okolí bude.
Ani člověk nemusí podnikat, stačí, když je zapsán jako člen statutárního orgánu v OR, nejlépe ve společnosti se zahraniční účastí apod., s tím mám zkušenost 15let já. To se pak nevyžádané zásilky a investiční příležitosti na vás jen hrnou...
Telefony s "výhodnými investičními příležitostmi" useknu, že jsem na jednání a číslo hned zařadím mezi blokované.
Nevyžádané dopisní zásilky s drobnými reklamními předměty a srdceryvnými sděleními a letáky: papíry nečtu a hážu rovnou do koše, dáreček obvykle nechávám na lavičce na blízkém dětském hřišti, on už z něj někdo radost mít bude. Pokud mě někdo s nějakou sbírkou odchytí na ulici (v Praze se to stává často) tak se na něj usměju a zvučně mu sdělím: "Tuhle hru já nehraju." I na žebrání prostřednictvím "dárečků" od aktivistů z Haré Kršny to platí
Prostě kdo manipulativně, ať už písemně, telefonicky nebo ústně, zacílí na mé emoce, toho automaticky v duchu odstřihnu. Emoční náboj z jeho často nátlakové účelové manipulace se mě tak vůbec vnitřně nedotkne a proto o situaci rozhoduje můj rozum. Někdy je ta manipulace i v zájmu dobré věci, ti lidé jsou tak vytrénováni, že musí obtěžovat "hlubokými lidskými i zvířecími příběhy a tragédiemi". Ale já si zásadně sama vybírám a prověřuji, komu a kdy a pro jaký účel přispěji. Tak s tím zacházím já.
Chodilo to nebožce babičce. Už nevěděla kdo je, kde je, ale výzvy pořád chodily. Nepomohlo, když jsme žádali o vymazání z databáze. Teprve, když zemřela, přišla další žádost, odepsala jsem už dost ostře. Sice slušně, ale za rámeček by si to nikdo nedal. Poté to přestalo.
Stejně tak jsem zápasila, když jí 2 x do roka chodily katalogy módního oblečení. Také to ustalo až po její smrti.
Jen by mě zajímalo, kde ty kontakty berou. Telefonní seznamy už dneska k dispozici nejsou, aby si opisovali adresy. A podle toho kvalitního papíru to určitě žádní chudáčci nebudou.
Nemám tohle ráda. Pokud se rozhodnu, že dám, tak jen tam a tomu, komu chci. A nemám ráda, když mě někdo do něčeho nutí. Jaga.
Podobné dopisy mi taky roky chodí do schránky. Většina je balast s dojemným příběhem a žádostí o finančí podporu. Zkátka zkouší, kdo se chytne. Před vánoci mi takto chodí nevyžádaný dopis se sadou vánočních pohlednic a složenkou na jejich proplacení. Složenku vyhodím a pohledy použiji
Řekl bych, že někdo prochází databáze podnikatelů a pak jim takto hromadně zaspamuje schánky. A zřejmě to funguje, jinak by to ti filutové nedělali :D
Jo, občas mi něco takového přijde. Z obálky vyndám všechno, co by se mohlo hodit (hodí se i jednostranně natištěné letáčky - používám na poznámky) a zbytek jde do popelnice. Nevidím důvod, proč bych na to měl nějak reagovat, nebo dokonce bůhví komu cokoliv posílat.
Už mě to nedráždí, za těch 30 let od revoluce jsem si zvykl na leccos.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.